Jump to content

Peklowanie, a szynka w przyprawach.

Lotka81

Recommended Posts

Witam!

Od kilku dni szukam tutaj informacji, ktore mi pomoga po raz pierwszy zrobic szynke na Swieta. Niestety nie mam na peklowanie zbyt duzo czasu, skorzystam w tym celu z tabeli. Mam na to 4-5 dni. Tu w miare wszystko rozumiem, chociaz nieco mam stracha ;) ale to chyba normalne ;)

Z tym ze plan mamy na szynke w przyprawach. Czytalam rozne przepisy no i taka wlasnie to musi sie moczyc kilkanascie dni. Peklowanie mozna przyspieszyc, no ale jak mozna skrocic czas dzialania przypraw?

Czy moze tez mi ktos podeslac "podpowiedz" odnosnie "dzialania" kalkulatora masarza? szukalam tematu odnosnie tego i cos nie moge znalesc

Pozdrawiam!

i prosze o wyrozumialosc :)

Joanna

Zrób zalewę peklującą/nastrzykową na wywarze z przypraw (czyli zamiast czystej wody zastosuj „przyprawioną wodę" + peklosól) niestety ilość przypraw to partyzantka, nie znajdziesz tabeli na przyprawy do przyspieszonego procesu, z paru powodów

1. nikt nie zna Twojego gustu smakowego

2. przyprawy są różnej jakości / siły – to nie sol gdzie ilość soli w soli jest w miarę porównywalna.

3. w solance tez musisz mieć przyprawy które tam zostaną – tak jak sól zostaje w solance po peklowaniu.

4. itd.

Ja bym dał min 2 razy więcej przypraw, a jeżeli ilość tylko dla mięsa – przy założeniu 400 ml na 1 kg mięsa, jeżeli dasz inną ilość zalewy to musisz poeksperymentować.

Lotka81

napisz o który kalkulator ci chodzi ,czy ten ze strony głównej do pobrania ?

tak, chodzi mi o ten do pobrania ;) np. zakladka "M". niestety nie moge u nas nigdzie zdobyc soli peklujacej, wszedzie w sklepach jest tylko saletra. no wiec sama zrobie mieszanke. jest tam od 3 do 5 kg saletry na 100kg soli(pierwszy suwak). skad mam wiedziec ile? bo nizsze dane wiem, pobieram je z tabeli.

pozdrawiam!

joanna

za chwile jedziemy na poszukiwania. z "duzych" sklepow mam tu jednak tylko Biedronke i Carrefoura... to troche malo, ale mam nadzieje, ze uda nam sie jednak znalesc ta pektosol. mialam ja zamawiac przez internet, no ale decyzja o szynce zostala w domu podjeta zbyt pozno, no i nie ma szans zeby zdarzyc :(

pzdr

joanna

Biedronke - szanse zakupu = 1 %

Carrefoura - szanse zakupu = 70 %

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Powodzenia

PS

Szukaj koło przypraw, uważaj nie pomyl z solą zmiększająca - to nie to samo!

dzieki za szybki odzew ;)

po zakupach pewnie dalej bede pisac, co 'kombinuje' ;)

niby zawsze mi latwo przychodza eksperymenty z miesami(uwielbiam je przyrzadzac), a jednak mam cykora. spadnie na mnie odpowiedzialnosc za jakies 10kg szynki heheh

...normalnie zoladek mnie boli... i pewnie tak bedzie przez jakis tydzien (zanim beda jakies efekty) ;)

ok, potem dalsze relacje ;)

pozdrawiam, i trzymajcie kciuki ;)

spanikowana joanna ;)

Witam

Lotka 81 . Mieszkamy chyba ze sto kilometrów od siebie , ja mogę kupić sól peklującą w każdym sklepiku - warzywniaku lub spożywczym takim mniejszym . Jest ona jednak w takich małych porcjach chyba 50g- takie małe torebeczki jak przyprawy . Jeżeli nie kupisz innej to pozostało by jednak kupić taką .

Pozdrawiam

Po świętach ze spokojem kupisz sól peklującą w Gnieźnie w sklepie , jeżeli jest to Mogilno koło Gniezna .

Udalo sie ;) jeszcze nigdy tak duzo sklepow nie zjezdzilam ;) mam pektosl w opakowaniach po 50 i po 40g ;) w sumie wykupilam zapas 3 sklepow. no to teraz baze do solanki mam, musze jeszcze dobrze obmyslic przyprawy ;) ale to mam caly wieczor na myslenie ;)

pozdrawiam i dzieki za wszelkie podpowiedzi.

joanna

ps. ogolnie to mieszkam w Mogilnie, ale teraz w okresie przedswiatecznym jestem w Odrzykoniu wlasnie.

pzdr

Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre.

Powodzenia.

w sumie po czytaniu coraz to wiekszej ilosci tematow na tym forum, powoli zastanawiam sie nad tym ;)

w sumie troche mieska mam, moge zrobic kilka wersji... :)

no to zabieram sie do dalszego czytania i nabierania odwagi :)

pzdr

joanna

Ostatecznie zdecydowalam sie na 5 dni, czyli zastosuje ponizsze(cytat z innego tematu):

"Peklowanie 5 dni

Stężenie solanki ok.12,20- 13% według wskazań solomierz tj.ok.1,40 -1,45kg peklosoli na 10 L,metodą tą peklują prawie wszyscy

Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa "

...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?).

i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?

wybaczcie, jesli za bardzo pytam.........nie chce nic sknocic.... chyba ze sie nie da, a ja zwyczajnie panikuje?

pzdr

joanna

Lotka słuchaj Maxella, nie warto bawić się w dodawanie przypraw.

Smak i zapach domowej wędzonki powala na kolana i nie potrzeba dodatków (no może chrzan).

Zrozumiałam że to Twje pierwsze szynki - poczytaj o suszeniu bo to klucz do udanego wędzenie.

...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?).

Solanka do nastrzyku to osobna porcja - może też się zdarzyć że solanką w ilości 40% nie zakryjesz mięsa - wtedy zachodzi konieczność dolania większej ilości

Wstrzykujesz tyle ile masz przykazane :lol: tak aby jak najlepiej rozprowadzić solankę w środku mięśnia

i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?

poleca się wodę przegotowaną aby uniknąć niespodzianek, w przypadku wody gotowanej, PEKLOSÓL dodajesz do wody przestudzonej,

natomiast mięso najlepiej zalać ochłodzoną do temperatury peklowania

Guest Anonymous

jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci?

Ja robiłem wczoraj solankę (też pierwszy raz, więc rozumiem Twoje obawy :lol: ), mięsa miałem też 10 kg, zapeklowałem według tabeli Dziadka, samą peklosolą z wodą.

Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty...

Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty...

Niektóre związki chemiczne, w tym sól kuchenna (NaCl) w czasie rozpuszczania w wodzie wydzielają ciepło lub go pobierają np. cukier. Wszyscy wiemy, jak szybko rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, a jak w zimnej.