Jump to content

Mięso - pomocy!!

pasiryj

Recommended Posts

Witam, zabrałem się za robienie kiełbasy i już na wstępie natrafiłem na pewien problem - mięso. Dostałem 10 kg bardzo ścięgnistej łopatki. Powykrajałem ile się dało ale po przepuszczeniu przez szarpak w masie pojawiły się takie kilkucentymetrowe nitki z powyciąganych ścięgien. Nie wiem co teraz zrobić - czy poświęcić pół dnia na wybieranie tych nitek z masy mięsnej, czy może pod wpływem wędzenia i parzenia wtopią się w resztę mięsa? Proszę o pomoc bo w zasadzie mam już wszystko przygotowane do napychania ....... :rolleyes: Z góry dziękuję za odpowiedź

Powyciągaj, gdyż potem w kiełbasce będa się ciągnęły. Możesz także, jesli masz dobrze naostrzone noże i siatki, po uprzednim bardzo lekkim podmrożeniu mięsa, spróbować je zmielić. Powinno się udać.

Jesli ten kawałek łopatki jest tak bardzo ścięgnisty, to może dorzuć coś z kl. II (nieścięgniste). Kiełbasa będzie bardziej miękka. Nie musisz dodawać jakiegokolwiek lepiszcza.

Powodzenia.

PS

Może to Ci trochę pomoże http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki

ja zacząłem używać zwykłej podkładki i efekty były widoczne od razu

już kilka razy rozciągałem tą sprężynkę, słabo dociskała nóż do siatki

tu chodzi o sam zamysł a nie o trwałość - sprężyna ugina się gdy między sitem a nożem dostaniemsię "twardszy " kawałek, mając sztywną podkładkę(rurkę) nie może dojść do ugięcia

Witam

Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki.

Ja kiedyś chciałem zrobić przysługę rodzince i chciałem zmielić łopatkę wieprzową na mielone . Po prostu owijały się ścięgna wokół nożyka i naprawdę nie szło . Totalna masakra . Teraz sprężynka wyjęta podkładka podłożona i jest super .

Pozdrawiam