Jump to content

Śledzie wg Rafała


Rafal78

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie.

Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.

Śledzików miałem 1,4kg.

Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%.

post-108457-0-32486700-1677361949_thumb.jpg

Edited by Rafal78
Link to comment
Share on other sites

Śledziki wg podanej w #1 receptury robię od jakiegoś czasu.Najistotniejsze to proporcja cukru i octu na wskazaną ilość wody. Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię

:thumbsup:

Dzięki za rozjaśnienie, bo zabrzmiało/tak to odebrałem, jakbyś je robił pierwszy raz i jeszcze sam nie sprawdzał jaki jest efekt końcowy :D

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj z przygotowanych śledzi pozostało niewiele, dlatego delektuję się pozostałością. Z pewnością wykonam je kolejny raz. Przygotowuję także śledzie z cebulą w zalewie olejowej dla mojej żony, wykonywałem również śledzie po kaszubsku według przepisu z naszego forum, jednak te nie mają równych – oczywiście jak dla mnie :)

post-108457-0-07703800-1677884419_thumb.jpg

Edited by Rafal78
Link to comment
Share on other sites

Trzy łyżki cukru na pewno nie będzie za dużo, bardzo fajne śledziki Rafale, to typowo szwedzki przepis, a jeszcze nie spotkałem w Polsce nikogo komu by takie słodko kwaśne śledziki w szwedzkim stylu nie smakowały, zawsze wszyscy bardzo chwalą i "cmokają" :D

Link to comment
Share on other sites

Witam,

dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie.

Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.

Śledzików miałem 1,4kg.

Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%.

Czegóż brakuje ci w tym przepisie?

Link to comment
Share on other sites

Wywołany do odpowiedzi uzupełniam #1.

 

Śledzie po moczeniu kroję w kawałeczki zależy jaki płat, ok. 4cm wg upodobania - można całe :).

Zalewa : do garnka woda, wrzucam pokrojoną marchew, cukier i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam do min. palnik i tak ok 5 min. Ściągam z palnika wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i wlewam ocet, mieszam. Po wystudzeniu do słoika naprzemiennie trochę warzyw, warstwa śledzi itd. W trakcie uzupełniania sukcesywnie zalewam, mniej problemów z pęcherzykami powietrza. Zakręcam i do lodówki na kilka dni aż się wszystko przegryzie. :)

Edited by Rafal78
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...