konkwista Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 czesc mam pytanko jetem nowy w temacie robie maszynke mam przekładnie 1 do 10 i silnik o mocy 0,22 KW i obrotach 2000 czy ten silnik wydoli z maszynką alfa 22 i czy obroty niebeda zawielkie do robienia kiełbas i mielenia?dziekuje za porady i odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 czesc mam pytanko jetem nowy w temacie robie maszynke mam przekładnie 1 do 10 i silnik o mocy 0,22 KW i obrotach 2000 czy ten silnik wydoli z maszynką alfa 22 i czy obroty niebeda zawielkie do robienia kiełbas i mielenia? dziekuje za porady i odpowiedz Witaj na forum Po pierwsze silnik ma za duże obroty, a po drugie i jest za słaby. 200 obrotów na maszynce to o dużo za dużo. i 0,22 KW to też jest za mała moc silnika . Silnik do napędu maszynki powinien być o mocy co najmniej 0,5 KW, , obroty w zakresie 60-90 obr./min. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Witam.Wedlug mnie silnik słaby, obroty za duże.Obroty chyba powinny się kształtować na poziomie 60-80 na minutę. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz241070 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Witam.Pomijając to,że silnik słaby to zostaje kwestia rodzaju przekładni.Mógłbyś ewentualnie ten silnik wykożystać jeżeli miałbyś przekładnię ślimakową 1:25 lub 1:30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konkwista Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 czyli nic z tego nie bedzie szkodaa jakbym do tego silnika zastosował regulator obrotów i wyregulował mu obroty na ok 700 to ta przekładnia by dała ok 70 wtedy by było nie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Jeżeli jest to silnik szczotkowy, to zmniejszysz obroty, ale razem z nimi moment obrotowy „moc” wiec kicha, a jeżeli to silnik indukcyjny to regulatorem nic nie zdziałasz.Szukaj silnika 500 W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konkwista Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 silnik nie jest szczotkowy wiec ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Więc nie uciągnie, musiałbyś zastosować kolejną przekładnie 1:3, kolejna przekładnia obnizy obroty i zwiekszy moment obrotowy "moc" jednak część tej "mocy" stracisz, czyli pochłonie przekładnia.Ogólny zysk jest zbyt mały.Szukaj innego silnika, a tego sprzedaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Szkoda zachodu z tego silnika nic nie zrobisz ja zrobiłem napęd do maszynki Nr.32 na silniku od pralki Frani 0.38 KW ale zastosowałem przekładnie slimakową.Silnik posiada 1380 obr/min po przełożeniu uzyskałem około 40 obr/min. na slimaku w maszynce,silnik jest na 220V ta że można go używać gdzie chcesz. :wink: pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Adijaw! Jeżeli zastosujesz odpowiednią przekładnie (satelitarną - podobne stosowane są w wkrętarkach akumulatoriwych tylko bardzo małe ) zmniejszając obroty do 20 na minute, to powinien wystarczyć, jak nie zależy na szybkości mielenia. Efektywność pracy noży maszynki też spadnie, ale doświadczenie zostanie. Pamiętaj że koszt zrobienia i adaptowania takiej przekładni jest wyższy niż zakup odpowiedniego silnika. Żeby stosować przekładnie ślimakowe moc silnika powinna być wyższa od 600W. Jeżeli masz dostęp do złomowanych pralek nowszego typu to posiadają małe silniki o mocy 1.2KW sterowany z falowników i stosując małą przekładnie uzyskasz dużą moc i dodatkowo można sterować płynnie obrotami od 400 do 10000 na min. Radzę jednak używać najmniejszych obrotów i zablokować użądzenie sterujące w odpowiednich zakresach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 zmniejszając obroty do 20 na minute, to powinien wystarczyć, jak nie zależy na szybkości mielenia ??????????????????????? Zaśniesz przy mieleniu!!, szkoda pracy to 1 obrót na 3 seundy!! Optymalne to 60 - 80 obrotów na minutę i tego trzeba się trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Powiem tak, wszystko zależy od tego ile się mieli?.Jeśli jest to tona to możemy dyskutować ale kiedy wchodzą ilości dla własnych potrzeb mam tu na myśli 30 - 40 kg to taka prędkość w zupełności wystarcza. :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 nawet jak to bedzie 5 kg to ten naped wypier....i zaczniesz krecic korbka20 obr/ min i 30-40kg :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted December 30, 2008 Report Share Posted December 30, 2008 Ale kto mówi o 20 obrotach ja mam napęd w granicach 40 - 45 obrotów/min i jest ok. bo dokładnie nie liczyłem pewnie że 20 na min. to mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts