Jump to content

Żeberka pieczone ze śliwką (wg TINKA)


TINEK

Recommended Posts

Korzystając z chwili czasu i dysponując fotkami ostatnio pieczonych żeberek zamieszczam przepis - być może ktoś z koleżanek i kolegów skorzysta

 

ŻEBERKA PIECZONE ZE ŚLIWKĄ

 

Żeberka wieprzowe - 2,5 kg

Śliwka suszona (kalifornijska) – 0,3 kg

Miód – 2 łyżki stołowe

Koncentrat pomidorowy 30% - 3 łyżeczki

Olej roślinny – 2 łyżki stołowe

Sól

Pieprz czarny,

Papryka czerwona słodka

Maggi

Vegeta

Zioła (tymianek, majeranek, bazylia, itp.) szczypta

 

 

Żeberka przyprawić według upodobań. W ½ szklanki letniej wody rozpuścić miód, koncentrat pomidorowy, olej, polać żeberka i wymieszać w misce do równomiernego rozmieszczenia składników. Odstawić na 24 godziny do lodówki.

Układać żeberka na brytfannie i wysypać śliwki

 

http://img119.imageshack.us/img119/4728/zebsurbi6.jpg

 

Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160 C) około 2 godziny co jakiś czas odwracając żeberka w celu równomiernego zrumienienia ze wszystkich stron. Następnie przykryć brytfannę zmniejszyć temperaturę i trzymać w piekarniku jeszcze około 2 godziny

 

http://img83.imageshack.us/img83/1720/zebpieczyg3.jpg

 

 

SMACZNEGO !!!

Link to comment
Share on other sites

oczywiście pieczone lub z grila:)

i lekko podwedzane

mniam mniam dawno nie palaszowalem chyba czas zrobic

ale itak wygląda smakowicie

o tak!!! ale czujesz w tym jeszcze smak wedzenia

juz mi jezyk ucieka na sama mysl

a czosnek? Ja tam lubię i to dużo.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...