Jump to content

[Ciasto]Tort śmietankowy


harry74

Recommended Posts

Składniki:

biszkopt

1 litr śmietanki kremowej 30%

0,1 litra wody

2 dkg żelatyny

10 dkg cukru

1 dkg cukru wanilinowego

10 dkg czekolady

kakao

owoce (mogą być brzoskwinie,mandarynki,ananas,winogrona,truskawki)

 

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aż napęcznieje.

Do napęczniałej żelatyny dodajemy cukier oraz cukier wan. i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru ok 80*C. następnie schładzamy do temp. ok.40*C.

Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy, gdy śmietana jest ubita wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany krem śmietankowy co jakiś czas delikatnie mieszamy.

 

 

 

Biszkopt przekrawamy na trzy części.

Do pierwszej warstwy kremu możemy dać owoce pokrojone w drobną kostkę.

W osobnej misce mieszamy 30 dkg kremu z drobno pokrojoną czekoladą oraz odrobiną kakao i przekładamy drugą warstwę biszkoptu.

Następnie smarujemy kremem górę oraz bok i wykańczamy wg uznania.

Można wykonać ozdobny rancik kremem poukładać owoce i zalać galaretką.

 

Po skończeniu wstawić na parę godzin do lodówki.Smacznego. :grin:

Link to comment
Share on other sites

To jest tort z gatunku "Dr Kwaśniewski sie kłania". Uwielbiam takie. W dodatku biszkopt na samych jajkach... Ale się rozmarzyłam.

Bardzo ładnie go wykonałaś i przyozdobiłeś.

Przez ostatnie dwa dni była wspaniała goloneczka a'la Tinek, jutro, chyba ten torcik, śmietankowy, jak to ładnie brzmi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...