Maxell Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Na stronce zamieściłem trzy przepisy na słynne kiełbaski Chorizo - hiszpańskie, argentyńskie i meksykańskie, nadesłane przez naszego "Kolesia" z Florydy, Seminole. :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1593 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Super MirkuJa mam przepis niby hiszpanskiale to odpowiednik tego argentynskiego :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Witam!Wiem że mam gębę niewyparzoną :wink: , ale i ona nie wytrzyma 3 łyżek chili w 2 kg mięsa.!!! :devil: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 14, 2008 Author Report Share Posted December 14, 2008 Dlatego nie każdy może ją jeść. :wink: A tak na poważnie, to najprawdopodobniej błąd tłumaczenia. Moim zdaniem powinno być łyżeczek, gdyz jest to kiełbasa o bardzo ostrym smaku. Napiszę do Staśka z prośbą o potwierdzenie składu receptury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Witajcie ! Nikt się jeszcze nie pochwalił, że zrobił Chorizo a więc postanwiłem zrobić Chorizo Meksykańskie wg przepisu ze strony. Jedynym odstępstwem od oryginalnego przepisu było zastąpienie pieprzu (chili lub cayenne) na paste z ostrej węgierskiej papryki też w ilości 3 łyżki na 2kg. Efekt: smakowo bardzo ostra ale dobra (fajna sprawa na grila) konsystencja niezbyt zwarta jak widać na zdjęciu (brak masy wiążącej i tłuszczu , użyłem łopatki dość chudej) Polecam eksperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 Witam.Popijaj czymś Straszny, bo w dzienniku mówili o nowym smoku - Częstochowskim.Zionie ogniem na 3 metry. :grin: A tak na poważnie, ładnie Ci wyszło :tongue: Pewnie więcej będzie "chorizowców" jak się sezon grillowy zacznie. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Gonzo - popijać i to duuużo najlepiej zimnym piwkiem :grin: Dzisiaj w pracy był test mojego Chorizo, na 10 chłopa :2-poległo7-ostre ale ok1-mało pikantne :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
true_azbest Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 witammam takie małe pytanko, w przepisie jest napisane, by powiesić chorizo (hiszpańskie), w przewiewnym suchym miejscu. Tak bym prosił, o jakieś jaśniejsze objaśnienie tego owego miejsca. Gdzie najlepiej, na dworze? w domu? zima przeszkadza? latem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 w przewiewnym suchym miejscu. Tak bym prosił, o jakieś jaśniejsze objaśnienie Gdzie mieszkasz? Blok, domek jednorodzinny? Wybacz, ale nie umiem wytłumaczyć jaśniej co to znaczy suche i przewiewne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 true_azbest, poczytaj na temat produkcji wędlin długodojrzewajacych ze strony głównej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
true_azbest Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 sawca > domek jednorodzinny, a z tym przewiewem to na zewnątrz czy wewnątrz budynku? bo zimą to nie za bardzo chyba wypali by na zewnątrz wisiało, a wewnątrz jak znaleźć przewiewne miejsce? Bagno > zrobię tak na pewno, dzięki a tak sobie przypomniałem, wujek kiedyś był w Hiszpanii, opowiadał, że tam chowają wieprzowinę we wcześniej wykopanym dole w ziemi (obłożoną papryką chyba) na długi długi czas, tam kruszeje trochę, i dopiero z niej chorizo robią. Tak jako ciekawostkę chciałem dodać. Nie znam szczegółów ale podpytam jeszcze i dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Jeżeli mieszkasz w domku to masz dużo miejsc gdzie możesz powiesić pod sufitem np garaż, może w piwnicy, może między drzwiami wejściowymi. A i zdarza się tak:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&highlight=ala+parme%F1skie&start=345 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 w przewiewnym suchym miejscu. Tak bym prosił, o jakieś jaśniejsze objaśnienie tego owego miejsca. Gdzie najlepiejNajlepiej na strychu. W starszych domach takie strychy jeszcze są. Słyszałam od kresowiaczki (pogranicze Białorusi i Litwy), że w jej domu robiono co roku kindziuka a suszony był na strychu. Świnie zabijano w grudniu, przed Bożym Narodzeniem. Wtedy na strychu był chłód. Mięso suszyło się aż do skonsumowania całości, to jest do żniw. Wiele starych wyrobów jest nie do powtórzenia: nie to mięso, nie te warunki mikroklimatyczne i brak lokalnych, wypasionych bakterii :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
true_azbest Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 no dziękuje za zainteresowanie, ale to chyba był z mojej strony zbytni pośpiech jeżeli chodzi o produkcję chorizo. Muszę zacząć od podstaw chyba, poczytałem z głównej strony zakładkę "dla początkujących" i od tego chyba zacznę. od białej kiełbasy. jestem zielony w temacie kiełbasianym, więc nie skoczę na głęboką wodę. Szkoda tylko, że nie będę miał nad sobą jakiegoś pro który by na mnie krzyczał. A może wiecie gdzie najlepiej zacząć, by ktoś ze mnie zrobił profesjonalnego rzeźnika z papierami? od dłuższego czasu o tym myślę, ale nie wiem jak zacząć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sawca Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 A może wiecie gdzie najlepiej zacząć, by ktoś ze mnie zrobił profesjonalnego rzeźnika z papierami? http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=46 Może nie profesjonalny ale zawsze będziesz wiedział wiecej :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
true_azbest Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 no tak rozumiem, fajnie i w ogóle, ale w jakim mieście to się odbywa? i jaki koszt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 no tak rozumiem, fajnie i w ogóle, ale w jakim mieście to się odbywa? i jaki koszt? Cześć Informacje tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2919 Jak masz pytania jeszcze to na PW lub maila do mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
true_azbest Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 poczytam, pogadam z żoną i dam znać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisiekPBG Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Witam też jestem fanem chorizoRobię ją 2 razy do roku na święta wraz z innymi wyrobami, szynki kiełbasy itd.... Ba nawet teraz ją wcinam. Mój przepis jest następujący 5kg wieprzowiny z łopatki (mielone na średnich oczkach)2kg boczku wieprzowego (mielone na grubych oczkach)2,5kg wołowiny gulaszowej (mielonej na drobnych oczkach)2 łyżki cukru6 łyżek soli, bardzo ważne aby było jej sporo inaczej kiełbasa sie popsujegłówka czosnku pół siekanej i pół przepuszczonej przez praskę z łyżeczką soli3 opakowania papryki słodkiej Kamis, ma najbardziej czerwony kolor2 opakowanie papryki ostrej2 papryki ostre suszone (z własnej hodowli) bez pestek namoczone i posiekane w drobna kostkęok. litra zimnej wody2 garście majeranku Mam własną wędzarkę oraz pomieszczenie tzw. "letnie" gdzie ma stary piec kuchenny na drzewo.Cześć kiełbasy wędzę część suszę nad ta kuchnią ok. 14 (ale już po 5 dniach nadaje się do jedzenia) dni aż porządnie wyschnie i nabierze smaku. Tak naprawdę czas suszenia zależy od tego jaką kiełbasę się lubi, ja lubię twarda i ekstra suchą to dłużej ją suszę nad kuchnią.Wędzoną też susze ale kilka dni krócej. Wędzę dębiną, jabłonią i wiśnią przez ok 6godz przez 2 dni, tzn. dziś na 6godz i następnego dnia na ok 4godz. Na ostatnie 10min dodaje jałowca. Kiełbasa smakuje każdemu, a po dobry wysuszeniu potrafi wisieć w suchym miejscy nawet 4mc ale na ogół dłużej nie wisi Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 6 łyżek soli, bardzo ważne aby było jej sporo inaczej kiełbasa sie popsuje główka czosnku pół siekanej i pół przepuszczonej przez praskę z łyżeczką soli 3 opakowania papryki słodkiej Kamis, ma najbardziej czerwony kolor 2 opakowanie papryki ostrejKolego jeżeli już podajesz jakieś przepisy to bądź uprzejmy stosować ogólnie przyjęte jednostki wagowe, bo 1 opakowanie nic nikomu nie powie,chyba,że podasz gramaturę opakowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted April 9, 2012 Report Share Posted April 9, 2012 Opakowanie Kamisa to 20g :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 witam szanowne gronojutro zadymiam piersiątka z kurczaczka, troszkę udek, krakowską z przepisu Halusi, i mam troszkę mięska przygotowanego na kabanoski, ok. 1kg. bo mi się jakoś wykroiło :wink: i właśnie do tych kabanosków chciałem dodać pimentona ostrego tylko nie wiem ile gram ?! co radzicie ?? dodam iż jestem tzw. chilihead-em i ZAWSZE mam w lodówce 3 ostre sosy, w szafce kilka odmian suszonej chili, a świeżą kupuję jak tylko wpadnie mi w łapki :devil: ile gr. wg. was mam dodać na kg. ?? myślałem żeby dorzucić ze 3gr. ?! dodam iż ostry pimenton jest naprawdę ostry, nawet dla mnie :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Hiszpańskie Chorizo Na 1 kg. mięsa: 2. pieprz czarny naturalny grubo mielony- 0,005 kg 3. papryka pimenton ostra - 0,010 - 0,020 kg 4. papryka pimenton słodka - 0,010 - 0,020 kg 5. można dodać wino czerwone lub białe – 0,025 kg. 6. czosnek - 0,009 kg. Prawidłowa ilość pimenton = 0,020 kg. Mięso tylko wieprzowe. Argentyńskie Chorizo N 1 kg. mięsa: Składniki: 1. Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg 2. Słonina - 0.5 kg 3. Wołowina - 0.5 kg Dodatki: 1. Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g 2. Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g 3. Sól - 36 g 4. Pieprz - 1 łyżeczka 5. Czosnek - 18 g (6 ząbków) 6. Oregano - 1 łyżeczka 7. 250 ml czerwonego, wytrawnego wina Meksykańskie Chorizo Składniki: 1. Wieprzowina z łopatki (klasa II) - 2.0 kg Dodatki: 1. Sól - 36 g 2. Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 3 łyżki stołowe 3. Pieprz - 1 łyżeczka 4. Czosnek 12 g - (4 ząbki) 5. Oregano (pokruszone) - 1 łyżka stołowa 6. Ocet - 125 ml Można dodać kultury starterowe i będzie Salami w stylu Chorizo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 chciałem dodać pimentona ostrego to jakaś odmiana papryki? dostępne to jest w "normalnym" sklepie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fazzii Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Pimienton to po prostu po hiszpańsku papryka i nie bardzo rozumie dlaczego ktoś napisał nazwę nie przetłumaczoną a resztę przetłumaczył.Dodam ze bardzo podobnie nazywa się pieprz, bo jego nazwa to pimienta :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts