Jump to content

Festiwale kiełbas w Polsce i Europie


SMORODINA

Recommended Posts

Gonzo, obrazków automatycznie nie przetłumaczysz.

A jak jesteś ciekaw programu, to kol. gugiel trochę tłumaczy:

 

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.kolbaszfesztival.eu/index_en.htm&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.kolbaszfesztival.eu/index_en.htm%26hl%3Dpl%26lr%3D

 

PS. Mają "pigkilling" ...

Link to comment
Share on other sites

Gonzo, obrazków automatycznie nie przetłumaczysz.

A jak jesteś ciekaw programu, to kol. gugiel trochę tłumaczy:

 

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.kolbaszfesztival.eu/index_en.htm&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.kolbaszfesztival.eu/index_en.htm%26hl%3Dpl%26lr%3D

 

PS. Mają "pigkilling" ...

Dobre :grin: mają też kiełbasa klub :grin:

 

17.00 tombolę czerpać z kiełbasa Klubu Csaba

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Na temat "fastiwalu" to napiszę coś o tym, co się działo w ten weekend w Poznaniu na Starym Rynku.

Miało to być coś na wzór targów/kiermaszu świątecznego, a wyszła totalna kich. Większośc kramów to jakieś dziwne fast foody, trochę serów ( optycznie i smakowo słabych ), 3 lub 4-ech producentów wędlin, które nawet optycznie wyglądały dość ciekawie i nawet na kilka bym się skusił by spróbować. Jednak ceny są nienormalne. Kiełbasa pieczona, z średniego wsadu, 37zł/kg, kiełbasa polska raczej poprawna ponad 40zł/kg, szynki średnio 35-45zł/kg, chleb 10zł/sztuka, około 0,8kg

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Kiełbasa pieczona, z średniego wsadu, 37zł/kg, kiełbasa polska raczej poprawna ponad 40zł/kg, szynki średnio 35-45zł/kg, chleb 10zł/sztuka, około 0,8kg

Przecież jest szczyt ekologiczny , to zapewne bez konserwantów i samo mięsko a chlebek nie dmuchany , no i jeszcze na Starym Rynku :!:

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Gabi, Witam

Festiwal odbywa się co roku w październiku. W 2009 roku 22.10 - 25.10.

Pozdrawiam

PS.

Gyulai Kolbász

 

Według historyka Andrása D. Nagya oryginalny przepis Stréberla wyglądał następująco: na każde 10 kg mięsa (w tym 10 – 12% słoniny) przypadało 30 dkg soli, 12 dkg papryki, 2,5 dkg pieprzu, 1,5 dkg kminku, 0,5 dkg saletry i 3,5 dkg cebuli. Składniki były dokładnie mielone i pozostawiane na całą dobę. Potem mieszanką wypełniano wieprzowe jelita i wiązano pęta o długości ok. 30 cm. Kiełbasa powinna była schnąć przez pół dnia, a następnie być wędzona w chłodnej wędzarni przez 4 – 5 dni.

Link to comment
Share on other sites

Witam

Następny festiwal na Węgrzech

 

Dwa miasta walczą o palmę pierwszeństwa w przyrządzaniu zupy rybnej: Baja i Segedyn. Pierwsze reprezentuje tradycję naddunajską, drugie – nadcisańską. Co rok zawody w gotowaniu zupy urządzane w obu miastach przyciągają tłumy smakoszy, a rywalizacja w dziedzinie tradycji kulinarnej jest także rywalizacją między dwoma zagłębiami „czerwonego złota”: Segedynem i Kalocsą.

 

W pewnym sensie Baja wygrała, gdyż to ona w 2000 r. została wpisana ze swym świętem zupy rybnej i 2000 kociołków, w których przyrządzano polewkę do Księgi rekordów Guinnessa. Wielkie święto rybnej polewki (A Halászlé Ünnepe) odbywa się tu co rok w drugi weekend lipca.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Super ta relacja.

Widać, że używają sporo papryki. Tak mi się to spodobało, że następnym razem część kiełbaski i ja robię z papryką. Myślę że taka paprykowa podsuszona będzie wyśmienita.

Juz się nie mogę doczekać efektów....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...