Jump to content

Kanał wentylacyjny w wędzarni elektrycznej z generatorem dymu

Recommended Posts

Dzień dobry

Otóż buduje drugą swoją wędzarnie drewnianą opartą o gotową podstawę metalową 50x50 z Allegro. I tak podstawa miała otwór wentylacyjny w który wsadziłem wentylator od piekarnika Mastercook. W Środku grzałki, a z boku generator dymu Borniak. Ale tak się zastanawiam nad dodatkowymi otworami w podstawie metalowej wszak dostęp świeżego powietrza może mieć niebagatelne znaczenie dla jakości i smaku gotowych wyrobów. Ale znowu przyglądam się wędzarni Borniak i tam chyba nie ma dodatkowych kanałów wentylacyjnych z dołu wpuszczających świeże powietrze. Może są ale jakoś tak ich nie widzę.

Acha wentylator z piekarnika wmontowany w otwór podstawy zasłonił cały otwór który był już wcześniej zrobiony  (pewnie dla rury z paleniska) i świeże powietrze stąd "nie popłynie"

Bardzo proszę pomóżcie mi. Czy Waszym zdaniem, lepiej wywiercić kilka dodatkowych otworów w podstawie aby powietrze miało gdzie wlatywać i kominem ulatywać :-) czy jednak dać sobie spokój i pozwolić na wymuszony bieg powietrza generowany z wentylatorka a przecież generator dymu Borniaka też robi jakiś tam ruch powietrza. Acha wentylator ma regulacje obrotów.

Na zdjęciu pozwoliłem sobie przestawić jak wygląda ten wentylator, lepiej przemawia obrazek niż słowa :-) no i poglądowo Całą wędzarnie z umiejscowieniem generatora dymu. Proces tworzenia nadal trwa więc jeszcze trochę pracy przede mną i dopieszczanie szczegółów (brak na razie komina i takich tam innych rzeczy)

Całość jest na podstawie z dość dużymi kołami bo zamysł był taki że ma być urządzeniem przenośnym

Bardzo dziękuje za pomoc

pozdrawiam

svapl