Linf Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Witam, 2 szybkie pytania bo jutro wędzenie a wpadłem w kłopoty: - po peklowaniu szynki małe kawałki na małej powierzchni dostały sino-szarawego koloru. Mięso nie śmierdzi. Wydaje mi się ze po przewracaniu musiałem w jakiś dzień nie dopilnować i coś zostało poza tafle pekli.Szynki zapakowane w worki. Z jednej odciąłem a z drugiej nie.Co to, dlaczego i jaki moze być skutek? - mam wierzbę pocięta 2 lata temu. Czy do wygrzania wędzarni i zrobienie dobrego żaru się nada czy lepiej nie ryzykować i jechać od początku olchą? Będę wdzieczny za szybka podpowiedz bo mam lekka panike ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 (edited) No to na szybko. 1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=8246472.Tak3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki Nara Edited April 1, 2023 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 No to na szybko. 1. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19757-wieprzowina-w-solance-zmienia-kolor/?hl=utlenienie&do=findComment&comment=8246472.Tak3.Następnym razem użyj wyszukiwarki, a gdy już opisujesz problem to dołącz fotki Nara Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:02]Jeśli pod tą powierzchnią jak natniesz nożem jest różowe mięso to po prostu mięso miało kontakt z powietrzem i jest ok.Do powstania żaru możesz użyć, tak aby nie powstawał już dym.Dziękuje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :p No to wpadłeś chłopie.Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Jeszcze jedno techniczne pytanie (ostatnio wyszło ale wole podpytać się doświadczonych) po peklowaniu:1 partia ok 13dni2 partia 7dniDziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. Planuje rozpoczęcie grzania ok 8 i start wędzenia 9-10. Czy z waszego doświadczenia robię błąd czy wszystko ok i może być? Czy suszenie 10-12h w temp ok 15-17 stopni to nie za długo?[Dodano: 01 kwi 2023 - 19:56] Dziękuje i sr ale na szybko szukałem jakiegoś forum a nie widziałem opcji szukaj :pNo to wpadłeś chłopie.Kto raz tu wchodzi - zostaje na stałe Chłop zawsze ciągnie do wilgoci i ciepła…. ???????????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Możesz osuszyć mięso ręcznikami papierowymi lub jakimiś lnianymi,kuchennymi .Jeśli masz ciepło w domu to możesz po wstępnym osuszeniu [ręcznikiem ] włożyć spowrotem do lodówki a nad ranem wyjąć ,zeby złapały temp. pokojowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Osuszyć ręcznikiem papierowym to w mojej opinii mogę żeby dobrze pakować mięso w worek. Z różnych źródeł jak zrozumiałem to materiał przed rozpoczęciem wędzenia powinien być „tempy” w bezpośrednim dotyku. Ostatnio miałem efekt albo przez złe osuszenie lub przez zbyt mokre drewno ze schab który chciałem przysmażyć wyszedł jak węgiel (ale w smaku i tak było super) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Ja pekluje na sucho w workach więc mięso nie jest bardzo mokre Po wyjęciu z worka osuszam dobrze wspomnianymi wyżej ręcznikami kuchennymi i pakuje na kratki do lodówki .Rano po ociepleniu mięsa osuszam je w wędzarni i wędze tylko do koloru [nie na czas] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 1, 2023 Report Share Posted April 1, 2023 Dziś ok 20 zapakowałem wszystko i powiesiłem na kiju do osuszania. To nie jest osuszanie - ten etap to ociekanie i powinieneś robić to krócej albo w nizszej temperaturze. Natomiast osuszanie to pierwszy etap wędzenia i przeprowadzamy go w wędzarni . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 1, 2023 Author Report Share Posted April 1, 2023 Ok. Dziękuje za opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 2, 2023 Author Report Share Posted April 2, 2023 (edited) Zdaje raport. Wszystko wyszło ok.Niestety przy rozpoczęciu parzenia termometr jako rzecz martwa, odmówił posłuszeństwa. Parzone na oko ale smakuje wiec git.Rozpalanie wierzba robiłem ostatni raz dym śmierdzi i długo się utrzymywał wiec przeszedłem dosłownie po 10min na olchę.Dziwny kolor z zewnątrz wyszedł jak dla mnie (taki blady, mała czerwieni widać) ale nie mam pojęcia w sumie dlaczego. Może za niską temperaturę trzymałem.Jeszcze raz dziękuje za wczorajsze uspokojenie mojego ducha Edited April 2, 2023 by Linf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 2, 2023 Report Share Posted April 2, 2023 (edited) Kolor czego? . Miesa jest oki , wedzonki jest oki. Edited April 2, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 2, 2023 Author Report Share Posted April 2, 2023 Kolor czego? . Miesa oki , wedzonki oki. akurat edytowałem wpis żeby zrozumieć moją wypowiedź bo nie dokładna i napisałeś Z zewnątrz wędzonki. 5h dymiłem w temp ok 20-25C a później przez ok 1,5h podniosłem do 50-50C bo już by mi czasu nie starczyło na dłużej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 4, 2023 Report Share Posted April 4, 2023 Po co dymiłeś w tak niskich temp??Jeśli nie potrzebujesz przechowywać wędzonek przez dłuższy czas ,lub zamierzasz je przechowywać np w zamrażarce to wystarczy wędzić do zamierzonego koloru .Ja wędze tylko by złapały trochę dymu i trochę koloru ,bo takie akurat lubimy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts