Jump to content

Fajna książka!

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Witam.

Na Gwiazdkę od mojej żony dostałem książkę "Domowy wyrób - Smakowite wędliny"

Książka fajna, autorzy przytaczają wiele receptur z przed wieków.

I tak na przykład jest przepis na ozory wołowe z 1885 roku:

"Ozory wołowe solą się jak pekeflejsz, nacierając dobrze miałką solą

z saletrą i tłuczonymi goździkami, biorąc po 10 goździków na jeden ozór.

Można także natrzeć ozór ząbkiem czosnku, co mu nadaje ostrzejszy smak.

Ułożone, mocno przyciskają się denkiem i kamieniem, a w kilka dni przewracają,

polewając własnym sosem. Tak leżeć powinny dni 10 do dwóch tygodni, wtedy wyjąwszy z soli obsuszyć dzień na wietrze; włożyć w pęcherz i wędzić w dobrym dymie trzy dni, można je także bez wędzenia wprost z soli ugotować i podać na zimno.”

Tak sobie czytam i myślę, że ludzie w dziewiętnastym wieku to mieli fajnie.

Ozory same się posoliły, natarły, przycisnęły, przewróciły i polały własnym sosem... :grin: :grin: :grin:

A my, w dzisiejszych czasach sami musimy wszystko zrobić, żeby dobrze zjeść... :cry::cry::cry:

Witam wszystkich w nowym roku jestem nowy na forum ale od dawna sledze wasza strone zbieram przepisy kulinarne i sam robie wyroby jesli powstanie taki dzial jak ksiazki mam w swojej biblioteczce nastepujace:DOMOWE PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE MIESA - FELIKSA STARZYNSKA,ANNA NERS ROK WYDANIA 1986, DOMOWY WYRÓB WEDLIN - TADEUSZ KŁOSOWSKI ROK WYDANIA 1963, LUCYNA CWIERRCZAKIEWICZOWA - JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY ROK WYDANIA 1988, MLECZARSTWO CZ 2 - TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1973, TECHNOLOGIA MLECZARSTWA CZ 2 TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1967, TOWAROZNASTWO RYB - J. KONARZEWSKI ROK WYDANIA 1968, W STAROPOLSKIEJ KUCHNI I PRZY POLSKIM STOLE - MARIA LEMNIS, HENRYK WITRY ROK WYDANIA 1986 RECEPTURY I PRZEPISY CIASTKARSKIE - HELENA LIPINSKA ROK WYDANIA 1985 , WYROBY CIASTKARSKIE - DUJTREK I PIETRZYK ROK WYDANIA 1987 I GORZELNICTWO I DROZDZOWNICTWO - JERZY JAROCINSKI , KAZIMIERZ JAROSZ ROK WYDANIA 1986 JEST TO BIBLIOTECZKA PO MOIM DZIADKU PRACOWAL JAKO SZEF KUCHNI W WOJSKU .MAM WIEKRZOSC JUZ POSKANOWANE I PRZEROBIONE NA WORDA JESLI BEDZIE ZAINTERESOWANIE TO MOGE TO SYSTEMATYCZNIE WRZUCAC NA STRONE POZDRAWIAM LESNIAK :lol: WSZYSTKIEGO UWEDZONEGO W NOWYM ROKU :lol:

MLECZARSTWO CZ 2 - TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1973, TECHNOLOGIA MLECZARSTWA CZ 2 TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1967, TOWAROZNASTWO RYB - J. KONARZEWSKI ROK WYDANIA 1968, RECEPTURY I PRZEPISY CIASTKARSKIE - HELENA LIPINSKA ROK WYDANIA 1985 , WYROBY CIASTKARSKIE - DUJTREK I PIETRZYK ROK WYDANIA 1987 I GORZELNICTWO I DROZDZOWNICTWO - JERZY JAROCINSKI , KAZIMIERZ JAROSZ ROK WYDANIA 1986

Te pozycje, według mnie, warte są wrzucenia. Pozostałe mam i wyróżnia się jedynie książka Kłossowskiego, ale jego przepisy mamy na stronie głównej.

Tekst wordowski książki Towaroznawstwo ryb, mógłbyś podesłać mi na pocztę.

Popatrz dobrze, czy nie ma tam gdzies receptur na wojskowe wyroby mięsne.

Pozdrawiam

Popatrz dobrze, czy nie ma tam gdzies receptur na wojskowe wyroby mięsne.

Czegoś takiego raczej nie będzie - wojsko zaopatrywało się (i dalej zaopatruje) w przetwory mięsne w "cywilnych" zakładach.

Nawet w "Rzeźni Polowej" z tego co pamiętam prowadzono tylko ubój i rozbiór tusz.

Chodzi mi właśnie o szczegółowe normy produkcyjne dla poszczególnych asortymentów np. konserw. Kiedys kupiłem w ksiągarni wysyłkowej Polskich Norm, normy dotyczące konserwy wojskowej pn. "Słonina konserwowa". Za kupę kasy dostałem kilka stron wyników badań i analiz.

Przy najbliższej okazji zobaczę "u źródeł" czy coś ostało się z dawniejszych czasów, ale z tego co wiem to nieaktualne periodyki przekazywano "na przemiał" i trudno będzie coś znaleźć z typowo wojskowych wydawnictw.

Witam juz pierwsze skany ksiażek śle na meila maxellowi. Niestety niemam szczegółowych instrukcji odnosnie wyrobów wojskowch z tego co sie dowiedziałem to wojsko zamawiało w cywilnych wytwórniach ale niektóre jednostki np Marynarka Wojenna miały własne przetwórstwo.Jak cos znajde to wyśle na mejla. pozdrawiam

Witam wszystkich, którzy czekaja na obiecane skany książek. Starałem je wyslac mejlem ale niestety dostawałem raporty ze niedotarły wiec założyłem konto na www. chomikuj .pl i tam sa do pobrania pierwsze dwie: mleczarstwo cz2 obrusiewicza i domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa co dziennie bede tam umieszczał jedna z moich książek pozdrawiam. Oto link http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=jaskiniowiec35 . ps folder jest zabezpieczony hasłem wszystkim chetnym podam je na PW. Robie to dla tego ze te skany mają służyc ludzia aktywnym na forum pozdrawiam lesniak

Witam, właśnie kolega pozwolił mi zeskanować książeczkę 1963 roku, autorstwa Tadeusza Kłossowskiego, chciałbym się zapytać czy warto ? Na jpg. jest spis treści.Książeczka troszkę zniszczona i żółtawa ale nie które opisy wędlinek mnie zaskoczyły.

http://images40.fotosik.pl/46/70aeabf5092229d4.jpg

http://images31.fotosik.pl/431/63ac6a94462421b2.jpg

http://images33.fotosik.pl/436/bed8c518dee2e080.jpg