tomcatek Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 WitamWczoraj zapeklowałem 4 szynki łącznie w sumie 7,5kg. Według tabeli na 14dni do peklowanie użyłem 3l wody i 300g peklosoli.Szynki o masie średnio 1,8kg naszprycowałem wywarem około 120ml,Wędzonki trzymam w tem. 7C. tzn ..woda z peklosola ma taka temp. Czyli wychodzi ze szynki mam wyjąć 15stego i uwędzić 16stego. Co mam zrobić by ten proces wydłużyć o 4 dni. Czyli w piątek 19stego wyjąć a 20 uwędzić ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 tomcatek, Możesz wydłużyć peklowanie tylko sprawdzaj stan solanki, żeby nie uległa zepsuciu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcatek Posted December 3, 2008 Author Report Share Posted December 3, 2008 Czyli nic nie zmieniać ? Ani temperatury ani solanki dopóki solanka bedzie sie psuła. ? Oznaki psucia się solanki.... to jak zacznie śmierdzieć i być taka ciągnąca ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Solanka powinna być klarowna bez oznak śluzowatości temp. 4-6 st C i mieć swoisty zapach bez oznak "zasmrodzenia". Jeśli będą inne objawy trzeba obmyć mięso i zrobić nową zalewę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Witam Wczoraj zapeklowałem 4 szynki łącznie w sumie 7,5kg. Według tabeli na 14dni Czyli z góry założyłeś peklowanie czternastodniowe i w zasadzie cztery dni dłużej nie powinno mieć żadnego wpływu na peklowane mięsko . Przestrzegaj temperatury peklowania a na te ostatnie dni nawet możesz o 2-3stopnie obniżyć . Niestety jeżeli z solanką będzie coś nie tak , mięsko obmyć pod bieżącą wodą i solankę wymienić . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcatek Posted December 3, 2008 Author Report Share Posted December 3, 2008 Ok. Narazie jasneDzieki za rady. Zatem bede monitorował stan solanki raz dziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Witam Dzieki za rady. Zatem bede monitorował stan solanki raz dziennie. Nie zapominaj o przekładaniu mięska w solance może być przy okazji monitorowania . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcatek Posted December 5, 2008 Author Report Share Posted December 5, 2008 A jeszcze mam pomocnicze pytanie. Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą. I pekluje je razem ze skóra. Czy muszę coś dodatkowego zrobić przy peklowaniu ? A co przy wędzeniu ? Wędzić ze skóra ? czy Bez ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 A jeszcze mam pomocnicze pytanie. Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą. I pekluje je razem ze skóra. Czy muszę coś dodatkowego zrobić przy peklowaniu ? A co przy wędzeniu ? Wędzić ze skóra ? czy Bez ? Według mnie nic nie musisz robić przy peklowaniu.Ja osobiście wędził bym ze skórą i tłuszczykiem :tongue: . Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Bo tesciu mi pokroił te szynki ze skórą. I pekluje je razem ze skóra. Ja tez jedną szynkę w tym roku zrobiłam ze skórą i tłuszczem , choć robiłam bez przekonania ale teraz od dwóch tygodni ta szynka jest co dzień lepsza a jest jej coraz mniej :tongue: :tongue: ( a było ponad 2 kg) a teraz żałuje, że akurat tej nie zostawiłam na święta :mellow: ale cóż mądry polak po .......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Ja tez jedną szynkę w tym roku zrobiłam ze skórą i tłuszczem , teraz żałuje, że akurat tej nie zostawiłam na święta :mellow: ale cóż mądry polak po .......... Anetka, jeszcze zdążysz coś upolować tfu.upeklować, na święta. :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcatek Posted December 5, 2008 Author Report Share Posted December 5, 2008 To fajnie Będę wędził ze skórką Za dwa tygodnie wyjmuje do obcieknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Czy to o czym piszecie dotyczy też mięsa (karkówka i boczek) przeznaczonego do upieczenia?Chodzi mi o czas peklowania.I jeszcze jedno,czy dodatek czosnku do zalewy nie wpłynie na jej trwałość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Odnosząc się do tytułu tego tematu - wystarczy zapoznać się z teorią peklowania, a wszystko stanie się jasne. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts