Jump to content

jak otrzymać odpowiedni typ kiełbasy


emka24

Recommended Posts

czytając artykuł -kiełbasa wiejska domowa cienka parnikowa z cyklu ABC wiejskiego masarza ,autora DZIADEK -,zauważyłe ,że autor pisze miedzy innymi 'w trakcie ostatniego mieszania często dodaje się jeszcze wodę lub solanke jak również gotującą wodę ,w zależnosci od jakości mięsa i typu kiełbasy jaką się chce otrzymać ścisłą,kruchą zwięzłą...' .czy ktoś doświadczony mógłby wyjaśnić mi zależności,które warunkują powyższe.Innymi słowy jak otrzymać kiełbasę kruchą,zwięzła robiącą tzw.pyk itd.
Link to comment
Share on other sites

w trakcie ostatniego mieszania często dodaje się jeszcze wodę lub solanke jak również gotującą wodę ,w zależnosci od jakości mięsa i typu kiełbasy jaką się chce otrzymać ścisłą,kruchą zwięzłą...'

zależy od tego jaką (typ) kiełbasę pragną mieć gospodarze.

jak otrzymać kiełbasę kruchą,zwięzła robiącą tzw.pyk

przeczytaj do końca wiadomości zawarte w linku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=840&postdays=0&postorder=asc&highlight=krucha&start=75 a dowiesz się więcej.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...