jacekw21 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 (edited) SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina cienka bez skóry-sól nie jodowana 25g/kg-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg-mieszanka przypraw pomidor, bazylia i czosnek 10g/kg-puszki, słoiki, szybkowar, zamykarka do puszek WYKONANIEPłaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie wychładzać jak ktoś nie ma doświadczenia lepiej wyciągnąć z wody i niech same ostygną. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:) Edited April 29, 2023 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Ty to umiesz pobudzić wyobraźnię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 1, 2023 Author Report Share Posted May 1, 2023 Ty to umiesz pobudzić wyobraźnię Mówię tylko prawdę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.