Tomasz123 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Witam chciałem zrobić szynkę wieprzową z kością wędzoną.Nie wiem jak długo powinienem peklować taka szynkę (bo to przecież kawał miecha z koscią)? i czy proces peklowania taki sam jak normalnej szynki czy może ja naszprycowac przed wrzuceniem do zalewy peklujacej ? Proszę o jakieś sugestie Pozdrawiam Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Ja robię tak.Założenia szynka 10 kg, 5 l wody z kranu , 0,5 kg soli ( 60% peklosoli i 40% soli warzonej). Taką mieszaniną dobrze nastrzykuje szynkę ok. 0.8 l i trzymam w marynacie mim 10 dni. temp. poniżej 8 st. do 3 st. Wędzę 8 godz. Parzę ok6 godz. w tem .75 st i zostawiam w rosole do rana ,aż wystygnie.. Zioła i czosnek daję na oko ok. 4 dni przed wędzeniem.Po parzeniu obwędzam ok. 2 godz. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1141 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Witam Np. Szynka Warto korzystać z opcji szukaj Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Osobiści odradzam surową wodę z kranu. albo kupna wodę do picia lub ewentualnie wodę z kranu ale przygotowana i ostudzoną.Co do peklosolanki / solankiPrzyjmuje się na każdy1kg mięsa 400 ml wody + 40 g peklosoli + ewentualne inne przyprwy wg własnego uznaniaJezeli ilość peklosolanki nie starczy do zakrycia miesa dodaje się solankę o tych samych parametrach czyli 400 ml wody + 40 g soli kamiennej. jednak powinno sie dazyć do takiego naczynia, lub stosowania wypelniaczy aby peklowanie odbywalo się w samej peklosolance.Reszta +/- OK, poza parzeniem przyjmuje się 50 min na każdy 1 kg szynki, ale to wtedy gdyby była okrągła, zazwyczaj jest spłaszczona i należe wbić termometr tak aby jego końcowka była mniej więcej w środku geometrycznym bryły szynki. I po osiągnieciu tej temperatury natychmiast się wyciąga i schładza!Co do nastrzyków, nalezy glównie wstrzykiwać w okolice kości, bo tam własnie zaczyna się proces gnicia mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Polecam ten przepis . Kosztowałam osobiście :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1484 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Jeśli chodzi o szynkę z kością, to przede wszystkim trzeba już miec troche "pracy w temacie" za sobą, bo trudny obiekt. Trzeba szczególną uwagę zwrócić, aby solanka dotarła do samej kości, a to bez nastrzyku się nie uda, bo zanim peklosól zadziała przy zwykłym "moczeniu" to kość będzie żyła swoim życiem i może być specyficzny zapach ( lekki i tak zawsze będzie ). Później trzeba umieć się bawić wędzarnią, aby odpowiednio osuszyć i przewędzić, aby aromat totarł do najgłębszego miejsca, a powierzchnię nie przesycić za bardzo. Ja najbardziej lubię surową wędzoną i jak już mam w swoich łapkach, to dzielę taką na pół i drugą połowę do kotła, na parzoną, razem z włoszczyzną, odrobiną suszonych grzybów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 majchal ! Wierz mi miałam wyrzuty sumienia , jak widziałam ile pracy trzeba włożyć w zrobienie takiego "tortu". Ale pedro poradził sobie doskonale :grin: . Zresztą opisał swoje poczynania od a do z w linku podanym wyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italodisco Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Gabi a jak to było podawane na stole na ciepło czy zimno?? Pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 majchal ! Wierz mi miałam wyrzuty sumienia , jak widziałam ile pracy trzeba włożyć w zrobienie takiego "tortu". Ale pedro poradził sobie doskonale :grin: . Zresztą opisał swoje poczynania od a do z w linku podanym wyżej. Wierzę, bo nigdy nie miałem tyle samozaparcia, ażeby zrobić od początku do końca samemu i zawsze idę na sępa i podczepiam się "konia pociągowego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Gabi a jak to było podawane na stole na ciepło czy zimno?? I tak i tak . Na zimno :plaster szynki , bułeczka i swojska ćwikła z chrzanem ( zamiast tradycyjnego ciastka) :lol: .Na ciepło: pokrojona w grubsze plastry , podana z kapustą po "wiślańsku". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Wczoraj nabyliśmy szynkę z kością (taka jak zastała użyta do zrobienia tortu Gabi :grin: waga szynki 10,250kg).Na razie leży w lodówie bo ja muszę kupić jakieś stosowne naczynie do peklowania.Niestety w nic na pewno nie wejdzie-wszystko za małe :mellow: ).Na pewno będę prosiła o rady a także dokumentowała kolejne etapy. :tongue: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Wczoraj nabyliśmy szynkę z kością (taka jak zastała użyta do zrobienia tortu Gabi :grin: waga szynki 10,250kg). Na razie leży w lodówie bo ja muszę kupić jakieś stosowne naczynie do peklowania.Niestety w nic na pewno nie wejdzie-wszystko za małe :mellow: ). Na pewno będę prosiła o rady a także dokumentowała kolejne etapy. :tongue: :lol: Poszukaj hurtowni zaopatrzenia rzeźni i masarni. Tam mają beczki tego typu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b889c7364aff6957.html Taką beczkę wycyganisz za 20 zł, a przy twoim osobistym uroku mogą Ci ją dać w prezencie. Potem umyj kilka razy roztworem kwasku cytrynowego z wodą. To tak odemnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 O...dzięki!Fajna ta beka! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Małgoś, możesz także kupić w sklepie z art. masarskimi taki duzy pojemnik prostokątny (kupiliśmy na ostatni zlot - jest na zdjęciach). Koszt ok. 40 zł, a na pewno Ci sie przyda choćby do mieszania farszu lub innego peklowania. Do tego pokrywka za (o ile pamietam) 25 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Coś takiego by się przydało. :grin: http://www.allegro.pl/item502960487_beczka_beczki_ok_80l_100l_jak_nowe.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Podobne pojemniki z atestem widziałem w Polsce w Castoramie, cena koło 35 zł, nie pamiętam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Małgoś, Moja propozycja jest trochę inna, otóż, dopasuj szynkę do garnka jeśli takowy posiadasz. Szynkę wcześniej nastrzykniętą wkładasz go garnka, zalewasz solanką a wystająca nogę i część golonki porządnie, mocno nacierasz solą lub peklosolą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Chociaż gdybym chciał tylko raz zapeklować szynkę i nie chciał bym inwestować w beczkę to nadal istnieje możliwość peklowania w worku foliowym, wiem że ta metoda na tym forum jest niemile widziana, ale działa, sam tak robiłem i robie daslej i żyje. Nigdy nie stwierdziłem niczego niepokojącego, ani nikt kto spożywał w ten sposób zapeklowane mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Chociaż gdybym chciał tylko raz zapeklować szynkę i nie chciał bym inwestować w beczkę to nadal istnieje możliwość peklowania w worku foliowym,Można i tak. Tylko należy uważać by nie przekuć worka. Pomysł jest wart rozważenia przez Małgoś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Pomysł jest wart rozważenia przez Małgoś.Ale Ci się teraz dostanie od Abratka o wymianie gazowej itd .... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tu masz taką operacje w akcji http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1538 :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Witam Coś takiego by się przydało. :grin: Właśnie u nas w sklepie przy masarni sprzedają takie beczki po 30zł Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Zawsze można ciachnąć za kolankiem, albo za golonka i zostanie tzw. gitara, a wtedy już nie trzeba wielkiego gara.Poza tym dość ciekawą alternatywą na szybko jest pojemnik fermentacyjny, taki do fermentacji wina ( moszczu ) kupić można w pierwszym lepszym markecie typu Praktiker, Leroy, czy Castorama. Ma przykrycie, a że pogoda jest odpowiednia, to można trzymać na balkonie, jak ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 A ja się okazuje już mam!!!Kiedyś do wora karmy 14 kg Royal Canin dla mojego ON-ka dostałam raz wielką puchę metalową a drugi raz plastikową (obie z deklami).Obie mają atest na kontakt z żarełkiem ,ale użyję plastikowej.. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Witam .Obie mają atest na kontakt z żarełkiem Ale tylko z żarełkiem do pieska :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 A co..pies to nie człowiek??? :grin: :question: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts