PePe Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 W lecie przy wędzeniu nieodzowna jest butelka ulubionego piwa - żeby spłukać dym z gardła.Na zimę proponuję krupnik litewski , oto przepis :20 dkg miodu20 dkg cukruKwasek cytrynowyKorzeń imbiruMała garstka kwiatu róży6 gałązek ruty1 mała gałka muszkatołowa12 jagód jałowca12 goździków1 litr spirytusu Szklanka wodyMiód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut.Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus i chwilę podgrzać uważając żeby się nie zagotowało.Naczynie wynieść do chłodnego pomieszczeniai zostawić na 8 godzin.Przecedzić przez płótno i zlać do butelek .Odstawić co najmniej na tydzień - aby się zharmonizowało.Przy kolejnym wędzeniu wypić kusztyczek - świetnie rozgrzewa i poprawia samopoczucie.Czuj dym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Przy kolejnym wędzeniu wypić kusztyczek A jak bym dwa kusztyczki wypił? I jeszcze jedno, czy ruta to? http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruta_zwyczajna A tak poważnie to smakowicie ten przepis wygląda! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 A jak bym dwa kusztyczki wypił?To zależy, jak długo wędzisz. Przy trzydniowym na zimno, to i pięć będzie dobrze!!! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 29, 2008 Author Report Share Posted December 29, 2008 Radzio - tak to ta ruta - Ruta graveolens L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.