radzio Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Bardzo proszę Czcigodnych o podawanie w tym temacie przepisów na różnorakie surówki albo sałatki. Wiem, że daleko im do smaku wędzonek ale czasami człowiek musi zjeść coś innego. Przeszukałem chyba całe forum i stwierdzam, że postów na ich temat jest jak na lekarstwo a stanowią one (surówki, rzecz jasna :smile: ) świetny dodatek do naszych wyrobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iza i Jan Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 czy sałatki też mogą być? :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted November 21, 2008 Author Report Share Posted November 21, 2008 Pewnie, że tak (napisaliście to wtedy, kiedy ja edytowałem post) :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TINEK Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Surówka z sałaty lodowej sałata lodowa1 papryka słodka świeża2 pomidory średniej wielkościkukurydza konserwowa - 1 puszkafasola czerwona - 1 puszkaser fetaoliwkisos vinegretczosnek marynowany w oleju ½ słoiczka Sałatę lodową drę na kawałki byle jakie, paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidory w kawałki (nie za małe), fasolkę czerwoną płuczę na sitku, ser feta kroje w kostkę, czosnek kroje na 3 – 4 części, mieszam wszystkie składniki w misce na końcu dodaje sos vinegret (rozrobiony w wodzie i oliwie) i już. Czasami dodaję małe cebulki konserwowe, lub zamiast oliwek kapary, nieraz ogórek, no co tam znajdę w lodówceSMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iza i Jan Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Sałatka z brokułem:brokuł lekko ugotowany pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na oliwie z solą i pieprzem uprażony bez tłuszczu słonecznikmajonez Sałatka pieczarkowa:pokrojone i podsmażone pieczarki (sól i pieprz)por drobno pokrojonyogórki konserwowemajonez wszystkie składniki oczywiście w ilości wg gustu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Ja bardzo często, nawet w ramach obiadu robię taką:Podsmażone mięsko z przyprawami ( tu dowolność mięsa i przypraw).Potem warstwami w szklanej dużej misie:Krojona kapusta pekińska,papryka,cebula w krążki,mięsko,kukurydza,groszek,pomidory.To wszystko polewam sosem majonezowo czosnkowym.Na godzinę wstawiam do lodówki.Oczywiście wszystkie składniki są zamienne i można używać w\g swojego smaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted November 21, 2008 Author Report Share Posted November 21, 2008 Dziękuję bardzo za pierwsze receptury. Mam nadzieję, że temat będzie "żył", bo chyba go brakowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Radzio,to bardzo potrzebny i trafiony temat.Wszyscy napewno robimy wiele sałatek i surówek-więc dzielmy się! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marela Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Moja ulubionaPodstawa to kalafior , czosnek i zielony koperek. 1 średni kalafior połamany na małe różyczki blanszuję, potem szybko schładzam. Dodaję do niego zmiażdżoną główkę czosnku, 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku. Pozostałe dodatki mogą być różne, rzodkiewka, zielony ogórek pokrojony w plasterki, 2-3 liście kapusty pekińskiej poszarpane na kawałki, plasterki cytryny, papryka świeża lub ze słoika z zalewy octowej. Sosy również próbowałam różne- winegret, sam majonez czy tez mieszane. Każdy musi wybrać swój smak :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Mój przepis sałatkowy: seler słupki ze słoika dobrze wypłukany , szynka pokrojona w kostke,ser żółty pokrojony w kostkę ananas z puszki pokrojony w kostkę jajka ugotowane na twardo, pokrojone jak wyżej majonez (ew.trochę śmietany) ,sól ,ząbek lub dwa czosnku,sól ,pieprz cukier w/g uznania. Sałatka z pieczarek ( po latach prób i błędów) robię sałatkę właściwie czysto pieczarkową : pieczarki kroję w stosunkowo duże kawałki i smażę na patelni na oleju ale na koniec daję trochę masła, po przestygnięciu rozkładam na płasko na odpowiednim naczyniu i robię sos- pół na pół majonez z gęstą śmietaną i doprawiam solą ,czosnkiem,cukrem, pieprzem i koperkiem .Sosem polewam przed podaniem (pieczarki często podsmażam wieczorem przed imprezą). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Sałatka na szybko. Puszka fasoli, to płynne odlewamy.Puszka ananasa, rozdrobnionego, płynne wypijamy.Rozgniecine 3-6 ząbków czosnku (zależy jaki czosnek).Majonez.Wymieszać.Wykonanie to trzy minuty. Wychodzi cóś całkiem smacznego.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Surówka z rzepy 0.4 kg rzepy0.4 kg marchwi0.4 kg selerałyżeczka cukrusok z połowy cytryny4 łyżki majonezusól i pieprz do smaku Warzywa obieramy, trzemy na grubym sicie, i do miski z solą i ugniatamy i mieszamy dłonią.Odstawiamy na pół godziny, dodajemy resztę składników i gotowe. Najlepiej smakuje z kotletami z karczku w cieście i ziemniakami tłuczonymi z masłem. Jak mam to rzepę zamieniam na korpiela, wtedy 2 łyżki majonezu i dwie śmietany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 Wykonanie to trzy minuty. Wychodzi cóś całkiem smacznego Dziś zrobiłem, tak do pojedzenia, bo zaintrygowało mnie połączenie ananasa i czosnku. Wiecie co... zupełnie niezłe! Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić Cienko zrobiłeś sobie "zdrową" sorówkę :lol: To staraj się go używać jak najmniej, Chińczycy utrwalają swój czosnek promieniowaniem radioaktywnym, żeby się nie psuł podczas rozsyłania go po świecie. Jest to ostatni kraj który stosuje tą metodę konserwacji. Przyprawy mielone tez tak konserwują. PS Jabłka opryskują woskiem żeby nie wysychały, a „najlepszy” sposób mają na te swoje zupki w paczce, ten olejek w małym opakowaniu jest rakotwórczy a konserwowany trucizną (nie pamiętam teraz nazwy, ale odszukam) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 I co z tym zrobić!!! Prawdopodobnie łóżko, na którym teraz siedzę pakuje mi przez skórę jakiś syf do organizmu, piwo, które też teraz piję ma jakieś konserwanty, środowisko w którym żyć muszę truje mnie codziennie a komórka dość skutecznie podgrzewa mój mózg!! Cywilizacja niestety zabija nas pomalutku ale za to skutecznie. Nie da się tego uniknąć, nie da się !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Zgadza się, ale jak mogę wybrać nienapromieniowany czosnek, to wybieram zdrowszy, a w zamian za to wypije sobie 2 razy więcej szkodliwego/zakonserwowanego piwa np. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 Amen!!! A teraz czekam na nowe przepisy. Mogą być z modyfikowanej genetycznie marchwi albo ze święcących w nocy pomidorów :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 W/g "Śląska kucharka doskonała" (nie próbowałem, ale książka fajna): Sałatka do chleba -ogórki kiszone---15dag; -jaja----------------4szt.; -kiełbasa----------10dag; -majonez-----------4-5łyżek; -sól, pieprz naturalny; Ogórki kiszone umyć, Pokroić w kosteczkę. Jaja ugotować na twardo. Kiełbasę i jaja pokroić w kostkę, połączyć z rozdrobnionym ogórkiem, dodać majonez i przyprawy do smaku. Całość wymieszać i nakładać na chleb posmarowany masłem. Smacznego :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 To robiłam- dobre.Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać. Surówka z selera naciowego: seler, trochę pora, czerwoną paprykę pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. rozmieszac sos sałatkowo-koperkowy (do kupienia w sklepie) i polać surówkę. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać. taką często robię ale jeszcze kiszony ogórek w kosteczkę jabłko też w kosteczkę duuuużo pieprzu szczypta soli i zalane gęstym jogurtem albo śmietaną albo którymś z nich z dodatkiem łyżki majonezu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 No to i ja podam parę sposobów na "sałatki" "Sałatka z wędzonym indykiem" 2-3 zielone ogórkipieczarki marynowanewędzona pierś z indykakopermajonez sól,pieprz Ogórki pokroić w pól-plasterki /lekko posolić i odsączyć /.Pieczarki oraz pierś indyka pokroić w paseczki .Koper posiekać ,dodać majonez .Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić do smaku pieprzem i solą. "sałatka z zupek chińskich" :wink: :tongue: 2 zupki chińskie ogórek konserwowypapryka konserwowapierś z kurczaka + przyprawa gyrosmajonez Zupki pokruszyć ,dodać 5 łyżek majonezu i odstawić na ok 2 godz. .Pierś kurczaka pokroić w kostkę ,przyprawić "gyrosem"i odstawić na 2 godz, do lodówki. Następnie mięso usmażyć i dodać pokrojone ogórka i paprykę, wymieszać wszystkie składniki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 No to jeszce coś /zanim się zrobi jajecznica / "Ziemnaczanka " 1kg ziemniaków 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 listek laurowy 1/2 szklanki gęstej śmietany sól,pieprz Obrane ziemniaki pokroic w kostkę i podsmażyć na oliwie,dodać przeciśnięty czosnek,tymianek i pokruszony listek laurowy, smażyć ok 15 min.delikatnie mieszając przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem do mięsa lub ryb polać śmietaną "Buraczki z fasolą" 4-5 buraki puszka białej fasoli 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone natka pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 jaja na twardo/fakultatywnie/ Buraczki/ ugotowane :wink: /, cebulę ,jabłko, jaja pokroić w kostkę majoneż wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Skladniki układać warstwami i polac sosem majonezowo-śmietanowym "Sałatka z boczniaka" 1/2 kg boczniaków 2-3 jaja 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy majonez sól,pieprz,zielenina Grzyby umyć ,obgotowac 10 min,odcedzić,pokroić w paski lub kostkę, dodac tak samo pokrojone jaja,ogórki i kukurydzę,doprawić do smaku i dodać majoneż..Sałatkę można podać w połówkach brzoskwiń z puszki /ale nie koniecznie :wink: :tongue: / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 W/g "Śląska kucharka doskonała":Sałata z ziół (stara receptura)Obierz czysto warzęchy, trybulki, portułaku, rzeżuchy wodnej, endywii i melissy, upłucz, obsącz z nich wodę, włóż na salaterkę; przyczyń posieczonego estragonu, szczypiorku, tudzież zmielonego pieprzu, a wszystkie te ingrediencje zapraw świeżą oliwą i winnym octem. Sałata ta jest bardzo zdrowa i wzbudza apetyt. Smacznego-andy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 "Śląski szałot" Skład:-gotowane ziemniaki,- boczek wędzony,- ogórek kiszony,- cebula,- sól, pieprz. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, boczek pokrojony również w kostkę przesmażamy razem z cebulką. Ogórek kiszony też pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 "Śląski szałot" Jadłem dobre :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.