Jump to content

napychanie jelit bydlęcych

Kaciak

Recommended Posts

w jaki sposób napychać grube jelita bydlęce lub białkowe?

Przy braku nadziewarki można jelito (pocięte na gotowej długości kawałki) naciągnąć na "lejek" wykonany z małej butelki PET, odpowiednio obciętej. Napycha się palcami i ubija drewnianym tłuczkiem. Należy to robić starannie i małymi porcjami.

Guest Anonymous
Ja ostatnio robiłem tak, że do osłonki białkowej o średnicy 65 mm wrzucałem małe porcje, a potem "stukałem" o stół, upychałem palcami, znowu stukałem ( chodzi o to, żeby usunąć powietrze ), i tak, aż napełnimy całą osłonkę...

w jaki sposób napychać grube jelita bydlęce lub białkowe?

Przy braku nadziewarki można jelito (pocięte na gotowej długości kawałki) naciągnąć na "lejek" wykonany z małej butelki PET, odpowiednio obciętej. Napycha się palcami i ubija drewnianym tłuczkiem. Należy to robić starannie i małymi porcjami.

Proszę napisz mi co to jest butelka PET?

wodzie mineralnej albo po innych napojach np 1,5 l

Do nadziewania np. fi65 powinna być 0,5l, obcięta po obu stronach. Taka rurka usztywnia otwór do jelita i ułatwia wpychanie farszu. Odcinek jellita lub osłonki białkowej (np.0,5m) zawiązujesz na jednym końcu i naciągasz na tę obciętą butelkę. potem wpychasz farsz i stopniowo wysuwasz butelkę.

Witam!

Spróbuj może czymś takim :idea:

Jest to redukcja rury PCV z 80 na 50 mm , a lepsza może być do ręcznego nadziewania z 50 na 100 mm.

Można też swobodnie dorobić kołnierz dopasowując wlot redukcji do maszynki (w zależności od rozmiaru maszynki większy lub mniejszy)

Pozdrawiam.