Maxell Posted March 29, 2023 Report Share Posted March 29, 2023 (edited) Proszę podać, jakie zwierzęta, w latach 20-tych ubiegłego wieku, zaliczano w Polsce do zwierząt rzeźnych, w oparciu o obowiązujące przepisy i dokumenty prawne.Jutro rozpocznę wrzucanie książki, która zawiera szokujące informacje, z jakimi do tej pory się nie spotkałem (to taka mała podpowiedź). Edited March 29, 2023 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 29, 2023 Report Share Posted March 29, 2023 (edited) Myślę ,że konie , gołębie a co jeszcze to nie wiem . Edited March 29, 2023 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2023 Author Report Share Posted March 29, 2023 Świnie, krowy... ale jedno zwierze jest wyjatkowo ciekawe i gdyby nie ta książka, nigdy bym nie przypuszczał, że w Polsce i to w XX wieku, było na liście zwierząt rzeźnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 29, 2023 Report Share Posted March 29, 2023 ale jedno zwierze jest wyjatkowo ciekawe i gdyby nie ta książka, nigdy bym nie przypuszczał, że w Polsce i to w XX wieku, było na liście zwierząt rzeźnych. Pies ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2023 Author Report Share Posted March 29, 2023 Bingo!!! Dla mnie był to szok, jak przeczytałem w jakich jatkach wolno sprzedawać psie mięso i jakie choroby je dyskwalifikują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 29, 2023 Report Share Posted March 29, 2023 Azjatyckie doświadczenia mnie naprowadziły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 29, 2023 Author Report Share Posted March 29, 2023 (edited) To ta książka: Książka jest bardzo ciekawa. Edited March 29, 2023 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 29, 2023 Report Share Posted March 29, 2023 A ja myślałem o Bawołach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 30, 2023 Report Share Posted March 30, 2023 W dawnych czasach do leczenia gruzlicy zalecano smalec z psa. Bydło nie bada się na włośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 30, 2023 Author Report Share Posted March 30, 2023 Bydło nie bada się na włośnie. W tamtym okresie, w języku polskim wszystkie zwierzęta rzeźne,ogólnie nazywano bydłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 30, 2023 Author Report Share Posted March 30, 2023 Książkę publikuję pod tym adresem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19756-rok-1921-hygiena-mi%C4%99sa-podr%C4%99cznik-dla-urz%C4%99dowych-ogl%C4%99dzin-byd%C5%82a-rze%C5%BAnego-i-badania-mi%C4%99sa-wraz-z-trychinoskopj%C4%85/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts