Jump to content

Śledzie wg Rafała

Rafal78

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie.

Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.

Śledzików miałem 1,4kg.

Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%.

post-108457-0-32486700-1677361949_thumb.jpg

Edited by Rafal78

Śledziki wg podanej w #1 receptury robię od jakiegoś czasu.Najistotniejsze to proporcja cukru i octu na wskazaną ilość wody. Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię

:thumbsup:

Dzięki za rozjaśnienie, bo zabrzmiało/tak to odebrałem, jakbyś je robił pierwszy raz i jeszcze sam nie sprawdzał jaki jest efekt końcowy :D

Edited by wróbel75

Dzisiaj z przygotowanych śledzi pozostało niewiele, dlatego delektuję się pozostałością. Z pewnością wykonam je kolejny raz. Przygotowuję także śledzie z cebulą w zalewie olejowej dla mojej żony, wykonywałem również śledzie po kaszubsku według przepisu z naszego forum, jednak te nie mają równych – oczywiście jak dla mnie :)

post-108457-0-07703800-1677884419_thumb.jpg

Edited by Rafal78

Trzy łyżki cukru na pewno nie będzie za dużo, bardzo fajne śledziki Rafale, to typowo szwedzki przepis, a jeszcze nie spotkałem w Polsce nikogo komu by takie słodko kwaśne śledziki w szwedzkim stylu nie smakowały, zawsze wszyscy bardzo chwalą i "cmokają" :D

Witam,

dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie.

Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.

Śledzików miałem 1,4kg.

Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%.

Czegóż brakuje ci w tym przepisie?

Wywołany do odpowiedzi uzupełniam #1.

Śledzie po moczeniu kroję w kawałeczki zależy jaki płat, ok. 4cm wg upodobania - można całe :).

Zalewa : do garnka woda, wrzucam pokrojoną marchew, cukier i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam do min. palnik i tak ok 5 min. Ściągam z palnika wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i wlewam ocet, mieszam. Po wystudzeniu do słoika naprzemiennie trochę warzyw, warstwa śledzi itd. W trakcie uzupełniania sukcesywnie zalewam, mniej problemów z pęcherzykami powietrza. Zakręcam i do lodówki na kilka dni aż się wszystko przegryzie. :)

Edited by Rafal78