Jump to content

Słonina konserwowa z pomidorem, czosnkiem i bazylią


jacekw21

Recommended Posts

post-72431-0-90663600-1682771708_thumb.jpegpost-72431-0-94017100-1682771720_thumb.jpgpost-72431-0-31735600-1682771730_thumb.jpgpost-72431-0-07395100-1682771738_thumb.jpeg

 

SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

 

-słonina cienka bez skóry

-sól nie jodowana 25g/kg

-czosnek świeży 3-4 ząbki na kg

-mieszanka przypraw pomidor, bazylia i czosnek 10g/kg

-puszki, słoiki, szybkowar, zamykarka do puszek

 

WYKONANIE

Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając 

wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, 

układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni  w lodówce w 

temp.4-8 stopni. Następnie gotujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i 

gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Słoików lepiej nie 

wychładzać jak ktoś nie ma doświadczenia lepiej wyciągnąć  z wody i niech same ostygną. Wyrób jest 

delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim 

dobrym trunkiem procentowym:)

Edited by jacekw21
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...