darbarian Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Jestem zapalonym wędkarzem i rybki kocham łapać a jeść mmmmhmmmm Przepis tyczy się rybek które raczej kupuję bo tylko dwa razy do roku na wędeczki mam okazje je łapać, mianowicie chodzi o gościa rybnego zwanego śledzik. Oto banalnie prosty lecz jak smakowity przepis:Wyrabiamy ciasto takie samo jak na racuchy Składniki: * Około 6 filetów solonych około 15-20 cm * 1/2 kg mąki * 50 g świeżych drożdży (pół opakowania) lub drożdże suszone * szczypta soli * 1 - 2 łyżki cukru * 1,5 szklanki letniego mleka (stosuję także letnią wodę) * 1 jajko Filety po uprzednim wymoczeniu kroimy na paski poprzeczne wrzucamy je do ciasta i najnormalniej w świecie smażymy tak samo jak racuszki z jabłuszkami np.Przepis jest na około 3 talerzy tegoż smakołyku.Nie wolno przesadzić z ilością śledzia w cieście ponieważ będzie zbyt trącał nam racuszek słonym smakiem, ja przeważnie daję dwa paseczki na jeden racuch.U nas w domciu jest to jedna z potraw wigilijnych, z barszczykiem niebo w gębuni :grin: Życzę smacznego oraz pozdrawiam Ps:kusi mnie o dodanie do następnych cebulki pewnie żonka i córeczka każe mi je zjeść samemu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Witam Dzięki za przepisik . Już coś podobnego było . http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=30137#30137 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted January 9, 2009 Author Report Share Posted January 9, 2009 Hmm szukałem ale nie znalazłem wcześniej :blush: przepraszam za zamieszanie. Więc jeśli było temat można skasować o co proszę Moderatora. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Ten przepis jest tylko podobny więc niech zostanie. :smile: Mój był opisany w https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1741&highlight=%B6led%BF++cie%B6cieW przepisie Darbariana jest chyba zbyt dużo drożdży. Na pół kilo mąki spokojnie by wystarczyło 10-15gram, lub po zrobieniu zaczynku drożdżowego jeszcze mniej.Tematu o śledziach Mogłeś nie znaleźć bo jest w hyde-parku.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darbarian Posted January 9, 2009 Author Report Share Posted January 9, 2009 10-15gram ale suszonych chyba ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Świeżych. Poczytaj tematy o pieczeniu chleba na drożdżach. Zobaczysz jakie małe ilości wystarczają. Na zaczynek to już wystarczy szczypta świeżych drożdży.Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Do chleba wystrczy tak jak piszesz 10-20 gr. do zaczynu , taki zaczyn odstawia sie na kilka godzin i robi sie zakwas , zakwas można robic bez drożdży, ale na ciasto daje sie 100g drożdży na kg mąki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 ...na ciasto daje sie 100g drożdży na kg mąki.zależy jakie ciasto, ale 100g to lekka przesada - kiedyś podawałem recepturę na "podstawowe" ciasto drożdżowe z którego wykonywałem pączki, strucle, drożdżówki, placki czy baby - stało w niej 100-150g na ok.3 kg mąki oczywiście wiele zależy od samych drożdży - sposób przechowywania, transportu czy nawet rodzaj opakowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 A ja robię placuszki tak:miałem małą flądrę i zrobiłem z niej filety (żmudna praca ale smak?) Cebulę pokroić w kostkę posypać vegetą wygnieść i zostawić na 2h aż zmięknie. Dodać do niej jajko mleko mąkę. Ciasto troszkę gęstsze jak na naleśniki.Dodać rybkę i smażyć. Pychotka Robię to z flądry bo smażonej w moim domu nie chcieli jeść, a placuszkami byli zachwyceni.A ,jeszcze ciasta ma być tylko tyle aby rybka była nim związana. Czyli dużo rybki mało ciasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin293 Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Przepis świetny - wypróbowany przez żonkę baaardzo nam smakował, mimo że nie pałamy miłością do stworzonek morskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts