Jump to content

Surówki i sałatki

radzio

Recommended Posts

Bardzo proszę Czcigodnych o podawanie w tym temacie przepisów na różnorakie surówki albo sałatki.

Wiem, że daleko im do smaku wędzonek ale czasami człowiek musi zjeść coś innego. Przeszukałem chyba całe forum i stwierdzam, że postów na ich temat jest jak na lekarstwo a stanowią one (surówki, rzecz jasna :smile: ) świetny dodatek do naszych wyrobów.

• Replies 141
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Surówka z sałaty lodowej

sałata lodowa

1 papryka słodka świeża

2 pomidory średniej wielkości

kukurydza konserwowa - 1 puszka

fasola czerwona - 1 puszka

ser feta

oliwki

sos vinegret

czosnek marynowany w oleju ½ słoiczka

Sałatę lodową drę na kawałki byle jakie, paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidory w kawałki (nie za małe), fasolkę czerwoną płuczę na sitku, ser feta kroje w kostkę, czosnek kroje na 3 – 4 części, mieszam wszystkie składniki w misce na końcu dodaje sos vinegret (rozrobiony w wodzie i oliwie) i już. Czasami dodaję małe cebulki konserwowe, lub zamiast oliwek kapary, nieraz ogórek, no co tam znajdę w lodówce

SMACZNEGO

Sałatka z brokułem:

brokuł lekko ugotowany

pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na oliwie z solą i pieprzem

uprażony bez tłuszczu słonecznik

majonez

Sałatka pieczarkowa:

pokrojone i podsmażone pieczarki (sól i pieprz)

por drobno pokrojony

ogórki konserwowe

majonez

wszystkie składniki oczywiście w ilości wg gustu

Ja bardzo często, nawet w ramach obiadu robię taką:

Podsmażone mięsko z przyprawami ( tu dowolność mięsa i przypraw).

Potem warstwami w szklanej dużej misie:Krojona kapusta pekińska,papryka,cebula w krążki,mięsko,kukurydza,groszek,pomidory.

To wszystko polewam sosem majonezowo czosnkowym.Na godzinę wstawiam do lodówki.

Oczywiście wszystkie składniki są zamienne i można używać w\g swojego smaku.

Moja ulubiona

Podstawa to kalafior , czosnek i zielony koperek.

1 średni kalafior połamany na małe różyczki blanszuję, potem szybko schładzam. Dodaję do niego zmiażdżoną główkę czosnku, 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku. Pozostałe dodatki mogą być różne, rzodkiewka, zielony ogórek pokrojony w plasterki, 2-3 liście kapusty pekińskiej poszarpane na kawałki, plasterki cytryny, papryka świeża lub ze słoika z zalewy octowej. Sosy również próbowałam różne- winegret, sam majonez czy tez mieszane. Każdy musi wybrać swój smak :grin:

Mój przepis sałatkowy:

seler słupki ze słoika dobrze wypłukany ,

szynka pokrojona w kostke,

ser żółty pokrojony w kostkę

ananas z puszki pokrojony w kostkę

jajka ugotowane na twardo, pokrojone jak wyżej

majonez (ew.trochę śmietany) ,sól ,ząbek lub dwa czosnku,sól ,pieprz cukier w/g uznania.

Sałatka z pieczarek ( po latach prób i błędów) robię sałatkę właściwie czysto pieczarkową :

pieczarki kroję w stosunkowo duże kawałki i smażę na patelni na oleju ale na koniec daję trochę masła, po przestygnięciu rozkładam na płasko na odpowiednim naczyniu i robię sos- pół na pół majonez z gęstą śmietaną i doprawiam solą ,czosnkiem,cukrem, pieprzem i koperkiem .Sosem polewam przed podaniem (pieczarki często podsmażam wieczorem przed imprezą).

Surówka z rzepy

0.4 kg rzepy

0.4 kg marchwi

0.4 kg selera

łyżeczka cukru

sok z połowy cytryny

4 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Warzywa obieramy, trzemy na grubym sicie, i do miski z solą i ugniatamy i mieszamy dłonią.

Odstawiamy na pół godziny, dodajemy resztę składników i gotowe. Najlepiej smakuje z kotletami z karczku w cieście i ziemniakami tłuczonymi z masłem.

Jak mam to rzepę zamieniam na korpiela, wtedy 2 łyżki majonezu i dwie śmietany.

Wykonanie to trzy minuty. Wychodzi cóś całkiem smacznego

Dziś zrobiłem, tak do pojedzenia, bo zaintrygowało mnie połączenie ananasa i czosnku. Wiecie co... zupełnie niezłe!

Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić :devil:

Dałem 4 ząbki chińskiego czosnku, bo naszego to u mnie w osiedlowych sklepikach nie da rady kupić

Cienko zrobiłeś sobie "zdrową" sorówkę :lol:

To staraj się go używać jak najmniej, Chińczycy utrwalają swój czosnek promieniowaniem radioaktywnym, żeby się nie psuł podczas rozsyłania go po świecie.

Jest to ostatni kraj który stosuje tą metodę konserwacji.

Przyprawy mielone tez tak konserwują.

PS

Jabłka opryskują woskiem żeby nie wysychały, a „najlepszy” sposób mają na te swoje zupki w paczce, ten olejek w małym opakowaniu jest rakotwórczy a konserwowany trucizną (nie pamiętam teraz nazwy, ale odszukam)

I co z tym zrobić!!! Prawdopodobnie łóżko, na którym teraz siedzę pakuje mi przez skórę jakiś syf do organizmu, piwo, które też teraz piję ma jakieś konserwanty, środowisko w którym żyć muszę truje mnie codziennie a komórka dość skutecznie podgrzewa mój mózg!! Cywilizacja niestety zabija nas pomalutku ale za to skutecznie. Nie da się tego uniknąć, nie da się !!!

W/g "Śląska kucharka doskonała" (nie próbowałem, ale książka fajna):

Sałatka do chleba

-ogórki kiszone---15dag;

-jaja----------------4szt.;

-kiełbasa----------10dag;

-majonez-----------4-5łyżek;

-sól, pieprz naturalny;

Ogórki kiszone umyć, Pokroić w kosteczkę. Jaja ugotować na twardo. Kiełbasę i jaja pokroić w kostkę, połączyć z rozdrobnionym ogórkiem, dodać majonez i przyprawy do smaku. Całość wymieszać i nakładać na chleb posmarowany masłem.

Smacznego :grin:

To robiłam- dobre.

Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać.

Surówka z selera naciowego: seler, trochę pora, czerwoną paprykę pokroić, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. rozmieszac sos sałatkowo-koperkowy (do kupienia w sklepie) i polać surówkę.

Smacznego.

Surówka z pory: białe części z pora drobno pokroić, posolić. Dodać starte jabłko, majonez i wymieszać.

taką często robię ale jeszcze kiszony ogórek w kosteczkę jabłko też w kosteczkę duuuużo pieprzu szczypta soli i zalane gęstym jogurtem albo śmietaną albo którymś z nich z dodatkiem łyżki majonezu.

No to i ja podam parę sposobów na "sałatki"

"Sałatka z wędzonym indykiem"

2-3 zielone ogórki

pieczarki marynowane

wędzona pierś z indyka

koper

majonez

sól,pieprz

Ogórki pokroić w pól-plasterki /lekko posolić i odsączyć /.Pieczarki oraz pierś indyka pokroić w paseczki .Koper posiekać ,dodać majonez .Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić do smaku pieprzem i solą.

"sałatka z zupek chińskich" :wink: :tongue:

2 zupki chińskie

ogórek konserwowy

papryka konserwowa

pierś z kurczaka + przyprawa gyros

majonez

Zupki pokruszyć ,dodać 5 łyżek majonezu i odstawić na ok 2 godz.

.Pierś kurczaka pokroić w kostkę ,przyprawić "gyrosem"i odstawić na 2 godz, do lodówki. Następnie mięso usmażyć i dodać pokrojone ogórka i paprykę, wymieszać wszystkie składniki

No to jeszce coś /zanim się zrobi jajecznica /

"Ziemnaczanka "

1kg ziemniaków

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 listek laurowy

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól,pieprz

Obrane ziemniaki pokroic w kostkę i podsmażyć na oliwie,dodać przeciśnięty czosnek,tymianek i pokruszony listek laurowy, smażyć ok 15 min.delikatnie mieszając przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem do mięsa lub ryb polać śmietaną

"Buraczki z fasolą"

4-5 buraki

puszka białej fasoli

1 jabłko

1 cebula

2-3 ogórki kiszone

natka pietruszki

3 łyżki śmietany

2 łyżki majonezu

2 jaja na twardo/fakultatywnie/

Buraczki/ ugotowane :wink: /, cebulę ,jabłko, jaja pokroić w kostkę

majoneż wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.

Skladniki układać warstwami i polac sosem majonezowo-śmietanowym

"Sałatka z boczniaka"

1/2 kg boczniaków

2-3 jaja

2 ogórki kiszone

1/2 puszki kukurydzy

majonez

sól,pieprz,zielenina

Grzyby umyć ,obgotowac 10 min,odcedzić,pokroić w paski lub kostkę, dodac tak samo pokrojone jaja,ogórki i kukurydzę,doprawić do smaku i dodać majoneż..Sałatkę można podać w połówkach brzoskwiń z puszki /ale nie koniecznie :wink: :tongue: /

W/g "Śląska kucharka doskonała":

Sałata z ziół (stara receptura)

Obierz czysto warzęchy, trybulki, portułaku, rzeżuchy wodnej, endywii i melissy, upłucz, obsącz z nich wodę, włóż na salaterkę; przyczyń posieczonego estragonu, szczypiorku, tudzież zmielonego pieprzu, a wszystkie te ingrediencje zapraw świeżą oliwą i winnym octem. Sałata ta jest bardzo zdrowa i wzbudza apetyt.

Smacznego-andy

"Śląski szałot"

Skład:

-gotowane ziemniaki,

- boczek wędzony,

- ogórek kiszony,

- cebula,

- sól, pieprz.

Ugotowane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, boczek pokrojony również w kostkę przesmażamy razem z cebulką. Ogórek kiszony też pokrojony w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.