Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Witam.Na Gwiazdkę od mojej żony dostałem książkę "Domowy wyrób - Smakowite wędliny"Książka fajna, autorzy przytaczają wiele receptur z przed wieków.I tak na przykład jest przepis na ozory wołowe z 1885 roku:"Ozory wołowe solą się jak pekeflejsz, nacierając dobrze miałką soląz saletrą i tłuczonymi goździkami, biorąc po 10 goździków na jeden ozór.Można także natrzeć ozór ząbkiem czosnku, co mu nadaje ostrzejszy smak.Ułożone, mocno przyciskają się denkiem i kamieniem, a w kilka dni przewracają,polewając własnym sosem. Tak leżeć powinny dni 10 do dwóch tygodni, wtedy wyjąwszy z soli obsuszyć dzień na wietrze; włożyć w pęcherz i wędzić w dobrym dymie trzy dni, można je także bez wędzenia wprost z soli ugotować i podać na zimno.”Tak sobie czytam i myślę, że ludzie w dziewiętnastym wieku to mieli fajnie.Ozory same się posoliły, natarły, przycisnęły, przewróciły i polały własnym sosem... :grin: :grin: :grin: A my, w dzisiejszych czasach sami musimy wszystko zrobić, żeby dobrze zjeść... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 no to wrzucaj na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 skanuj i podrzuc MaxellowiMoze bedziemy mieli na str.mala biblioteczke,o ile nie zlamiemy tym ustawy o prawach autorskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Skanera nie mam, a ręczne przepisanie 400 stron to chyba mi trochę zajmie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Ale planuje zakup. A biblioteczka to niezły pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 w Zorach wszyscy maja skanery :grin: :grin: :grin: :wink: Zorzanin :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Ale ja do Żor zostałem importowany niedawno... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 w Zorach wszyscy maja skanery ZorzaninA kolega z Żor? Tych londyńskich? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 wychowalem sie na 700 lecia 20 kilka lat :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 To ja teraz mieszkam na Księcia, prawie po sąsiedzku :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 no to juz jest skaner i skany Jasiu do roboty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam wszystkich w nowym roku jestem nowy na forum ale od dawna sledze wasza strone zbieram przepisy kulinarne i sam robie wyroby jesli powstanie taki dzial jak ksiazki mam w swojej biblioteczce nastepujace:DOMOWE PRZETWARZANIE I KONSERWOWANIE MIESA - FELIKSA STARZYNSKA,ANNA NERS ROK WYDANIA 1986, DOMOWY WYRÓB WEDLIN - TADEUSZ KŁOSOWSKI ROK WYDANIA 1963, LUCYNA CWIERRCZAKIEWICZOWA - JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY ROK WYDANIA 1988, MLECZARSTWO CZ 2 - TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1973, TECHNOLOGIA MLECZARSTWA CZ 2 TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1967, TOWAROZNASTWO RYB - J. KONARZEWSKI ROK WYDANIA 1968, W STAROPOLSKIEJ KUCHNI I PRZY POLSKIM STOLE - MARIA LEMNIS, HENRYK WITRY ROK WYDANIA 1986 RECEPTURY I PRZEPISY CIASTKARSKIE - HELENA LIPINSKA ROK WYDANIA 1985 , WYROBY CIASTKARSKIE - DUJTREK I PIETRZYK ROK WYDANIA 1987 I GORZELNICTWO I DROZDZOWNICTWO - JERZY JAROCINSKI , KAZIMIERZ JAROSZ ROK WYDANIA 1986 JEST TO BIBLIOTECZKA PO MOIM DZIADKU PRACOWAL JAKO SZEF KUCHNI W WOJSKU .MAM WIEKRZOSC JUZ POSKANOWANE I PRZEROBIONE NA WORDA JESLI BEDZIE ZAINTERESOWANIE TO MOGE TO SYSTEMATYCZNIE WRZUCAC NA STRONE POZDRAWIAM LESNIAK :lol: WSZYSTKIEGO UWEDZONEGO W NOWYM ROKU :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 MLECZARSTWO CZ 2 - TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1973, TECHNOLOGIA MLECZARSTWA CZ 2 TADEUSZ OBRUSIEWICZ ROK WYDANIA 1967, TOWAROZNASTWO RYB - J. KONARZEWSKI ROK WYDANIA 1968, RECEPTURY I PRZEPISY CIASTKARSKIE - HELENA LIPINSKA ROK WYDANIA 1985 , WYROBY CIASTKARSKIE - DUJTREK I PIETRZYK ROK WYDANIA 1987 I GORZELNICTWO I DROZDZOWNICTWO - JERZY JAROCINSKI , KAZIMIERZ JAROSZ ROK WYDANIA 1986 Te pozycje, według mnie, warte są wrzucenia. Pozostałe mam i wyróżnia się jedynie książka Kłossowskiego, ale jego przepisy mamy na stronie głównej.Tekst wordowski książki Towaroznawstwo ryb, mógłbyś podesłać mi na pocztę. Popatrz dobrze, czy nie ma tam gdzies receptur na wojskowe wyroby mięsne.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Popatrz dobrze, czy nie ma tam gdzies receptur na wojskowe wyroby mięsne.Czegoś takiego raczej nie będzie - wojsko zaopatrywało się (i dalej zaopatruje) w przetwory mięsne w "cywilnych" zakładach. Nawet w "Rzeźni Polowej" z tego co pamiętam prowadzono tylko ubój i rozbiór tusz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Chodzi mi właśnie o szczegółowe normy produkcyjne dla poszczególnych asortymentów np. konserw. Kiedys kupiłem w ksiągarni wysyłkowej Polskich Norm, normy dotyczące konserwy wojskowej pn. "Słonina konserwowa". Za kupę kasy dostałem kilka stron wyników badań i analiz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Przy najbliższej okazji zobaczę "u źródeł" czy coś ostało się z dawniejszych czasów, ale z tego co wiem to nieaktualne periodyki przekazywano "na przemiał" i trudno będzie coś znaleźć z typowo wojskowych wydawnictw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 Witam juz pierwsze skany ksiażek śle na meila maxellowi. Niestety niemam szczegółowych instrukcji odnosnie wyrobów wojskowch z tego co sie dowiedziałem to wojsko zamawiało w cywilnych wytwórniach ale niektóre jednostki np Marynarka Wojenna miały własne przetwórstwo.Jak cos znajde to wyśle na mejla. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Witam wszystkich, którzy czekaja na obiecane skany książek. Starałem je wyslac mejlem ale niestety dostawałem raporty ze niedotarły wiec założyłem konto na www. chomikuj .pl i tam sa do pobrania pierwsze dwie: mleczarstwo cz2 obrusiewicza i domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa co dziennie bede tam umieszczał jedna z moich książek pozdrawiam. Oto link http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=jaskiniowiec35 . ps folder jest zabezpieczony hasłem wszystkim chetnym podam je na PW. Robie to dla tego ze te skany mają służyc ludzia aktywnym na forum pozdrawiam lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 lesniak, lesniak, Czy możesz podać mi hasło do Twojego chomika. Pozdrowienia. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Hasła wysłane jest jedno dla wszystkich mozna udostepniac tylko prosze nie pisac go na forum zeby osoby postronne nie korzystały :rolleyes: czyli niezarejestrowani pozdrawiam. ps:jest tez tam kilka ciekawych programów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Witam, właśnie kolega pozwolił mi zeskanować książeczkę 1963 roku, autorstwa Tadeusza Kłossowskiego, chciałbym się zapytać czy warto ? Na jpg. jest spis treści.Książeczka troszkę zniszczona i żółtawa ale nie które opisy wędlinek mnie zaskoczyły. http://images40.fotosik.pl/46/70aeabf5092229d4.jpg http://images31.fotosik.pl/431/63ac6a94462421b2.jpg http://images33.fotosik.pl/436/bed8c518dee2e080.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Mam dwa wydania tej książki i uważam, że warto, choć materiał potraktowany jest troszkę ogólnikowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Odpowiadam : SKANY NA CHOMIKU SA WYKONANE ZA POMOCA ABBYY FINEREADER WERSIA 8.0 PROFESIONAL A ZAPISANE W WORD 2007 PAKIET ZGODNOSCI BEDZIE JUTRO NA CHOMIKU POZDRAWIAM I PRZEPRASZAM ZA NIEDOGODNOSCI LESNIAK :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Drugie wydanie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Witam program do poprawnego odczytywania moich scanów dodałem do chomika. Nazywa się file format converter i text info pozdrawiam lesniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts