Maxell Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 Na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item493279690_napian_srodek_czyszczacy_wedzarnie_grille.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 I znów dla leniwych ale zaznaczam że droższe rozwiązanie. Kupiłem taką piankę. Cena 2,50 Euro Super środek, może pamiętacie moją blaszankę w temacie serowym, zasyfiała, okopcona itd. Ponieważ pakuje się do zjazdu, postanowiłem ją chociaż trochę podczyścić, coby nie capiła tak mocno i nie brudziła wszystkiego ociekającymi tłuszczami i półpłynną sadzą. Jako pierwsze namoczyłem w ciepłej wodzie kuwetę ociekową – najbardziej zabrudzony i przypalony element wędzarni. Po czym popsikałem ww pianką. I to był mój błąd. Zabrudzenia odchodziły bardzo słabo. Już chciałem zostawić sprawę, ale siknąłem na drzwiczki – wewnętrzną stronę -. Ku mojemu zdziwieniu po chwili z pod ściekającej piany ukazała się srebrzysta powierzchnia blachy nierdzewnej. Całe nagary wędzarnicze zamieniają się w kisielowatą ciągnącą substancje, wystarczy spłukać ciepła wodą i to wszystko. Oczywiście natychmiast zrobiłem całą wędzarnie, praktycznie 95 % – 98 % zanieczyszczeń schodzi samo podczas płukania ciepłą wodą, małe pozostałości trzeba dosłownie lekko raz przetrzeć gąbka i znikają. Wędzarnia w ciągu 30 min – w tym czas reakcji piany – wyglądała jak w dniu zakupu. Wniosek – przy tym akurat środku nie należy wcześniej namaczać, czyli stosować bezpośrednio na suchy bród. Pisze to dlatego, bo być może i inne środki również tak działają i komuś się to przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts