Jump to content

Ocieplenie rury / kanału dymnego

eLPe

Recommended Posts

Cześć,

mam wędzarnię drewnianą, wolnostojącą. Do tego metr rury fi100 i palenisko. Popularny produkt z alledrogo (ten taki dwupoziomowy). Do tej pory wędziłem bez żadnego ocieplenia rury. Z temperaturą bywało różnie. Wyeliminowałem zwalony, fabryczny termometr, bo zaniżał. Teraz już jest ok w tym aspekcie, ale doszedłem do wniosku, że warto byłoby tą rurę ocieplić, co by cieplejszy dym do komory docierał. Ociepliłem wełną skalną o grubości 100. Teraz osiągam koło 80-90 stopni jak mocno rozpalę. Do wędzenia mi to w sumie wystarczy, ale może się zdarzyć podpiekanie kiedyś i klops.

Z racji tego, że ta rura i palenisko jest już na wykończeniu to planuję wymianę na nieco większe palenisko z grubszej blachy oraz nową rurę (grubość blachy 0.5). Podejrzewam, że problem z wyższymi temperaturami pojawi się od nowa, więc chciałbym od razu ocieplić rurę. Ta wełna którą mam obecnie jest zrobiona na sztukę - chciałem zobaczyć czy się sprawdzi, ale nie wygląda to estetycznie. I tu pojawia się moje pytanie - czym ocieplić kanał dymny w postaci rury stalowej by a) skutecznie dostarczał ciepły dym do komory wędzarniczej, b) pozwolił osiągnąć te 90-100 stopni by udało się podpiekanie c) wyglądał jakoś przyzwoicie (a nie jak gąbka z 40 letniej wersalki ze śmietnika)...

Uprzedzając pytania - 1. szukałem na forum 2. szukałem w różnych tematach/wątkach 3. nie rozważam zmiany wędzarni 4. muszę mieć możliwość rozebrania wędzarni przynajmniej do 3 elementów - paleniska, rury i komory oddzielnie, więc budowa stałej konstrukcji i np wkopania albo wymurowania kanału dymnego nie wchodzi w grę.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam