Jump to content

Pikantna zupa rybna Małgoś

Małgoś

Recommended Posts

Pikantna zupa rybna Małgoś

Składniki:

1 kg świeżej ryby (ja robiłam z sandacza)

1 papryka czerwona

1 średni por

2 czerwone cebule

4 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

4 duże ziemniaki

1/4 niedużej główki kapusty pekińskiej

3 plastry suszonych pomidorów (ja mam takie w zalewie olejowo- ziołowo-octowej)

Sól, biały pieprz mielony, ostra papryka czerwona w proszku,

2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang,3 ziarenka pieprzu,

2 cm imbiru pokrojonego drobniutko albo 4 łyżki sosu sojowo-imbirowego,

Sos sojowy 4 łyżki (jeżeli dajemy sos sojowo-imbirowy wtedy rezygnujemy z dodania samego sosu soj.)

3 ząbki czosnku

2 łyżki sosu Worchester

Sposób wykonania:

Rybę sprawiamy ,kroimy w dzwonka .

Kawałki ryby gotujemy na małym ogniu( ja gotuję w takiej metalowej siatce zanurzonej wewnątrz garnka- w garnku o pojemności 3 l )z dodatkiem pokrojonej w póplasterki marchwi,selera i pietruszki pokrojonych w słupki , ziela ang ,liścia laurowego i pieprzu w ziarnach.

Por, cebulę i paprykę i suszone pomidory kroimy w paski ,podsmażamy na łyżce oliwy. Na sam koniec dodajemy do podsmażenia poszatkowaną kapustę pekińską .Podsmażone warzywa + pokrojony imbir dodajemy do bulionu, Ziemniaki kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka.

Wyjmujemy ugotowaną rybę, oddzielamy ości, mięso kroimy na większe kawałki i dodajemy do zupy.

Dodajemy starty czosnek oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy . Zupa musi mieć ostry smak.

Bardzo rozgrzewa. :grin:

Smacznego

Guest ChefPaul

Sandacza wprawdzie u siebie nie dostanę, ale ... zrobię zupkę z sumików (catfish)

... w tej wersji pikantnej zupki rybnej bardzo dobrze ze sobą współgrają: imbir, czosnek i suszony pomidor marynowany w oleju, (z kapuchy zrezygnuję, resztę przyrządzę dokładnie wg przepisu).

Dzięki Małgoś ... narobiłaś mi smaku na rybkę :rolleyes:

pozdróweczka smaczne

Chef Paul...to jest nasz autorski przepis (mój i Marka).W piątek spadł śnieg,przymroziło i wieczorem po spacerze z psem zachciało nam się jakiejś zupki,takiej ,żeby rozgrzała.Tego dnia dostaliśmy od znajomego wędkarza sandaczyka no i ...poszło...

A dodatek kapusty pekińskiej to inwencja Mareczka :grin: ...bo jak się wyraził "będzie bardziej gęsto".

No pewnie,że nie trzeba tej kapustki wrzucać!!! :grin:

Pozdrówka

Małgoś

Sandacza wprawdzie u siebie nie dostanę, ale ... zrobię zupkę z sumików (catfish)

... w tej wersji pikantnej zupki rybnej bardzo dobrze ze sobą współgrają: imbir, czosnek i suszony pomidor marynowany w oleju, (z kapuchy zrezygnuję, resztę przyrządzę dokładnie wg przepisu).

Dzięki Małgoś ... narobiłaś mi smaku na rybkę :rolleyes:

pozdróweczka smaczne

Mam do Ciebie prośbę o ciekawe przepisy na przyrządzenie suma.Ponieważ po karpiu i jeszcze jakiejś niezidentyfikowanej rybie słodkowodnej mam dostęp do suma. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam gorąco. :grin:

Guest ChefPaul

...

Mam do Ciebie prośbę o ciekawe przepisy na przyrządzenie suma.Ponieważ po karpiu i jeszcze jakiejś niezidentyfikowanej rybie słodkowodnej mam dostęp do suma. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam gorąco. :grin:

Bardzo proszę

... jeden z przepisów

http://www.chefpaul.net/inne/catSM01s.jpg

... znajdziesz tam również inne przepisy na ryby i owoce morza :)

smacznie pozdrawiam

...

Bardzo proszę

... jeden z przepisów

Obrazek

... znajdziesz tam również inne przepisy na ryby i owoce morza :)

smacznie pozdrawiam

Tylko zdjęcie się otworzyło :sad: Żadnego linku nie widzę :???: Pozdrawiam gorąco.