Maxell Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 (edited) RYBA WĘDZONA PO LITEWSKU:Regionalny przysmak z Litwy. Składniki: - ryba świeża nie patroszona: karp, leszcz, karaś, duży okoń,- kminek,- papryka w płatkach,- gorczyca,- pieprz czarny grubo mielony,- sól, Sposób wykonania: Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Solimy na mokro w zalewie 50 g soli na 1 litr wody przez ok. 16 h. Następnie wyjmujemy i ociekamy. Po ocieknięciu, jeszcze wilgotną rybę nacieramy od wewnątrz mieszaniną przypraw (kminek + papryka + gorczyca + pieprz) w ilościach odpowiadających Waszym kubkom smakowym, czyli wg. uznania.Wieszamy rozpołowioną rybę na dwóch hakach i osuszamy w wędzarni do momentu uzyskania pergaminowej powierzchni. Następnie wędzimy ciepłym dymem ok. 6 h do uzyskania słomkowego koloru i jeszcze ok. 1-1,5 h podpiekamy w temp. ok. 80-90 stopni. Smacznego. Edited March 22, 2023 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 (edited) Jeżeli się moge wtrącić to:wszystkie krwawe pozostałosci łącznie z resztkami skrzeli powinny zostać usuniete.Czyszczenie polecam wykonac szczoteczka. Tak mnie uczył stary kaszub Łebie.I od ponad 40 lat tak robię.I oczywiście ryba do wędzenia musiała mieć zachowaną łuskę.Podoba mi się ten sposób na książkę. Edited March 22, 2023 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 22, 2023 Author Report Share Posted March 22, 2023 wszystkie krwawe pozostałosci łącznie z resztkami skrzeli powinny zostać usuniete. Również tak myślę, ale przepisy staram się wrzucać w oryginalnym brzmieniu, poprawiając jedynie błędy oraz rażące odstępstwa technologiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 I oczywiście ryba do wędzenia musiała mieć zachowaną łuskę. Możesz uzasadnić dlaczego, po co, co to daje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 (edited) Przy palenisku bezposrednim w razie zagapienia się skóra nie przypali się i tłuszczyk zostaje w rybce.Kiedys wedziło się na czuja,a nie na termometry.Mierzyło sie temperaturę reka i to wystarczało.Oczywiscie to wymagało praktyki.Przy przygotowaniu na książkę jedną połowe mozna przyprawić inaczej jak drugą. Edited March 22, 2023 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 (edited) w razie zagapienia się skóra nie przypali się i tłuszczyk zostaje w rybceMam to rozumieć tak, że niby łuska tworzy jakąś tarczę ochronną przed ogniem i skóra się nie przypali jak również łuska ogranicza wyciek tłuszczy? Czy inne gatunki słodkowodne przeznaczone do wędzenia np. : Leszcze, Amury, Karasie itd. nie należy skrobać ? Edited March 22, 2023 by Grzewlod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 (edited) Czy nie należy to nie wiem,ale ja nie skrobię żadnych ryb do wędzenia. Edited March 22, 2023 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 Ja nie skrobię żadnych ryb do wędzenia. Skoro nie skrobie to nie znaczy, że nie trzeba wręcz przeciwnie ponieważ pod łuską znajduje się śluz którego nie usuniesz jak nie oskrobiesz ryby ponadto łuski są osadzone w kieszonce w której mogą znajdować się różne "paskudztwa". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted March 22, 2023 Report Share Posted March 22, 2023 ja nie skrobię żadnych ryb do wędzenia. Tak mnie uczono i żyję i to dobrze żyję jak mawiał Kwiczoł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts