Mariusz48585 Posted April 6, 2023 Report Share Posted April 6, 2023 Witam, jak parzycie boczek wędzony tak aby był bardzo miękki? Robiłem juz boczek chyba z 5 razy i za każdym razem wychodzi taki trochę gumowaty. Boczek peklowany okolo 5 dni, wiecej nie potrzebuje bo robie zazwyczaj kawałki do max. 0.5kg. Parzę w 80 stopniach tak aby boczek osiagnal w srodku 72-74 stopnie i trwa to zazwyczaj około 1.5h. Macie jakies porady? Boczek zawsze osuszany okolo 2h, wędzony przez 2-2.5h w 50 stopniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 6, 2023 Report Share Posted April 6, 2023 Dwa razy po 1,5 godz. to minimum, jeżeli boczek ma być miękki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasior Posted April 6, 2023 Report Share Posted April 6, 2023 SV w 62 stopniach przez 8 godzin. Wychodzi mięciutki. Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted April 6, 2023 Report Share Posted April 6, 2023 Boczek po zwędzeniu w worek od pakowarki...pakowarynka...Parzenie... tw 80/82*C około godziny, półtorej...Wyłączyć gaz..Gar okryć kocami/ręcznikami/dresami....co tam jest...Rano wyjąć wory, wyjąć boczki z worów, odlać giloretkę do pojemników...Skórka miękka, boczek Giciarski...no i giloretka.... zależy ile robisz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakira Posted April 6, 2023 Report Share Posted April 6, 2023 Jest też opcja boczku parzonego, a potem wędzonego, ale to już wychodzi "masełko"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.