Maxell Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 Na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item493279690_napian_srodek_czyszczacy_wedzarnie_grille.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 I znów dla leniwych ale zaznaczam że droższe rozwiązanie. Kupiłem taką piankę. Cena 2,50 Euro Super środek, może pamiętacie moją blaszankę w temacie serowym, zasyfiała, okopcona itd. Ponieważ pakuje się do zjazdu, postanowiłem ją chociaż trochę podczyścić, coby nie capiła tak mocno i nie brudziła wszystkiego ociekającymi tłuszczami i półpłynną sadzą. Jako pierwsze namoczyłem w ciepłej wodzie kuwetę ociekową – najbardziej zabrudzony i przypalony element wędzarni. Po czym popsikałem ww pianką. I to był mój błąd. Zabrudzenia odchodziły bardzo słabo. Już chciałem zostawić sprawę, ale siknąłem na drzwiczki – wewnętrzną stronę -. Ku mojemu zdziwieniu po chwili z pod ściekającej piany ukazała się srebrzysta powierzchnia blachy nierdzewnej. Całe nagary wędzarnicze zamieniają się w kisielowatą ciągnącą substancje, wystarczy spłukać ciepła wodą i to wszystko. Oczywiście natychmiast zrobiłem całą wędzarnie, praktycznie 95 % – 98 % zanieczyszczeń schodzi samo podczas płukania ciepłą wodą, małe pozostałości trzeba dosłownie lekko raz przetrzeć gąbka i znikają. Wędzarnia w ciągu 30 min – w tym czas reakcji piany – wyglądała jak w dniu zakupu. Wniosek – przy tym akurat środku nie należy wcześniej namaczać, czyli stosować bezpośrednio na suchy bród. Pisze to dlatego, bo być może i inne środki również tak działają i komuś się to przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.