harry74 Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Składniki: biszkopt 1 litr śmietanki kremowej 30% 0,1 litra wody 2 dkg żelatyny 10 dkg cukru 1 dkg cukru wanilinowego 10 dkg czekolady kakao owoce (mogą być brzoskwinie,mandarynki,ananas,winogrona,truskawki) Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aż napęcznieje. Do napęczniałej żelatyny dodajemy cukier oraz cukier wan. i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru ok 80*C. następnie schładzamy do temp. ok.40*C. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy, gdy śmietana jest ubita wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem śmietankowy co jakiś czas delikatnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy na trzy części. Do pierwszej warstwy kremu możemy dać owoce pokrojone w drobną kostkę. W osobnej misce mieszamy 30 dkg kremu z drobno pokrojoną czekoladą oraz odrobiną kakao i przekładamy drugą warstwę biszkoptu. Następnie smarujemy kremem górę oraz bok i wykańczamy wg uznania. Można wykonać ozdobny rancik kremem poukładać owoce i zalać galaretką. Po skończeniu wstawić na parę godzin do lodówki.Smacznego. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 To jest tort z gatunku "Dr Kwaśniewski sie kłania". Uwielbiam takie. W dodatku biszkopt na samych jajkach... Ale się rozmarzyłam. Bardzo ładnie go wykonałaś i przyozdobiłeś. Przez ostatnie dwa dni była wspaniała goloneczka a'la Tinek, jutro, chyba ten torcik, śmietankowy, jak to ładnie brzmi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Moje też śmietanowe. Pierwszy śmietanowo- malinowy,drugi śmietanowo-kakaowy. Biszkopty piekę sama i na taki duży zużywam 12 jaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.