Jump to content

Regionalne metody stosowane przy obróbce tusz

Maxell

Recommended Posts

Witam.

I to jest dopiero opalanie.A nie jakieś gazy i gorąca woda.A jeszcze lepiej jak słoma nie jest prasowana - bo niby słoma, słomą a różnica jest.No ale dziś już niestety ciężko dostać nieprasowaną słomę.

Pozdrawiam :wink:

• 2 months later...
Jako młody chłopak towarzyszyłem przy takim opalaniu, później robiłem to kilka razy sam. To co widzę na zdjęciach to wszystko nie tak. Słoma żytnia prosta zawsze była używana. A w ogóle wtedy w okresie słomianych pokryć nie robiło się tego na podwórku. Wieprza lub świnkę ładowało się na sanie takie do kamieni, zaprzęgało się konia i wio za wieś. Tam dopiero się opalało. Wpierw sztukę kładło się na grzbiet, podpierając jej boki kamieniami by się nie przewracała . Następnie okładało się równomiernie nie za grubo słomą i podpalało ją za pomocą tyczki spadającą palącą się słomę z powrotem starano się nałożyć w miejsca słabiej opalone. Następnym etapem było dopalanie części nie dopalonych za pomocą wiechci słomy okręconej na tyczkach. Następnie przewracano na bok i nie duża ilością słomy prostej obkładano grzbiet itd. praktykowano to na Podlasiu dawne woj Białostockie rejony Grajewa i Łomży. To była wtedy taka tradycja chwalono się ze mięso ma lepszy smak. Efekty opalania były rożne mimo starania sie zawsze gdzieś ta skóra popękała. Dziś to zarzucono, bardziej może zmieniono http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1151. A ten charakterystyczny zapach to zapach przypalonej skóry i palonej słomy.Pozdrawiam

• 6 months later...
U mnie w powiecie cieszynskim gdzie sie urodzilem zawsze bylo koryto , woda i dzwonek (skrobak)tak nauczyl mnie ojciec potem ta wiedze wbito mi w szkole masarskiej i nie wiem czy odwazyl bym sie na zabawe w opalanie sloma no ale co kraj to obyczaj (i w cale sie nie czepiam)

• 1 month later...

Niektórzy w czasie takiego opalania "czatują" na uszy i ogonek

Jak kiedyś czatowałem :grin:

Dobra też była skóra w miejscach gdzie ja lepiej podsmalono :tongue:

Sama odchodziła wystarczyło palcem od tłuszczu oddzielić.

Opalana skórka z sola mniam.

Teraz już nie mam gdzie takiego prosiaczka zamówić :cry:

Wpierw sztukę kładło się na grzbiet, podpierając jej boki kamieniami by się nie przewracała . Następnie okładało się równomiernie nie za grubo słomą i podpalało ją za pomocą tyczki spadającą palącą się słomę z powrotem starano się nałożyć w miejsca słabiej opalone.

Ja taki sposób tez pamiętam, a mam niej lat niż Dziadek :shock:

• 3 months later...
  • 2 years later...

Ja świnię zawsze biję na klepisku w stodole czysto pozamiatam i mam jakie takie warunki do patroszenia używam ciągnika i podnośnika do bel nic ręcznie nie muszę dźwigać ;)

ale pamiętam ,że jeszcze 20 lat temu i dalej każdy bił świnię w oborze u każdego było w stropie kółko co się na nim świnkę do góry windowało ale nie było to za bardzo higieniczne bo wszędzie pełno obornika a zdarzało się nieraz w ciasnych oborach że bliżej stojąca krowa wypróżniła się na właśnie skrobaną świnkę. Ale ludzie robili tak od lat i nic nikomu nie zaszkodziło.