Jump to content

Osłonka na Baleron


sawca

Recommended Posts

Po co ta osłonka skoro nie trzeba jej zakładać? Znalazłem taki opis w plikach do pobrania na głównej stronie Przepisy na wędliny w kolejności alfabetycznej

"Na karczki naciąga się osłonkę odpowiedniej wielkości, końce zawiązuje lub zaszywa przędzą, przewiązując baleron dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek. Siatki kurczliwe zakładamy w taki sposób jak zakłada się siatki na szynki. Jeśli nie zakładamy osłonek lub siatek kurczliwych, robimy ze szpagatu pętelkę o dł. ok. 10-12 cm, lub karczek zawieszamy bezpośrednio na haku wędzarniczym. Balerony w osłonkach nakłuwamy cienką igłą. "

Co daje albo nie daje taka osłonka?

Czy jeżeli zrobię baleron tylko osznurowany to będzie nie orginalny?

Link to comment
Share on other sites

Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany,

oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymu

ogólnie mówiąc wolę w osłonce.

 

miałem też trzeci, w osłonce - ten po wędzeniu powędrował do zamrażarki, ciekawe jaki będzie po rozmrożeniu i obróbce

Link to comment
Share on other sites

Na Święta robiłem miedzy innymi balerony - jeden jak zwykle w osłonce białkowej, drugi tylko sznurowany,

oba były peklowane w identyczny sposób (razem), ten bezosłonkowy wyszedł minimalnie mniej soczysty od osłonkowego jednak sam smak wydaje się nieco inny, co zresztą jest chyba logiczne - inny "dostęp" dymu

ogólnie mówiąc wolę w osłonce.

 

 

 

Spróbuję też tak samo, a wyniki opiszę. Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...