Jump to content

Krupnik litewski


Recommended Posts

W lecie przy wędzeniu nieodzowna jest butelka ulubionego piwa - żeby spłukać dym z gardła.

Na zimę proponuję krupnik litewski , oto przepis :

20 dkg miodu

20 dkg cukru

Kwasek cytrynowy

Korzeń imbiru

Mała garstka kwiatu róży

6 gałązek ruty

1 mała gałka muszkatołowa

12 jagód jałowca

12 goździków

1 litr spirytusu

Szklanka wody

Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut.

Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus i chwilę podgrzać uważając żeby się nie zagotowało.

Naczynie wynieść do chłodnego pomieszczeniai zostawić na 8 godzin.

Przecedzić przez płótno i zlać do butelek .Odstawić co najmniej na tydzień - aby się zharmonizowało.

Przy kolejnym wędzeniu wypić kusztyczek - świetnie rozgrzewa i poprawia samopoczucie.

Czuj dym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...