pegaz988 Posted February 11 Report Share Posted February 11 Witam Opierając się na recepturze szyfr 4011, zrobiłem Gulasz Angielski, nieco zmieniając proporcje Wieprzowina ( procentowo ) klasa I - 66 z szynki klasa II - 14 z podgardla klasa III - 14 z łopatki skórki - 6 Dodatki pieprz czarny mielony - 1 g/kg skrobia ziemniaczana - 2 g/kg wywar ze skórek - 150 ml/kg Mięso wstępnie rozdrobnione, peklowane 19g/kg, przez 48h w temperaturze 5 stopni. Rozdrabnianie klasa I - szarpak klasa II - 8mm klasa III - 3mm Skórki ugotowane, schłodzone, wstępnie zmielone na sitku 3mm i zblendowane na emulsję. Surowiec wyrobiony z przyprawami, na końcu dodany schłodzony wywar ze skórek z zawiesiną skrobi i ponownie wyrobiony do połączenia składników. Następnie napełniany do słoi 0,5l i poddany tyndalizacji wg schematu 60, 40, 30. Po schłodzeniu w wodzie, dalej wychładzany w temperaturze 5 stopni. Po upływie kilku dni otworzyłem jeden słoik i na całej powierzchni zalega wyciek, podobny w konsystencji do wycieków białkowych, znanych z wędlin wędzonych, podbarwiony na różowo. Dookoła farszu galareta. Konserwa smaczna, jednak dosyć zwarta i sucha. Zastanawiam się, co może być przyczyną tego wycieku na powierzchni. Nadmienię, że pierwszy raz zrobiłem konserwę z dodatkiem skrobi, wcześniej robiłem bez i nigdy czegoś takiego nie miałem. Proszę o opinię w tej sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts