Adamjj Posted March 31, 2023 Report Share Posted March 31, 2023 Dzień dobryNie mogę nigdzie znajść czasów sterylizacji w szybkowarze puszek o pojemnosci 850ml i puszek 500ml. Wiem że w zależnosci od rodzaju mięsa te czasy bedą sie różnic o kilka minut. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 31, 2023 Report Share Posted March 31, 2023 Nie mogę nigdzie znajść czasów sterylizacji w szybkowarze puszek o pojemnosci 850ml i puszek 500ml. ... i nie znajdziesz. W dziale konserwyJakim znajdziesz receptury na wyroby w puszkach 850 ml sterylizowane w 121 C.Jakiej pojemności posiadasz szybkowar i przy jakim max. pracuje ciśnieniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted March 31, 2023 Author Report Share Posted March 31, 2023 Nie mogę nigdzie znajść czasów sterylizacji w szybkowarze puszek o pojemnosci 850ml i puszek 500ml. ... i nie znajdziesz. W dziale konserwyJakim znajdziesz receptury na wyroby w puszkach 850 ml sterylizowane w 121 C.Jakiej pojemności posiadasz szybkowar i przy jakim max. pracuje ciśnieniu?Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 31, 2023 Report Share Posted March 31, 2023 Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05 Czyli można przyjąć iż uzyskasz temperaturę w granicach do 115 st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted March 31, 2023 Author Report Share Posted March 31, 2023 Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05 Czyli można przyjąć iż uzyskasz temperaturę w granicach do 115 st.C.Taka temperatura jest podana w instrukcji. We wszystkich przepisach są podane czasy do puszek 300ml i 420ml,a niema nigdzie informacji do puszek wiekszych. Podejrzewam ze do 500ml wystarczyloby sterylizowac jakies 90 min,ale niemam pojęcia ile gotowac puszke 850ml,a takich wlaśnie mam kilka i pasowałoby je wykorzystac na tuszonke lub cos tłusciejszego do smarowania,bo z 300ml to szybko się kończy,jest troszeczke za mala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 31, 2023 Report Share Posted March 31, 2023 Poszperaj w naszym dziale o konserwach. Na pewno coś znajdziesz. Poza tym, w dziale Branżowe receptury masarskie znajdziesz zbiory przepisów na konserwy pasteryzowane w opakowaniach blaszanych i tam powinny być czasy sterylizacji różnych rodzajów konserw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted March 31, 2023 Author Report Share Posted March 31, 2023 Chociaż srednica puszki jest taka sama to i czas gotowania raczej powinien byc taki sam[Dodano: 31 mar 2023 - 20:46]Poszperaj w naszym dziale o konserwach. Na pewno coś znajdziesz. Poza tym, w dziale Branżowe receptury masarskie znajdziesz zbiory przepisów na konserwy pasteryzowane w opakowaniach blaszanych i tam powinny być czasy sterylizacji różnych rodzajów konserw.Ok dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 31, 2023 Report Share Posted March 31, 2023 am powinny być czasy sterylizacji różnych rodzajów konserw. Na pewno są tabele uwzgledniające takie większe puszki.Pamietam, że sie na nie natknęłam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted March 31, 2023 Author Report Share Posted March 31, 2023 Może uda sie cos znajść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Jeżeli wsad jest mięsny w puszkach,wystarczy w zupełności 60min.,bez względu czy to stara kura czy golonka,przy delikatnym mięsie wystarczy 45 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Jeżeli wsad jest mięsny w puszkach,wystarczy w zupełności 60min.,bez względu czy to stara kura czy golonka,przy delikatnym mięsie wystarczy 45 min.Czyli niema znaczenia czy to puszka 300ml czy 850ml,różnica bedzie w czasie gotowania mięs twardych,słonina,golonka i ozorki. Znalazlem wlasnie w technologicznych przepisach ze 1000gramowa puszka czas stedylizacji 90min +20min nagrzewanie i 20min studzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Znalazlem wlasnie w technologicznych przepisach ze 1000gramowa puszka czas stedylizacji 90min +20min nagrzewanie i 20min studzenie Sprawdź jeszcze, czy to dotyczy sterylizacji w temperaturze 121 st.C.Co do czasów, Marek ma rację. Po prostu w przypadku większych konserw, czas ogrzania do temperatury zadanej będzie dłuższy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Znalazłem cos takiegoNazwa w puszkach Pojemność puszki w g Temperatura sterylizacji w °C Czas sterylizacji w min.wstępny rozgrzewka sterylizacja uwalnianie pary"Gulasz" 400 112 20 70 15„Języki w galarecie” 1000 115 30 90 20” ” ” 500 112 20 60 15” ” ” 250 112 20 55 15"Mózg" 250 112 20 60 15"Łeb" 400 112 20 60 15” ” 250 112 20 40 15” ” 150 112 20 30 15„Ogony” 500 112 20 60 15„Wołowina kukurydziana” 2 724 1) 115 30 90 20“mięsno-warzywny” 1000 115 20 70 15” ” ” 400 112 20 60 15“Świnia i fasola” 500 115 20 70 15” ” ” 3000 120 30 120 20“Mięso i warzywa” 3000 112 30 60 15“Pieczeń wołowa z warzywami” 500 112 20 60 15"Pieczeń wołowa" 500 112 20 60 15„Nerki” 500 112 20 60 15“Duszony Królik” 400 112 20 70 15“Duszony królik” 400 112 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_05_2022/post-39694-0-24976900-1653756992.jpgDla konserwy 0,8kg, temp. pasteryzacji 115 st.C.Wzór sterylizacji: 50/120/60Konserwy zalewa się goracą wodą, min. 60 st. C.W wypadku szybszego dojscia do temp. sterylizacji należy wydłużyc czas sterylizacji aby suma (50+120) została zachowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Troche mi zle wstawilo. Najlierw jest pojemnosc puszki w gramach pozniej temperatura sterylizacji,czas nagrzania,czas sterylizacji i czas chlodzenia[Dodano: 01 kwi 2023 - 11:44]https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_05_2022/post-39694-0-24976900-1653756992.jpgDla konserwy 0,8kg, temp. pasteryzacji 115 st.C.Wzór sterylizacji: 50/120/60Konserwy zalewa się goracą wodą, min. 60 st. C.W wypadku szybszego dojscia do temp. sterylizacji należy wydłużyc czas sterylizacji aby suma (50+120) została zachowana.To co znalazlem wychodzi 30-90-20I tak mialem najpierw troche pogotowac tak jak słoiki zeby sie wsad nagrzał i odpowietrzył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 No to już masz pojęcie w kwestii przeprowadzenia prawidłowej sterylizacji w swoim szybkowarze. Tylko pamiętaj o temperaturze max. 115 st.C, jaka (bez doprowadzenia dodatkowego ciśnienia z zewnątrz) możesz uzyskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 No to już masz pojęcie w kwestii przeprowadzenia prawidłowej sterylizacji w swoim szybkowarze. Tylko pamiętaj o temperaturze max. 115 st.C, jaka (bez doprowadzenia dodatkowego ciśnienia z zewnątrz) możesz uzyskać.To jest max temperatura jaka mogę uzyskac,a przeróbki na dobijanie cisnienia nie wchodza w gre,za duze ryzyko jak dla kawałka mięsa. U mnie konserwy sa przechowywane w lodówce,nie dłużej jak 2 miesiące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Szybkowar to tefal 8 litrowy,maxymalne cisnienie bezpieczenstwa to 170kpa a robocze chyba 1.05 https://www.jednostek-miary.info/przelicznik-jednostek.php?typ=druck wg 105kPa = 1,05bar patrząc na tabelę https://www.boiler-planning.pl/narzdzia/woda-para-podstawowe-zasady/cinienie-i-temperatura-wrzenia.html temperatura w czasie pracy szybkowaru wyniesie 105 C. Jeśli okazało by się, że temperatura w czasie pracy wewnątrz szybkowaru wynosi 115 C. Wówczas można znaleźć czas sterylizacji (121 C) dla danego wymiaru puszki 850 ml i wydłużyć czas około 50%. Dane oparte na podstawie receptur na konserwy rybne. W szybkowarach w czasie sterylizacji 115C nie można zastosować nadciśnienia. Gdy zastosujesz puszki to po obróbce denko i wieczko będą wybrzuszone a ze słoików ucieknie część płynów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 W szybkowarach w czasie sterylizacji 115C nie można zastosować nadciśnienia. Gdy zastosujesz puszki to po obróbce denko i wieczko będą wybrzuszone a ze słoików ucieknie część płynów. Na forum ktoś zamontował w pokrywie wentyl i podczas sterylizacji podnosi ciśnienie, co podobno pozwala na osiąganie temperatur zbliżonych do 121 st.C. Moim zdaniem, to ryzykowny zabieg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 (edited) Czas może być różny w zależności od zawartości puszki.Np. dla puszki 800 g z zawartością zupy rybnej zagęszczanej, wzór sterylizacji wygląda tak:Sterylizacja 800 g w 115 C przez 50 -120 - 60 min Edited April 1, 2023 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted April 2, 2023 Author Report Share Posted April 2, 2023 Własnie można znajśc różne czasy,spróbuje z miekkim mięsem 30-90-20 i zobaczę jak to będze wyglądac,w najgorszym wypadku psy będą miały dobry gastronomiczny tydzien Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resal Posted April 2, 2023 Report Share Posted April 2, 2023 (edited) Zacznij od ustalenia ciśnienia roboczego szybkowaru, które determinuje temperaturę. "chyba 1.05" jest mało precyzyjne. Znajdziesz w instrukcji. Niekiedy na garnku.Spodziewam się 80 kPa. Edited April 2, 2023 by Resal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.