Jump to content

wędzić na zimno czy ciepło??


kozariusz

Recommended Posts

Witajcie

chciałbym zbudować wędzarnie

ale nie wiem czy lepiej taką na zimne wędzenie czy ciepłe

zresztą chyba jestem laikiem i może paplam głupoty

początkowo to miałbyć grill kamienny

ale pomyślałem że lepiej zrobić wędzarnie w której też mógłbym grillować

 

i tak właśnie wydaje mi się krótko mówiąc że wędzenie na zimno to "długa rura" pomiędzy piecem a wędzarnią natomiast na ciepło to 'krótka rura" czy dobrze myślę??

ale tu nasuwa mi się pytanie??

czy więcej wędlin ryb itd wędzi się na ciepło czy na zimno??

[proszę o porady

 

pozdrawiam Kozariusz

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie częściej wędzi się na ciepło, gorąco. Wędzenie zimne to z reguły kilka dni siedzenia przy wędzarni. Nie jest powiedziane, że w wędzarni z krótkim kanałem dymowym można wędzić tylko na gorąco (ciepło). Proponuję Ci wybudować wędzarnię uniwersalną, taką z kanałem 1,2-1,5 m długości. Po pierwszych wędzeniach będziesz wiedział jak rozkładają się temperatury w zależności od ilości opału, ustawienia szybrów itd. Pozwoli to na wybór metody wędzenia zimnego lub ciepłego(gorącego). Zapoznaj się z rozdziałami o budowie wędzarni i wędzeniu na stronie głównej. Jest tam również mnóstwo zdjęć wędzarni naszych koleżanek i kolegów, z których możesz czerpać inspiracje przy budowie swojej.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...