Rafal78 Posted February 25, 2023 Report Share Posted February 25, 2023 (edited) Witam, dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie. Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.Śledzików miałem 1,4kg.Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%. Edited February 25, 2023 by Rafal78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 przygotowałem zalewę Chyba mocnawa - na 1l - 0,3 octu 10% ?. ..Napisz czy nie za mocna jak dojdzie ,za kilka dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie. Mnie zastanowiło to zdanie, czy robiłeś/próbowałeś tych śledzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted February 26, 2023 Author Report Share Posted February 26, 2023 Śledziki wg podanej w #1 receptury robię od jakiegoś czasu.Najistotniejsze to proporcja cukru i octu na wskazaną ilość wody. Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 (edited) Śledziki wg podanej w #1 receptury robię od jakiegoś czasu.Najistotniejsze to proporcja cukru i octu na wskazaną ilość wody. Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię Dzięki za rozjaśnienie, bo zabrzmiało/tak to odebrałem, jakbyś je robił pierwszy raz i jeszcze sam nie sprawdzał jaki jest efekt końcowy Edited February 26, 2023 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 Chyba mocnawa - na 1l - 0,3 octu 10% ?. 2.3%. Czy ja wiem czy mocna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię.Więc tego się trzymajmy bo jak dla mnie to wyjdą niesłone i kwaśnosłodkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted February 26, 2023 Author Report Share Posted February 26, 2023 ...Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 (edited) Podana przeze mnie jest dostosowana do finalnego smaku śledzików jakie lubię. Więc tego się trzymajmy, bo jak dla mnie to wyjdą niesłone i kwaśnosłodkie. W szwedzkim stylu . Edited March 14, 2023 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 Czyli coś na ten wzór i smak.....https://www.karointhekitchen.com/ryby_i_owoce_morza/sledzie-po-szwedzku-inlagd-sill/ Niestety, nie moje smaki, ja lubię wyraziste smaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted March 3, 2023 Author Report Share Posted March 3, 2023 (edited) Dzisiaj z przygotowanych śledzi pozostało niewiele, dlatego delektuję się pozostałością. Z pewnością wykonam je kolejny raz. Przygotowuję także śledzie z cebulą w zalewie olejowej dla mojej żony, wykonywałem również śledzie po kaszubsku według przepisu z naszego forum, jednak te nie mają równych – oczywiście jak dla mnie Edited March 3, 2023 by Rafal78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 3, 2023 Report Share Posted March 3, 2023 Ważne że Ci smakują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 3, 2023 Report Share Posted March 3, 2023 Na pewno wypróbuję ten przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted March 3, 2023 Author Report Share Posted March 3, 2023 (edited) W mojej ocenie do tej zalewy jak damy 3łyżki cukru też będzie ok. Taki uniwersalny przepis nam się zrobił ... Edited March 3, 2023 by Rafal78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 4, 2023 Report Share Posted March 4, 2023 Chyba skuszę się zrobić słoiczek tych śledzi, choćby po to aby sprawdzić ich smak, a przy okazji smak Rafała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 4, 2023 Report Share Posted March 4, 2023 Trzy łyżki cukru na pewno nie będzie za dużo, bardzo fajne śledziki Rafale, to typowo szwedzki przepis, a jeszcze nie spotkałem w Polsce nikogo komu by takie słodko kwaśne śledziki w szwedzkim stylu nie smakowały, zawsze wszyscy bardzo chwalą i "cmokają" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Zrobiłem śledzie wg przepisu Rafała i dla mnie są super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Zrobiłem śledzie wg przepisu Rafała i dla mnie są super. A gdzie ten przepis ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Przewiń do góry i znajdziesz przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Przewinolem i nie znalazlem.Hyba ze masz na mysli pierwszy post, .... ale to nie przepis ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes7908 Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 To napiszę inaczej: zrobiłem śledzie ze składników które podał Rafał;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Napisz jak, to bedzie "Twoj przepis.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 7, 2023 Report Share Posted March 7, 2023 Witam,dzisiaj przygotowałem śledziki wg receptury zmodyfikowanej jaką kiedyś przeczytałem w necie.Śledziki moczyłem ok 1,5h oczywiście osobista weryfikacja słoności śledzia, dla mnie właściwa.Śledzików miałem 1,4kg.Do tej ilości przygotowałem zalewę: 1l wody, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty,gorczyca, 2,5 łyżki cukru, 300 ml octu 10%.Czegóż brakuje ci w tym przepisie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal78 Posted March 7, 2023 Author Report Share Posted March 7, 2023 (edited) Wywołany do odpowiedzi uzupełniam #1. Śledzie po moczeniu kroję w kawałeczki zależy jaki płat, ok. 4cm wg upodobania - można całe .Zalewa : do garnka woda, wrzucam pokrojoną marchew, cukier i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam do min. palnik i tak ok 5 min. Ściągam z palnika wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i wlewam ocet, mieszam. Po wystudzeniu do słoika naprzemiennie trochę warzyw, warstwa śledzi itd. W trakcie uzupełniania sukcesywnie zalewam, mniej problemów z pęcherzykami powietrza. Zakręcam i do lodówki na kilka dni aż się wszystko przegryzie. Edited March 7, 2023 by Rafal78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts