Jump to content

czy taki silnik wystarczy

konkwista

Recommended Posts

czesc mam pytanko jetem nowy w temacie robie maszynke mam przekładnie 1 do 10 i silnik o mocy 0,22 KW i obrotach 2000 czy ten silnik wydoli z maszynką alfa 22 i czy obroty niebeda zawielkie do robienia kiełbas i mielenia?

dziekuje za porady i odpowiedz

Witaj na forum

Po pierwsze silnik ma za duże obroty, a po drugie i jest za słaby.

200 obrotów na maszynce to o dużo za dużo. i 0,22 KW to też jest za mała moc silnika .

Silnik do napędu maszynki powinien być o mocy co najmniej 0,5 KW, , obroty w zakresie 60-90 obr./min. :grin:

Więc nie uciągnie, musiałbyś zastosować kolejną przekładnie 1:3, kolejna przekładnia obnizy obroty i zwiekszy moment obrotowy "moc" jednak część tej "mocy" stracisz, czyli pochłonie przekładnia.

Ogólny zysk jest zbyt mały.

Szukaj innego silnika, a tego sprzedaj.

• 1 month later...

Szkoda zachodu z tego silnika nic nie zrobisz ja zrobiłem napęd do maszynki Nr.32 na silniku od pralki Frani 0.38 KW ale zastosowałem przekładnie slimakową.

Silnik posiada 1380 obr/min po przełożeniu uzyskałem około 40 obr/min. na slimaku w maszynce,silnik jest na 220V ta że można go używać gdzie chcesz.

:wink: pozdrawiam.

Adijaw! Jeżeli zastosujesz odpowiednią przekładnie (satelitarną - podobne stosowane są w wkrętarkach akumulatoriwych tylko bardzo małe ) zmniejszając obroty do 20 na minute, to powinien wystarczyć, jak nie zależy na szybkości mielenia. Efektywność pracy noży maszynki też spadnie, ale doświadczenie zostanie. Pamiętaj że koszt zrobienia i adaptowania takiej przekładni jest wyższy niż zakup odpowiedniego silnika. Żeby stosować przekładnie ślimakowe moc silnika powinna być wyższa od 600W. Jeżeli masz dostęp do złomowanych pralek nowszego typu to posiadają małe silniki o mocy 1.2KW sterowany z falowników i stosując małą przekładnie uzyskasz dużą moc i dodatkowo można sterować płynnie obrotami od 400 do 10000 na min. Radzę jednak używać najmniejszych obrotów i zablokować użądzenie sterujące w odpowiednich zakresach.

zmniejszając obroty do 20 na minute, to powinien wystarczyć, jak nie zależy na szybkości mielenia

???????????????????????

Zaśniesz przy mieleniu!!, szkoda pracy to 1 obrót na 3 seundy!!

Optymalne to 60 - 80 obrotów na minutę i tego trzeba się trzymać.