Jump to content

Zapiekanka cebulowo serowa na cieście francuskim


darbarian

Recommended Posts

 

Składniki i dodatki:

Ciasto francuskie

Szynka 400 gr

Cebula 1,5 kg

Śmietana kremówka 200-250ml

Jajka 4 szt.

Ser (lazur niebieski) lub mozarella albo zwykły (według gustu) 400-450 gr

Przepis jest na jedną blachę

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze razem z papierem w które jest zawinięte

 

 

Cebulę pokroić w tzw. piórka, posolić-popieprzyć i poddusić na patelni

 

 

Cebulę po zdjęciu z patelni włożyć do durszlaka w celu zminimalizowania ilości płynów.

Po lekkim odsączeniu cebuli wykładamy ją ją na ciasto.

 

 

Kolejna warstwa to pokrojona szynka.

 

 

Ostatnia warstwa to ser, jako że żona lubi sery których ja nie lubię zrobiliśmy pół na pół :grin:

 

 

Kremówkę dokładnie wymieszać z jajkami.

 

 

Po czym wylewamy ją na blachę.

 

 

Pozostaje nam wrzucić do piekarnika i zapiekać około 30-40 min w temperaturze około 180 stopni

 

 

 

Pozdrawiam i życzę smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...