boxer1981228 Posted April 10, 2023 Report Share Posted April 10, 2023 Witam forumowiczów, Bardzo często na różnych forach tematycznych nowi wędliniarze a czasem i starzy pokazują szare oczko w swoich wyrobach. Padają pytania czy to jest spoko do jedzenia czy do wywalenia. Jak dla mnie jest to absolutnie nie do jedzenia. No bo przecież ten szary kawałek mięsa był bez jakiegokolwiek zabezpieczenia przez cały okres przechowywania przed peklowaniem, podczas peklowania, po obrócę termicznej jeszcze leży w lodówce itd. Moja rada dla nich jest zawsze taka sama, żeby mięso wywalić i następny raz przyłożyć się do peklowania, za co jestem bardzo mocno hejtowany. Większość użytkowników twierdzi że to jest ok i spokojnie nadaje się to do zjedzenia. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted April 10, 2023 Report Share Posted April 10, 2023 jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted April 10, 2023 Report Share Posted April 10, 2023 (edited) Można jeść,jak swoje. W Irlandii ten temat wogóle nie istnieje, oni na mięsie nic się nie znają. Edited April 10, 2023 by Zofintal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 10, 2023 Report Share Posted April 10, 2023 (edited) nadaje się to do zjedzeniaAle w krótkim terminie , jak nie wykazuje oznak typowych dla zepsucia. Z drugiej strony masz rację może być siedliskiem bakteryjnym , proces parzenia trochę to wyhamuje ale nie zlikwiduje. Edited April 10, 2023 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 10, 2023 Report Share Posted April 10, 2023 (edited) Ale przecież są tacy wędliniarze którzy robią specjalnie kiełbasę z szarym oczkiem, i się tym nawet chwalą. Ja osobiście nie znoszę takich wędlin, bo nawet jeśli nie są niebezpieczne dla zdrowia, to wyglądają wstrętnie, jak zepsute, więc jak dla mnie nieakceptowalne, bo ja "jem również oczami" !!! https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-swojska-z-oczkiem-z-zaborowa Edited April 10, 2023 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne,natomiast w wędzonkach typu szynka,baleron,polędwica,boczek nie do zaakceptowania ,gdyż w krótkim czasie tworzy się proces gnilny tworzący z czasemcharakterystyczny smrodek, który psuje wędlinę, dlatego proces peklowania powinien być dokładnie przeprowadzony,wraz z kontrolą stopnia przepeklowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne. Dla mnie nawet w kiełbasie jest nieakceptowalne, ze względów o których napisałem wcześniej, ale co kto lubi, i co komu pasuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 W kiełbasie typu wiejska cienka jest to akceptowalne Ponieważ jest to kiełbasa w cienkim jelicie, krucha i porządnie upieczona w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 Dodam że w kiełbasie jest akceptowalne szare oczko (farsz jest zasolony), gdyż jest ona tylko solona bez użycia peklosoli,natomiast przy wędzonkach jak szynka itp.stopień zapeklowania jest źle niedokładnie przeprowadzony przez zły nastrzyk domięśniowy,lub peklowanie zalewowe w małym pojemniku z małą ilością solanki na dodatek w dość niskiej temperaturze gdzie proces jest spowolniony,do tego brak rotacji mięśni podczas peklowania, zatem solanka w pewne głębsze partie nie doszła. [Dodano: 11 kwi 2023 - 15:54] Znam "osoby" które robią jak to nazywają zdrowe wyroby z małą ilością peklosoli tłumacząc-tworząc historię jak one dbają o zdrowie klienta,tylko sposób wykonania nawet hań downi tak nie robiono,mianowicie peklują boczek,czy małą szynkę nacierając peklosolą godzinę przed wędzeniem,po czym wędzą, uwędzone ładnie,a w środku gnój wędlina po dwóch dniach,to tak jako ciekawostkę napisałem:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 Ponieważ jest to kiełbasa w cienkim jelicie, krucha i porządnie upieczona w wędzarni. Ja to wszystko doskonale wiem EAnno, tyle razy już temat był przecież wałkowany. Jednak optycznie to nie moje klimaty, i nic na to nie poradzę, ale jeżeli ktoś lubi to czemu nie, voila . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts