Lotka81 Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Witam!Od kilku dni szukam tutaj informacji, ktore mi pomoga po raz pierwszy zrobic szynke na Swieta. Niestety nie mam na peklowanie zbyt duzo czasu, skorzystam w tym celu z tabeli. Mam na to 4-5 dni. Tu w miare wszystko rozumiem, chociaz nieco mam stracha ale to chyba normalne Z tym ze plan mamy na szynke w przyprawach. Czytalam rozne przepisy no i taka wlasnie to musi sie moczyc kilkanascie dni. Peklowanie mozna przyspieszyc, no ale jak mozna skrocic czas dzialania przypraw? Czy moze tez mi ktos podeslac "podpowiedz" odnosnie "dzialania" kalkulatora masarza? szukalam tematu odnosnie tego i cos nie moge znalesc Pozdrawiam!i prosze o wyrozumialosc Joanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Lotka81 napisz o który kalkulator ci chodzi ,czy ten ze strony głównej do pobrania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Zrób zalewę peklującą/nastrzykową na wywarze z przypraw (czyli zamiast czystej wody zastosuj „przyprawioną wodę" + peklosól) niestety ilość przypraw to partyzantka, nie znajdziesz tabeli na przyprawy do przyspieszonego procesu, z paru powodów1. nikt nie zna Twojego gustu smakowego2. przyprawy są różnej jakości / siły – to nie sol gdzie ilość soli w soli jest w miarę porównywalna.3. w solance tez musisz mieć przyprawy które tam zostaną – tak jak sól zostaje w solance po peklowaniu.4. itd. Ja bym dał min 2 razy więcej przypraw, a jeżeli ilość tylko dla mięsa – przy założeniu 400 ml na 1 kg mięsa, jeżeli dasz inną ilość zalewy to musisz poeksperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Lotka81 napisz o który kalkulator ci chodzi ,czy ten ze strony głównej do pobrania ? tak, chodzi mi o ten do pobrania np. zakladka "M". niestety nie moge u nas nigdzie zdobyc soli peklujacej, wszedzie w sklepach jest tylko saletra. no wiec sama zrobie mieszanke. jest tam od 3 do 5 kg saletry na 100kg soli(pierwszy suwak). skad mam wiedziec ile? bo nizsze dane wiem, pobieram je z tabeli. pozdrawiam! joanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Na 4 dniowe pekolowanie nie radzę stosować saletry.Poszukaj peklosoli, w dużych marketach jest, szczególnie przed Świętami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 za chwile jedziemy na poszukiwania. z "duzych" sklepow mam tu jednak tylko Biedronke i Carrefoura... to troche malo, ale mam nadzieje, ze uda nam sie jednak znalesc ta pektosol. mialam ja zamawiac przez internet, no ale decyzja o szynce zostala w domu podjeta zbyt pozno, no i nie ma szans zeby zdarzyc pzdrjoanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Biedronke - szanse zakupu = 1 % Carrefoura - szanse zakupu = 70 % :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Powodzenia PS Szukaj koło przypraw, uważaj nie pomyl z solą zmiększająca - to nie to samo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 est tam od 3 do 5 kg saletry na 100kg soli(pierwszy suwak). skad mam wiedziec ile? bo nizsze dane wiem, pobieram je z tabel jak wpiszesz ile potrzebujesz mieszanki to na dole Ci się pokazuje wyliczenie ile soli ile saletry :grin: i już gotowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Biedronke - szanse zakupu = 1 % Carrefoura - szanse zakupu = 70 % :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Powodzenia PS Szukaj koło przypraw, uważaj nie pomyl z solą zmiększająca - to nie to samo! dzieki za szybki odzew po zakupach pewnie dalej bede pisac, co 'kombinuje' niby zawsze mi latwo przychodza eksperymenty z miesami(uwielbiam je przyrzadzac), a jednak mam cykora. spadnie na mnie odpowiedzialnosc za jakies 10kg szynki heheh ...normalnie zoladek mnie boli... i pewnie tak bedzie przez jakis tydzien (zanim beda jakies efekty) ok, potem dalsze relacje pozdrawiam, i trzymajcie kciuki spanikowana joanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Witam Lotka 81 . Mieszkamy chyba ze sto kilometrów od siebie , ja mogę kupić sól peklującą w każdym sklepiku - warzywniaku lub spożywczym takim mniejszym . Jest ona jednak w takich małych porcjach chyba 50g- takie małe torebeczki jak przyprawy . Jeżeli nie kupisz innej to pozostało by jednak kupić taką . Pozdrawiam Po świętach ze spokojem kupisz sól peklującą w Gnieźnie w sklepie , jeżeli jest to Mogilno koło Gniezna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Witam Lotka 81, popytaj w sklepach mięsnych. Niektóre mają i sól peklującą i jelita itp. do domowej produkcji wędlin. Trzymam kciuki. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Lotka81, Witam Jak mieszkasz w Odrzykoniu to może w Krośnie. W "kauflandzie" jest na 100%. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 A najpewniej, to podjedź do jakiejś najbliższej masarni i po prostu poproś ich o trochę peklosoli. Dostaniesz bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Peklosól, jelita itp w dowolnych ilościach można kupić na targu przy straganach gdzie sprzedaje się mięso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Udalo sie jeszcze nigdy tak duzo sklepow nie zjezdzilam mam pektosl w opakowaniach po 50 i po 40g w sumie wykupilam zapas 3 sklepow. no to teraz baze do solanki mam, musze jeszcze dobrze obmyslic przyprawy ale to mam caly wieczor na myslenie pozdrawiam i dzieki za wszelkie podpowiedzi.joanna ps. ogolnie to mieszkam w Mogilnie, ale teraz w okresie przedswiatecznym jestem w Odrzykoniu wlasnie.pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre. Powodzenia. w sumie po czytaniu coraz to wiekszej ilosci tematow na tym forum, powoli zastanawiam sie nad tym w sumie troche mieska mam, moge zrobic kilka wersji... no to zabieram sie do dalszego czytania i nabierania odwagi pzdr joanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotka81 Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Ostatecznie zdecydowalam sie na 5 dni, czyli zastosuje ponizsze(cytat z innego tematu):"Peklowanie 5 dniStężenie solanki ok.12,20- 13% według wskazań solomierz tj.ok.1,40 -1,45kg peklosoli na 10 L,metodą tą peklują prawie wszyscyNastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa " ...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?). i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?wybaczcie, jesli za bardzo pytam.........nie chce nic sknocic.... chyba ze sie nie da, a ja zwyczajnie panikuje?pzdrjoanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paula Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Lotka słuchaj Maxella, nie warto bawić się w dodawanie przypraw.Smak i zapach domowej wędzonki powala na kolana i nie potrzeba dodatków (no może chrzan).Zrozumiałam że to Twje pierwsze szynki - poczytaj o suszeniu bo to klucz do udanego wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Lotka słuchaj Maxella, nie warto bawić się w dodawanie przypraw. Smak i zapach domowej wędzonki powala na kolana i nie potrzeba dodatków (no może chrzan). Ewentualnie (jako dodatki) jakieś nalewki w czasie konsumcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Moja propozycja. Nie dawaj jakichkolwiek przypraw. Sama woda i peklosól. Wtedy dopiero uwydatni się pełnia smaku Twego mięska. Zobaczysz jakie będzie dobre. Powodzenia. SWIETE SLOWA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paula Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 wdwI chlebek domowy.Czego więcej chcieć. Lotka Pamiętaj o dokładnym osuszeniu szynek. To podstawa udanego wędzenia. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 ...tzn pytanie o nastrzyk... jesli mam gotowa solanke 4litry(bo miesa mam 10kg) to z tej watrosci ujmuje te 60-90ml? i to jest calosc jaka mam wstrzyknac, tak wiec moge nakluwac w wielu miejscach i wstrzykiwac(odemnie zalezy w ilu i jaka ilosc z tej pelnej strzykawki?).Solanka do nastrzyku to osobna porcja - może też się zdarzyć że solanką w ilości 40% nie zakryjesz mięsa - wtedy zachodzi konieczność dolania większej ilości Wstrzykujesz tyle ile masz przykazane :lol: tak aby jak najlepiej rozprowadzić solankę w środku mięśnia i jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? i musze odczekac jakis czas po tym rozmieszaniu? czy moge od razu stosowac-->oczywiscie po schlodzeniu?poleca się wodę przegotowaną aby uniknąć niespodzianek, w przypadku wody gotowanej, PEKLOSÓL dodajesz do wody przestudzonej, natomiast mięso najlepiej zalać ochłodzoną do temperatury peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 jak rozpuszczam pektosol... to zeby bylo prosciej, moge to zrobic w cieplej wodzie, czy jednak w zimnej i mieszac, az mi sie to rozpusci? Ja robiłem wczoraj solankę (też pierwszy raz, więc rozumiem Twoje obawy :lol: ), mięsa miałem też 10 kg, zapeklowałem według tabeli Dziadka, samą peklosolą z wodą. Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Miałem przegotowaną zimną wodę, a że stała na balkonie, to była naprawdę zimna. I o dziwo peklosól rozpuściła mi się błyskawicznie, choć bałem się, że będe mieszał pól godziny, to trwało to dwie, trzy minuty...Niektóre związki chemiczne, w tym sól kuchenna (NaCl) w czasie rozpuszczania w wodzie wydzielają ciepło lub go pobierają np. cukier. Wszyscy wiemy, jak szybko rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, a jak w zimnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.