Jump to content

Śledź zapiekany w cieście

darbarian

Recommended Posts

Jestem zapalonym wędkarzem i rybki kocham łapać a jeść mmmmhmmmm

Przepis tyczy się rybek które raczej kupuję bo tylko dwa razy do roku na wędeczki mam okazje je łapać, mianowicie chodzi o gościa rybnego zwanego śledzik.

Oto banalnie prosty lecz jak smakowity przepis:

Wyrabiamy ciasto takie samo jak na racuchy

Składniki:

* Około 6 filetów solonych około 15-20 cm

* 1/2 kg mąki

* 50 g świeżych drożdży (pół opakowania) lub drożdże suszone

* szczypta soli

* 1 - 2 łyżki cukru

* 1,5 szklanki letniego mleka (stosuję także letnią wodę)

* 1 jajko

Filety po uprzednim wymoczeniu kroimy na paski poprzeczne wrzucamy je do ciasta i najnormalniej w świecie smażymy tak samo jak racuszki z jabłuszkami np.

Przepis jest na około 3 talerzy tegoż smakołyku.Nie wolno przesadzić z ilością śledzia w cieście ponieważ będzie zbyt trącał nam racuszek słonym smakiem, ja przeważnie daję dwa paseczki na jeden racuch.U nas w domciu jest to jedna z potraw wigilijnych, z barszczykiem niebo w gębuni :grin:

Życzę smacznego oraz pozdrawiam

Ps:kusi mnie o dodanie do następnych cebulki :) pewnie żonka i córeczka każe mi je zjeść samemu :grin:

Ten przepis jest tylko podobny więc niech zostanie. :smile: Mój był opisany w https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1741&highlight=%B6led%BF++cie%B6cie

W przepisie Darbariana jest chyba zbyt dużo drożdży. Na pół kilo mąki spokojnie by wystarczyło 10-15gram, lub po zrobieniu zaczynku drożdżowego jeszcze mniej.

Tematu o śledziach Mogłeś nie znaleźć bo jest w hyde-parku.

Pzdr.

...na ciasto daje sie 100g drożdży na kg mąki.

zależy jakie ciasto, ale 100g to lekka przesada - kiedyś podawałem recepturę na "podstawowe" ciasto drożdżowe z którego wykonywałem pączki, strucle, drożdżówki, placki czy baby - stało w niej 100-150g na ok.3 kg mąki

oczywiście wiele zależy od samych drożdży - sposób przechowywania, transportu czy nawet rodzaj opakowania

• 3 years later...
A ja robię placuszki tak:miałem małą flądrę i zrobiłem z niej filety (żmudna praca ale smak?) Cebulę pokroić w kostkę posypać vegetą wygnieść i zostawić na 2h aż zmięknie. Dodać do niej jajko mleko mąkę. Ciasto troszkę gęstsze jak na naleśniki.Dodać rybkę i smażyć. Pychotka Robię to z flądry bo smażonej w moim domu nie chcieli jeść, a placuszkami byli zachwyceni.A ,jeszcze ciasta ma być tylko tyle aby rybka była nim związana. Czyli dużo rybki mało ciasta.

• 1 year later...