pasiryj Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Witam, zabrałem się za robienie kiełbasy i już na wstępie natrafiłem na pewien problem - mięso. Dostałem 10 kg bardzo ścięgnistej łopatki. Powykrajałem ile się dało ale po przepuszczeniu przez szarpak w masie pojawiły się takie kilkucentymetrowe nitki z powyciąganych ścięgien. Nie wiem co teraz zrobić - czy poświęcić pół dnia na wybieranie tych nitek z masy mięsnej, czy może pod wpływem wędzenia i parzenia wtopią się w resztę mięsa? Proszę o pomoc bo w zasadzie mam już wszystko przygotowane do napychania ....... :rolleyes: Z góry dziękuję za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Powyciągaj, gdyż potem w kiełbasce będa się ciągnęły. Możesz także, jesli masz dobrze naostrzone noże i siatki, po uprzednim bardzo lekkim podmrożeniu mięsa, spróbować je zmielić. Powinno się udać.Jesli ten kawałek łopatki jest tak bardzo ścięgnisty, to może dorzuć coś z kl. II (nieścięgniste). Kiełbasa będzie bardziej miękka. Nie musisz dodawać jakiegokolwiek lepiszcza.Powodzenia.PSMoże to Ci trochę pomoże http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Dzięki, tego się obawiałem. W takim razie rękawy do góry .... i zabieram się do wybierania.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Łopatka mogła być ze słusznej wiekiem sztuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 udało mi się powyjmować najgrubsze kawałki, ale robota to benedyktyńska, masa już się skleiła, rzeczywiście ta sztuka do najmłodszych nie należała, dzięki za radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 pasiryj, Chyba, czas naostrzyć nóż i sitko. Czy łopatka była w jednym kawałku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 W kilku kawałkach, powyrywałem tych ścięgienek ile się dało i zaraz dołożę trochę chudej szynki, mam nadzieję że się uda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 W kilku kawałkach, Tzn. mięso z młodej sztuki. Jednak po Nowym Roku naostrz sitko i nóż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Naostrzę na 100%, mojej maszynce należy się generalny przegląd, działa bezawaryjnie od 17 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 mojej maszynce należy się generalny przegląd, działa bezawaryjnie od 17 lat Jak to maszynka? Marka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 zelmer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki. Poszukaj w postach MirkaB lub dyskusji o "jaką maszynkę wybrać", zelmer itd., jeśli czegoś nie pokręciłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasiryj Posted December 18, 2008 Author Report Share Posted December 18, 2008 Zgadza się już kilka razy rozciągałem tą sprężynkę, słabo dociskała nóż do siatki, jeżeli można to wymienić na coś trwalszego to super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Można, tylko poszukaj na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurkija zacząłem używać zwykłej podkładki i efekty były widoczne od razujuż kilka razy rozciągałem tą sprężynkę, słabo dociskała nóż do siatkitu chodzi o sam zamysł a nie o trwałość - sprężyna ugina się gdy między sitem a nożem dostaniemsię "twardszy " kawałek, mając sztywną podkładkę(rurkę) nie może dojść do ugięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Witam Kłopoty masz z powodu spirali dociskającej nóż do siatki. Musisz go wymienić na kawałek rurki. Ja kiedyś chciałem zrobić przysługę rodzince i chciałem zmielić łopatkę wieprzową na mielone . Po prostu owijały się ścięgna wokół nożyka i naprawdę nie szło . Totalna masakra . Teraz sprężynka wyjęta podkładka podłożona i jest super . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Taaak,dwie podkładki,skórki surowe i sprzęgło plastykowe poszło :blush: :blush: Teraz mam dwa w zapasie :lol: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 dwie podkładki,skórki surowe i sprzęgło plastykowe poszłotaaa... a na sprężynce to byś je zmielił :grin: :grin: :lol: - taki przypadek uczy pokory wobec sprzętu :wink: - ja teraz już też zawsze mam sprzęgło w zapasie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Już nawet nie próbuję surowych,pierwej je lekko podgotowuję. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Witam ja teraz już też zawsze mam sprzęgło w zapasie... Też mam . Dlatego jestem taki mądrala :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Chyba każdy miał połamane sprzęgło na surowej skórze, ale wstyd się przyznać :blush: :grin: . Takie to już są początki :lol: .Swoją drogą zapasowe sprzęgło trzeba mieć w domu, a najlepiej dwa :!: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iza i Jan Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Znalazłam przyczynę dlaczego mój 20 letni zelmer po wymianie noży i zakupie nowego sitka nadal nie mieli mięsa (najgorzej karkówka )wszystko się okręca, :grin: dziękuję Wam nigdy nie wpadłabym na to że to sprężynka :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts