Kaciak Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 WitajcieJestem na tym forum całkowicie nowy, staram się dotrzeć do informacji czym jub też w jaki sposób napychać grube jelita bydlęce lub białkowe? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 Witam na forum.Jelita o dużych średnicach nadziewa się nadziewarką tylko zakłada się do niej większy lejek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 w jaki sposób napychać grube jelita bydlęce lub białkowe?Przy braku nadziewarki można jelito (pocięte na gotowej długości kawałki) naciągnąć na "lejek" wykonany z małej butelki PET, odpowiednio obciętej. Napycha się palcami i ubija drewnianym tłuczkiem. Należy to robić starannie i małymi porcjami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 1, 2009 Report Share Posted January 1, 2009 Ja ostatnio robiłem tak, że do osłonki białkowej o średnicy 65 mm wrzucałem małe porcje, a potem "stukałem" o stół, upychałem palcami, znowu stukałem ( chodzi o to, żeby usunąć powietrze ), i tak, aż napełnimy całą osłonkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaciak Posted January 3, 2009 Author Report Share Posted January 3, 2009 w jaki sposób napychać grube jelita bydlęce lub białkowe?Przy braku nadziewarki można jelito (pocięte na gotowej długości kawałki) naciągnąć na "lejek" wykonany z małej butelki PET, odpowiednio obciętej. Napycha się palcami i ubija drewnianym tłuczkiem. Należy to robić starannie i małymi porcjami. Proszę napisz mi co to jest butelka PET? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam Proszę napisz mi co to jest butelka PET? Butelka PET to taka sztywniejsza po wodzie mineralnej albo po innych napojach np 1,5 l Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 wodzie mineralnej albo po innych napojach np 1,5 lDo nadziewania np. fi65 powinna być 0,5l, obcięta po obu stronach. Taka rurka usztywnia otwór do jelita i ułatwia wpychanie farszu. Odcinek jellita lub osłonki białkowej (np.0,5m) zawiązujesz na jednym końcu i naciągasz na tę obciętą butelkę. potem wpychasz farsz i stopniowo wysuwasz butelkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam andrzej k napisał/a: wodzie mineralnej albo po innych napojach np 1,5 l Do nadziewania np. fi65 powinna być 0,5l, obcięta po obu stronach. :blush: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Andrzej miał na myśli takie wyyysokie o średnicy fi 65 i pojemności 1,5 litra. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Witam! Spróbuj może czymś takim :idea: Jest to redukcja rury PCV z 80 na 50 mm , a lepsza może być do ręcznego nadziewania z 50 na 100 mm. Można też swobodnie dorobić kołnierz dopasowując wlot redukcji do maszynki (w zależności od rozmiaru maszynki większy lub mniejszy) Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts