Jump to content

Czas sterylizacji puszek 850ml i 500ml


Adamjj

Recommended Posts

 

 

Nie mogę nigdzie znajść czasów sterylizacji w szybkowarze puszek o pojemnosci 850ml i puszek 500ml.
... i nie znajdziesz. W dziale konserwyJakim  znajdziesz receptury na wyroby w puszkach 850 ml sterylizowane w 121 C.

Jakiej pojemności posiadasz szybkowar i przy jakim max. pracuje ciśnieniu?

Link to comment
Share on other sites

 

Nie mogę nigdzie znajść czasów sterylizacji w szybkowarze puszek o pojemnosci 850ml i puszek 500ml.

 

... i nie znajdziesz. W dziale konserwyJakim  znajdziesz receptury na wyroby w puszkach 850 ml sterylizowane w 121 C.

Jakiej pojemności posiadasz szybkowar i przy jakim max. pracuje ciśnieniu?

Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05
Link to comment
Share on other sites

 

Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05

 

Czyli można przyjąć iż uzyskasz temperaturę w granicach do 115 st.C.
Taka temperatura jest podana w instrukcji. We wszystkich przepisach są podane czasy do puszek 300ml i 420ml,a niema nigdzie informacji do puszek wiekszych. Podejrzewam ze do 500ml wystarczyloby sterylizowac jakies 90 min,ale niemam pojęcia ile gotowac puszke 850ml,a takich wlaśnie mam kilka i pasowałoby je wykorzystac na tuszonke lub cos tłusciejszego do smarowania,bo z 300ml to szybko się kończy,jest troszeczke za mala
Link to comment
Share on other sites

Poszperaj w naszym dziale o konserwach. Na pewno coś znajdziesz. Poza tym, w dziale Branżowe receptury masarskie znajdziesz zbiory przepisów na konserwy pasteryzowane w opakowaniach blaszanych i tam powinny być czasy sterylizacji różnych rodzajów konserw.

Link to comment
Share on other sites

Chociaż srednica puszki jest taka sama to i czas gotowania raczej powinien byc taki sam

[Dodano: 31 mar 2023 - 20:46]

Poszperaj w naszym dziale o konserwach. Na pewno coś znajdziesz. Poza tym, w dziale Branżowe receptury masarskie znajdziesz zbiory przepisów na konserwy pasteryzowane w opakowaniach blaszanych i tam powinny być czasy sterylizacji różnych rodzajów konserw.

Ok dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli wsad jest mięsny w puszkach,wystarczy w zupełności 60min.,bez względu czy to stara kura czy golonka,przy delikatnym mięsie wystarczy 45 min.

Czyli niema znaczenia czy to puszka 300ml czy 850ml,różnica bedzie w czasie gotowania mięs twardych,słonina,golonka i ozorki. Znalazlem wlasnie w technologicznych przepisach ze 1000gramowa puszka czas stedylizacji 90min +20min nagrzewanie i 20min studzenie

Link to comment
Share on other sites

 

 

Znalazlem wlasnie w technologicznych przepisach ze 1000gramowa puszka czas stedylizacji 90min +20min nagrzewanie i 20min studzenie

Sprawdź jeszcze, czy to dotyczy sterylizacji w temperaturze 121 st.C.

Co do czasów, Marek ma rację. Po prostu w przypadku większych konserw, czas ogrzania do temperatury zadanej będzie dłuższy.

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem cos takiego

Nazwa w puszkach Pojemność puszki w g Temperatura sterylizacji w °C Czas sterylizacji w min.

wstępny rozgrzewka sterylizacja uwalnianie pary

"Gulasz" 400 112 20 70 15

„Języki w galarecie” 1000 115 30 90 20

” ” ” 500 112 20 60 15

” ” ” 250 112 20 55 15

"Mózg" 250 112 20 60 15

"Łeb" 400 112 20 60 15

” ” 250 112 20 40 15

” ” 150 112 20 30 15

„Ogony” 500 112 20 60 15

„Wołowina kukurydziana” 2 724 1) 115 30 90 20

“mięsno-warzywny” 1000 115 20 70 15

” ” ” 400 112 20 60 15

“Świnia i fasola” 500 115 20 70 15

” ” ” 3000 120 30 120 20

“Mięso i warzywa” 3000 112 30 60 15

“Pieczeń wołowa z warzywami” 500 112 20 60 15

"Pieczeń wołowa" 500 112 20 60 15

„Nerki” 500 112 20 60 15

“Duszony Królik” 400 112 20 70 15

“Duszony królik” 400 112

Link to comment
Share on other sites

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_05_2022/post-39694-0-24976900-1653756992.jpg

Dla konserwy 0,8kg, temp. pasteryzacji 115 st.C.

Wzór sterylizacji: 50/120/60

Konserwy zalewa się goracą wodą, min. 60 st. C.

W wypadku szybszego dojscia do temp. sterylizacji należy wydłużyc czas sterylizacji aby suma (50+120) została zachowana.

Link to comment
Share on other sites

Troche mi zle wstawilo. Najlierw jest pojemnosc puszki w gramach pozniej temperatura sterylizacji,czas nagrzania,czas sterylizacji i czas chlodzenia

[Dodano: 01 kwi 2023 - 11:44]

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_05_2022/post-39694-0-24976900-1653756992.jpg

Dla konserwy 0,8kg, temp. pasteryzacji 115 st.C.

Wzór sterylizacji: 50/120/60

Konserwy zalewa się goracą wodą, min. 60 st. C.

W wypadku szybszego dojscia do temp. sterylizacji należy wydłużyc czas sterylizacji aby suma (50+120) została zachowana.

To co znalazlem wychodzi 30-90-20

I tak mialem najpierw troche pogotowac tak jak słoiki zeby sie wsad nagrzał i odpowietrzył

Link to comment
Share on other sites

No to już masz pojęcie w kwestii przeprowadzenia prawidłowej sterylizacji w swoim szybkowarze. Tylko pamiętaj o temperaturze max. 115 st.C, jaka (bez doprowadzenia dodatkowego ciśnienia z zewnątrz) możesz uzyskać.

To jest max temperatura jaka mogę uzyskac,a przeróbki na dobijanie cisnienia nie wchodza w gre,za duze ryzyko jak dla kawałka mięsa. U mnie konserwy sa przechowywane w lodówce,nie dłużej jak 2 miesiące.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05

https://www.jednostek-miary.info/przelicznik-jednostek.php?typ=druck wg 105kPa = 1,05bar patrząc na tabelę  https://www.boiler-planning.pl/narzdzia/woda-para-podstawowe-zasady/cinienie-i-temperatura-wrzenia.html  temperatura w czasie pracy szybkowaru wyniesie 105 C.

 Jeśli okazało by się, że temperatura w czasie pracy wewnątrz szybkowaru wynosi 115 C. Wówczas można znaleźć czas sterylizacji (121 C)  dla danego wymiaru puszki 850 ml i  wydłużyć czas około 50%.  Dane oparte na podstawie receptur na konserwy rybne.

 W szybkowarach w czasie sterylizacji 115C nie można zastosować nadciśnienia. Gdy zastosujesz puszki to po obróbce denko i wieczko będą wybrzuszone a ze słoików ucieknie część płynów.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W szybkowarach w czasie sterylizacji 115C nie można zastosować nadciśnienia. Gdy zastosujesz puszki to po obróbce denko i wieczko będą wybrzuszone a ze słoików ucieknie część płynów.

Na forum ktoś zamontował w pokrywie wentyl i podczas sterylizacji podnosi ciśnienie, co podobno pozwala na osiąganie temperatur zbliżonych do 121 st.C. Moim zdaniem, to ryzykowny zabieg.

Link to comment
Share on other sites

Zacznij od ustalenia ciśnienia roboczego szybkowaru, które determinuje temperaturę. "chyba 1.05" jest mało precyzyjne. Znajdziesz w instrukcji. Niekiedy na garnku.

Spodziewam się 80 kPa.

Edited by Resal
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...