Małgoś Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Pikantna zupa rybna Małgoś Składniki: 1 kg świeżej ryby (ja robiłam z sandacza) 1 papryka czerwona 1 średni por 2 czerwone cebule 4 marchewki 1 pietruszka ¼ selera 4 duże ziemniaki 1/4 niedużej główki kapusty pekińskiej 3 plastry suszonych pomidorów (ja mam takie w zalewie olejowo- ziołowo-octowej) Sól, biały pieprz mielony, ostra papryka czerwona w proszku, 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang,3 ziarenka pieprzu, 2 cm imbiru pokrojonego drobniutko albo 4 łyżki sosu sojowo-imbirowego, Sos sojowy 4 łyżki (jeżeli dajemy sos sojowo-imbirowy wtedy rezygnujemy z dodania samego sosu soj.) 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worchester Sposób wykonania: Rybę sprawiamy ,kroimy w dzwonka . Kawałki ryby gotujemy na małym ogniu( ja gotuję w takiej metalowej siatce zanurzonej wewnątrz garnka- w garnku o pojemności 3 l )z dodatkiem pokrojonej w póplasterki marchwi,selera i pietruszki pokrojonych w słupki , ziela ang ,liścia laurowego i pieprzu w ziarnach. Por, cebulę i paprykę i suszone pomidory kroimy w paski ,podsmażamy na łyżce oliwy. Na sam koniec dodajemy do podsmażenia poszatkowaną kapustę pekińską .Podsmażone warzywa + pokrojony imbir dodajemy do bulionu, Ziemniaki kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka. Wyjmujemy ugotowaną rybę, oddzielamy ości, mięso kroimy na większe kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy starty czosnek oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy . Zupa musi mieć ostry smak. Bardzo rozgrzewa. :grin: Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Sandacza wprawdzie u siebie nie dostanę, ale ... zrobię zupkę z sumików (catfish) ... w tej wersji pikantnej zupki rybnej bardzo dobrze ze sobą współgrają: imbir, czosnek i suszony pomidor marynowany w oleju, (z kapuchy zrezygnuję, resztę przyrządzę dokładnie wg przepisu). Dzięki Małgoś ... narobiłaś mi smaku na rybkę :rolleyes: pozdróweczka smaczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 24, 2008 Author Report Share Posted November 24, 2008 Chef Paul...to jest nasz autorski przepis (mój i Marka).W piątek spadł śnieg,przymroziło i wieczorem po spacerze z psem zachciało nam się jakiejś zupki,takiej ,żeby rozgrzała.Tego dnia dostaliśmy od znajomego wędkarza sandaczyka no i ...poszło... A dodatek kapusty pekińskiej to inwencja Mareczka :grin: ...bo jak się wyraził "będzie bardziej gęsto". No pewnie,że nie trzeba tej kapustki wrzucać!!! :grin: Pozdrówka Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Sandacza wprawdzie u siebie nie dostanę, ale ... zrobię zupkę z sumików (catfish) ... w tej wersji pikantnej zupki rybnej bardzo dobrze ze sobą współgrają: imbir, czosnek i suszony pomidor marynowany w oleju, (z kapuchy zrezygnuję, resztę przyrządzę dokładnie wg przepisu). Dzięki Małgoś ... narobiłaś mi smaku na rybkę :rolleyes: pozdróweczka smaczneMam do Ciebie prośbę o ciekawe przepisy na przyrządzenie suma.Ponieważ po karpiu i jeszcze jakiejś niezidentyfikowanej rybie słodkowodnej mam dostęp do suma. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam gorąco. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Małgoś, Witam http://gotowanie.onet.pl/14903,0,1,zupa_rybna_polnocnoniemiecka,ksiazka_przepis.html Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 ... Mam do Ciebie prośbę o ciekawe przepisy na przyrządzenie suma.Ponieważ po karpiu i jeszcze jakiejś niezidentyfikowanej rybie słodkowodnej mam dostęp do suma. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam gorąco. :grin: Bardzo proszę ... jeden z przepisów http://www.chefpaul.net/inne/catSM01s.jpg ... znajdziesz tam również inne przepisy na ryby i owoce morza smacznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 Bardzo proszę ... jeden z przepisów ... znajdziesz tam również inne przepisy na ryby i owoce morza Coś chyba nie wszedł link, mozesz jeszcze raz podać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 ... Mam do Ciebie prośbę o ciekawe przepisy na przyrządzenie suma.Ponieważ po karpiu i jeszcze jakiejś niezidentyfikowanej rybie słodkowodnej mam dostęp do suma. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam gorąco. :grin: Bardzo proszę ... jeden z przepisów Obrazek ... znajdziesz tam również inne przepisy na ryby i owoce morza smacznie pozdrawiamTylko zdjęcie się otworzyło :sad: Żadnego linku nie widzę :???: Pozdrawiam gorąco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted November 25, 2008 Report Share Posted November 25, 2008 ... bardzo przepraszam :blush: ... już poprawiłem smacznego ps - chyba lepiej wpisywać kody i znaczniki ręcznie, :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek Weiner Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Zrobiłem zupę wg powyższego przepisu. Dodałem co miałem: łososia, okonie, jazgarze. Zupa wyszła po prostu pyszna. Wielkie dzięki za przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts