Jump to content

Ryba wędzona po litewsku. Regionalny przysmak z Litwy.

Maxell

Recommended Posts

RYBA WĘDZONA PO LITEWSKU:

Regionalny przysmak z Litwy.

post-39694-0-22105500-1679482574_thumb.jpg

Składniki:

- ryba świeża nie patroszona: karp, leszcz, karaś, duży okoń,

- kminek,

- papryka w płatkach,

- gorczyca,

- pieprz czarny grubo mielony,

- sól,

Sposób wykonania:

post-39694-0-17077900-1679482553_thumb.jpg

Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy.

post-39694-0-98940900-1679482559_thumb.jpg

Solimy na mokro w zalewie 50 g soli na 1 litr wody przez ok. 16 h. Następnie wyjmujemy i ociekamy. Po ocieknięciu, jeszcze wilgotną rybę nacieramy od wewnątrz mieszaniną przypraw (kminek + papryka + gorczyca + pieprz) w ilościach odpowiadających Waszym kubkom smakowym, czyli wg. uznania.

Wieszamy rozpołowioną rybę na dwóch hakach i osuszamy w wędzarni do momentu uzyskania pergaminowej powierzchni.

post-39694-0-59006500-1679482566_thumb.jpg

Następnie wędzimy ciepłym dymem ok. 6 h do uzyskania słomkowego koloru i jeszcze ok. 1-1,5 h podpiekamy w temp. ok. 80-90 stopni.

post-39694-0-40190700-1679482581_thumb.jpg

Smacznego.

Edited by Maxell

Jeżeli się moge wtrącić to:wszystkie krwawe pozostałosci łącznie z resztkami skrzeli powinny zostać usuniete.Czyszczenie polecam wykonac szczoteczka. Tak mnie uczył stary kaszub Łebie.I od ponad 40 lat tak robię.I oczywiście ryba do wędzenia musiała mieć zachowaną łuskę.Podoba mi się ten sposób na książkę.

Edited by krzysio59

wszystkie krwawe pozostałosci łącznie z resztkami skrzeli powinny zostać usuniete.

Również tak myślę, ale przepisy staram się wrzucać w oryginalnym brzmieniu, poprawiając jedynie błędy oraz rażące odstępstwa technologiczne.

Przy palenisku bezposrednim w razie zagapienia się skóra nie przypali się i tłuszczyk zostaje w rybce.Kiedys wedziło się na czuja,a nie na termometry.Mierzyło sie temperaturę reka i to wystarczało.Oczywiscie to wymagało praktyki.

Przy przygotowaniu na książkę jedną połowe mozna przyprawić inaczej jak drugą.

Edited by krzysio59

w razie zagapienia się skóra nie przypali się i tłuszczyk zostaje w rybce

Mam to rozumieć tak, że niby łuska tworzy jakąś tarczę ochronną przed ogniem i skóra się nie przypali jak również łuska ogranicza wyciek tłuszczy? Czy inne gatunki słodkowodne przeznaczone do wędzenia np. : Leszcze, Amury, Karasie itd. nie należy skrobać ?

Edited by Grzewlod

Ja nie skrobię żadnych ryb do wędzenia.

Skoro nie skrobie to nie znaczy, że nie trzeba wręcz przeciwnie ponieważ pod łuską znajduje się śluz którego nie usuniesz jak nie oskrobiesz ryby ponadto łuski są osadzone w kieszonce w której mogą znajdować się różne "paskudztwa".