b_lacky Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Właśnie przeczytałem post o śliwkach zalewanych alkoholem i przypomniałem sobie taki przepis:1 pomarańcza40 ziaren kawy40 łyżeczek cukru(z cukrem to jak kto uważa,może być mniej lub więcej)alkohol najlepiej 45 lub 50% Pomarańcze umyć.Ostro zakończonym nożem zrobić nacięcia w skórce pomarańczy.Włożyć w nacięcia ziarna kawy.Tak przygotowany owoc południowy włożyć do słoja(litrowego lub większego)Dodać cukier i zalać alkoholem zakręcić słój i odstawić w chłodne miejsce.Po trzech- czterech dniach stania wymieszać "miksturę" nie otwierając.Powtarzać mieszanie co kilka dni,aż cukier się rozpuści.Otworzyć po dniach 40.Alkohol przelać do karafki(rozcieńczyć jeśli jest za mocny),a pomarańcze rozkroić i zjeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Przepisów mamy dużo, dlatego trudno znaleźć https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1342 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.