TINEK Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Korzystając z chwili czasu i dysponując fotkami ostatnio pieczonych żeberek zamieszczam przepis - być może ktoś z koleżanek i kolegów skorzysta ŻEBERKA PIECZONE ZE ŚLIWKĄ Żeberka wieprzowe - 2,5 kg Śliwka suszona (kalifornijska) – 0,3 kg Miód – 2 łyżki stołowe Koncentrat pomidorowy 30% - 3 łyżeczki Olej roślinny – 2 łyżki stołowe Sól Pieprz czarny, Papryka czerwona słodka Maggi Vegeta Zioła (tymianek, majeranek, bazylia, itp.) szczypta Żeberka przyprawić według upodobań. W ½ szklanki letniej wody rozpuścić miód, koncentrat pomidorowy, olej, polać żeberka i wymieszać w misce do równomiernego rozmieszczenia składników. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Układać żeberka na brytfannie i wysypać śliwki http://img119.imageshack.us/img119/4728/zebsurbi6.jpg Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160 C) około 2 godziny co jakiś czas odwracając żeberka w celu równomiernego zrumienienia ze wszystkich stron. Następnie przykryć brytfannę zmniejszyć temperaturę i trzymać w piekarniku jeszcze około 2 godziny http://img83.imageshack.us/img83/1720/zebpieczyg3.jpg SMACZNEGO !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolka Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 wygląda smakowicie bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 TINEK , Ty człowieku nie wymyślaj takich smakowitości :tongue: :tongue: :wink: Żartowałam :grin: . Żeberka wyglądają super :tongue: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Tinek takie przepisy to Ty podawaj rano w sobotę albo w piątek :devil: bo w niedzielę gdzie mam żeberka kupić :tongue: :tongue: no chyba nie hipermarkecie tak to trzeba czekać do następnego tygodnia :tongue: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TINEK Posted December 6, 2008 Author Report Share Posted December 6, 2008 Anetko, następnym razem, w czwartek :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Moją żonę do śliwek to wołami nie zaciągnę, ale ja... hmmm:)) Czemu nie:)Ale żeberka to najbardziej z ostrą papryką i z miodem, oczywiście pieczone lub z grila:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 oczywiście pieczone lub z grila:)i lekko podwedzane mniam mniam dawno nie palaszowalem chyba czas zrobic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 oczywiście pieczone lub z grila:)i lekko podwedzane mniam mniam dawno nie palaszowalem chyba czas zrobic ale itak wygląda smakowicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 oczywiście pieczone lub z grila:)i lekko podwedzane mniam mniam dawno nie palaszowalem chyba czas zrobic ale itak wygląda smakowicie o tak!!! ale czujesz w tym jeszcze smak wedzenia juz mi jezyk ucieka na sama mysl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 oczywiście pieczone lub z grila:)i lekko podwedzane mniam mniam dawno nie palaszowalem chyba czas zrobic ale itak wygląda smakowicie o tak!!! ale czujesz w tym jeszcze smak wedzenia juz mi jezyk ucieka na sama mysla czosnek? Ja tam lubię i to dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts