Jump to content

Gulasz Angielski, wyciek białkowy.

pegaz988

Recommended Posts

Witam 

Opierając się na recepturze szyfr 4011, zrobiłem Gulasz Angielski, nieco zmieniając proporcje 

Wieprzowina ( procentowo )

klasa I - 66 z szynki

klasa II - 14 z podgardla

klasa III - 14 z łopatki 

skórki - 6

Dodatki

pieprz czarny mielony - 1 g/kg

skrobia ziemniaczana - 2 g/kg

wywar ze skórek - 150 ml/kg

Mięso wstępnie rozdrobnione, peklowane 19g/kg, przez 48h w temperaturze 5 stopni.

Rozdrabnianie 

klasa I - szarpak

klasa II - 8mm

klasa III - 3mm

Skórki ugotowane, schłodzone, wstępnie zmielone na sitku 3mm i zblendowane na emulsję.

Surowiec wyrobiony z przyprawami, na końcu dodany schłodzony wywar ze skórek z zawiesiną skrobi i ponownie wyrobiony do połączenia składników.

Następnie napełniany do słoi 0,5l i poddany tyndalizacji wg schematu 60, 40, 30.

Po schłodzeniu w wodzie, dalej wychładzany w temperaturze 5 stopni.

Po upływie kilku dni otworzyłem jeden słoik i na całej powierzchni zalega wyciek, podobny w konsystencji do wycieków białkowych, znanych z wędlin wędzonych, podbarwiony na różowo. Dookoła farszu galareta. Konserwa smaczna, jednak dosyć zwarta i sucha. Zastanawiam się, co może być przyczyną tego wycieku na powierzchni. Nadmienię, że pierwszy raz zrobiłem konserwę z dodatkiem skrobi, wcześniej robiłem bez i nigdy czegoś takiego nie miałem.

Proszę o opinię w tej sprawie.