darekgorlice Posted April 8, 2023 Report Share Posted April 8, 2023 (edited) Spotkał sie ktos z was z takim zjawiskiem? kiełbasę wedziłem z myślą o Swiętach wielkanocnych , a więc uwędziłem dokładnie tydzień przed w piątek i wyszła naprawde super mowa o wiejskiej na soli, zapach czosnek smak naprawde pyszna po 3 dniach postanowilem ja zapakowac hermetycznie odsysajac powietrze na kolejne 3 dni by otworzyc ją dzien przed aby była świeża by nie obeschła itd. i tu moje zdziwienie kiełbasa po otwarciu jak by straciła swój smak... tzn. zapach intensywny czosnku tego zapachu typowego dla swojskiej jak by znikł .. zrobiła się jak by zwietrzała .. nie ma zadnego kwasnego czy zepsutego smaku ,, jest poprostu taka jak zwyczajna ze sklepu .. szału poprostu nie ma ... jest jakaś taka bez smaku tylko słoność pozostała reszta zanikła... czy ktos ma na to jakąś odpowiedź ? radę ..Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt... Edited April 8, 2023 by darekgorlice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 8, 2023 Report Share Posted April 8, 2023 (edited) na soliZmień sól na peklosól Parzona czy pieczona , napisz coś więcej o technologii wytworzenia tego wyrobu i jakieś foto może ? Edited April 8, 2023 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgorlice Posted April 8, 2023 Author Report Share Posted April 8, 2023 (edited) zapiekałem a robilem na soli gdyż chcialem typową wiejską z szarym oczkiem i taka na poczatku byla fajna pachnaca nawet wędzeniem teraz nie ma nic ...ale nie sadze ze smak i zapach uleciał przez to ze robiona na soli hmmm juz sam nie wiem...[Dodano: 08 kwi 2023 - 14:33]może pierwsze 3-4 dni ją wywietrzyły ? Edited April 8, 2023 by darekgorlice Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts