EAnna Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 "Ryba smażona to ryba stracona" usłyszałam kiedyś od kierownictwa Gospodarstwa Rybnego przy Zaporze Goczałkowickiej. Następnie poczęstowano mnie pysznym tatarem z sandacza, Ludzie ci to miłośnicy ryb, jadający prawie wyłącznie ryby wielcy znawcy rybnych potraw. Dało mi to do myślenia. Od tego czasu zaczęłam eksperymentować z rybkami. Jednak moja rodzina lubi zjeść na Wigilię po kawałku smażonego karpika. W tym roku zrobiłam go również, obok innych ryb, ale wprowadziłam pewną zmianę. Otóż panierowałam kawałki karpia w mące, jajku i mielonych orzechach włoskich. Smażony był na dobrym, sklarowanym maśle. Z przypraw; vegeta i pieprz oraz przy serwowaniu cytryna. Pycha! Sandacz: Uduszonego na jarzynach i winie sandacza serwowałam z prawdziwym sosem holenderskim. Niepowtarzalne przeżycie kulinarne. Sos holenderski: Składniki: 2 żółtka duże lub 3 małe 15 dkg masła 2 łyżki wina białego wytrawnego łyżka soku z cytryny vegeta biały pieprz (pół łyżeczki) szczypta ziół prowansalskich trochę śmietanki kremowej Wykonanie: wino, sok z cytryny, przyprawy i żółtka mieszamy miotełką w garnku w kąpieli wodnej (lub w garnek z podwójnymi ściankami) i podgrzewamy Gdy masa zacznie gestnieć należy dodawać po kawałeczku masła i dalej podgrzewać do ujednolicenia konsystencji. Na końcu dodać śmietanki kremowej i wymieszać. Sprawdzić smaki i ew. doprawić. Sos powinien być muślinowy, umiarkowanie kwaśny, ostry i dostatecznie słony. W połączeniu z delikatnym mięsem duszonego sandacza tworzy wykwintną kompozycję. Jeżeli komuś została po wigilii ryba gotowana lub duszona, można ją podać z takim sosem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts