Jump to content

Kolor wędzonki po tygodniu w lodowce


Hamster151

Recommended Posts

Witam wszystkich, niedawno rozpocząłem przygodę z wędzeniem.

Zrobiłem ostatnio wędzona polędwice, skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody. Polędwica peklowała się około 14 dni

Po uwędzeniu cała polędwica była różowa na całym przekroju. Cześć z nich pokroiłem na plastry i włożyłem do lodówki. Po 4-5 dniach w lodowce polędwica zaczęła szarzec po bokach. Mięso nie śmierdzi, nie jest obślizgłe, spróbowałem kawałek i smakuje normalnie. Pytanie czy to jest zepsute mięso, czy jest jakiś inny powód szarzenia?

post-113913-0-75214500-1677429893_thumb.jpeg

post-113913-0-45420400-1677429902_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Na ile kg mięsa. ? Stężenie słabe 5 % a nawet mniejsze bo użyłeś soli (co Cię podkusiło)Tak wygląda mięso niedopekloewne. Ryzyko je jeść. Wyrzuć. A następnym razem na 1 kg polendwicy 0,4 l wody 32- 36 g peklosoli !!! i nastrzyk i temperatura peklowania +2-4 stopnie. Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

30g peklosoli i 10g soli na 750g wody

To zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.

Mięso jest niedopeklowane i szarzeje.

Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie.

Ten zielonkawy, opalizujący połysk wskazuje na rozwój bakterii tlenowych.  

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

skład solanki użyłem 30g peklosoli i 10g soli na 750g wody.

Skąd wziąłeś takie proporcje? Jaka była masa mięsa peklowanego?

 

To zaledwie 5,3% solanka i w dodatku częściowo na soli.

Peklosól 4% i sól 1,3%. 

 

 

Generalnie jest słabo zabezpieczone bakteriologicznie.

:thumbsup:

Edited by Grzewlod
Link to comment
Share on other sites

Na mokro też nie zawiedzie,pod warunkiem że zrobi to z głową.

I nigdy kolego do peklowania nie mieszaj pekli z solą, nawet w małych dawkach - nie ma to sensu.

 

Metoda worków jest rewelacyjna, tylko podnosi koszty.


[Dodano: 26 lut 2023 - 23:19]

Kolego te różowe wyroby też zszarzeją gdy tylko dostaną powietrza.

Po otwarciu szybka konsumpcja, a jeszcze lepiej dokładaj do dań na gorąco (np. jajecznica, bigos czy zupa) aby zabić ew. bakterie. 

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...