kozariusz Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Witajcie chciałbym zbudować wędzarnieale nie wiem czy lepiej taką na zimne wędzenie czy ciepłe zresztą chyba jestem laikiem i może paplam głupotypoczątkowo to miałbyć grill kamienny ale pomyślałem że lepiej zrobić wędzarnie w której też mógłbym grillować i tak właśnie wydaje mi się krótko mówiąc że wędzenie na zimno to "długa rura" pomiędzy piecem a wędzarnią natomiast na ciepło to 'krótka rura" czy dobrze myślę??ale tu nasuwa mi się pytanie??czy więcej wędlin ryb itd wędzi się na ciepło czy na zimno??[proszę o porady pozdrawiam Kozariusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Zdecydowanie częściej wędzi się na ciepło, gorąco. Wędzenie zimne to z reguły kilka dni siedzenia przy wędzarni. Nie jest powiedziane, że w wędzarni z krótkim kanałem dymowym można wędzić tylko na gorąco (ciepło). Proponuję Ci wybudować wędzarnię uniwersalną, taką z kanałem 1,2-1,5 m długości. Po pierwszych wędzeniach będziesz wiedział jak rozkładają się temperatury w zależności od ilości opału, ustawienia szybrów itd. Pozwoli to na wybór metody wędzenia zimnego lub ciepłego(gorącego). Zapoznaj się z rozdziałami o budowie wędzarni i wędzeniu na stronie głównej. Jest tam również mnóstwo zdjęć wędzarni naszych koleżanek i kolegów, z których możesz czerpać inspiracje przy budowie swojej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Witaj.Najpierw zapoznaj sie z informacjami na forum i stronie głównej www.wedlinydomowe.pl korzystając z wyszukiwarek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts