Jump to content

Boczek wędzony parzony


Mariusz48585

Recommended Posts

Witam, jak parzycie boczek wędzony tak aby był bardzo miękki? Robiłem juz boczek chyba z 5 razy i za każdym razem wychodzi taki trochę gumowaty. Boczek peklowany okolo 5 dni, wiecej nie potrzebuje bo robie zazwyczaj kawałki do max. 0.5kg. Parzę w 80 stopniach tak aby boczek osiagnal w srodku 72-74 stopnie i trwa to zazwyczaj około 1.5h. Macie jakies porady? Boczek zawsze osuszany okolo 2h, wędzony przez 2-2.5h w 50 stopniach.

Link to comment
Share on other sites

:)

Boczek po zwędzeniu w worek od pakowarki...pakowarynka...

Parzenie... tw 80/82*C około godziny, półtorej...

Wyłączyć gaz..

Gar okryć kocami/ręcznikami/dresami....co tam jest...

Rano wyjąć wory, wyjąć boczki z worów, odlać giloretkę do pojemników...

Skórka miękka, boczek Giciarski...no i giloretka.... zależy ile robisz... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...