DorotaGG Posted May 12, 2023 Report Share Posted May 12, 2023 Cześć, czy macie może jakieś przepisy, do wykonania w szynkowarze, na wędlinę drobiową (z fileta z kurczaka lub indyka) albo wieprzową (schab lub szynka), aby finalny produkt nie zawierał widocznego tłuszczu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 12, 2023 Report Share Posted May 12, 2023 z fileta z kurczaka lub indyka Nie ma widocznego tłuszczu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted May 12, 2023 Report Share Posted May 12, 2023 Np. szynka konserwowa - do szynkowaru wchodzi 1 kg mięsa więc kroisz w grubą kostkę 4x4cm (oczywiście ok. to nie szwajcarski zegarek) dajesz 18g peklosoli i peklujesz 48 h w temp ok 6°C. Po 2 dniach 800 g pokrój w kostkę np 2x2 cm. Zacznij mieszać. 200 g zmiel na sitku makowym - dodaj 100 ml wody i 20 g mąki ziemniaczanej. Żadnych przypraw. Mieszasz te kostki i jak widzisz, że jest już wymieszane (lepi się wszystko do mieszadła) to dodajesz to mięso z wodą i mąką i dalej mieszasz. Od mieszadła co jakiś czas trzeba ściągać mięso bo wszystko się klei do niego. Jak już wymieszasz to do worka i szynkowara. Temp. wody 75°C i do osiągnięcia 68°C wewnątrz. Potem studzisz i dopiero na drugi dzień wyciągasz! i kroisz - nie wcześniej.Szynkę możesz zamienić na każde inne mięso (tylko przy drobiu wyższa temperatura wewnątrz 72°C). Jeżeli użyjesz wieprzowiny np. łopatka to dobrze jest te 200g użyć golonki.Jeszcze jedna ważna rzecz - mięso musi być pozbawione błon czyli to pokrojone w kostę 2x2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.