alehar Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 WitamZnalazłem pare konstrukcji na Allegro - jak myslicie, ktory bylby najlepszy do domowych zastosowań ? Prosze o poradę...http://aukcje.idg.pl/search.php?sg=0&string=szynkowarZ przyczyn finansowych niestety odpada ten za 149 zł Czy ktos z Was stosował tą konstrukcje z regulacja docisku (korbką) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Witam Czy ktos z Was stosował tą konstrukcje z regulacja docisku (korbką) ? Kiedyś kręciłem korbką.Jak się mięsko rozgrzało to kręciłem, kręciłem i żadnego oporu.Postanowiłem sprawdzić co się dzieje i po rozkręceniu nad talerzykiem dociskowym było sporo soku. po pierwsze przy tym kręceniu woreczek pękł a po drugie mięsko się sprasowało a cały sok wypłynął. Dlatego myślę, że lepszy jest szynkowar ze sprężyną dociskową. No ale to były moje początki z szynkowarzeniem. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Czy śruba, czy korba, czy sprężyna - wszystko jedno (sam byłbym nawet za korbą i dociskiem śrubowym. Jest bardziej precyzyjny). Prasy szynkowe dokręcane są śrubą.U Was dokręcaniem (śruby :wink: ) powinna zajmować sie Luiza. Dziwie sie, że przy Twojej sile jeszcze niczego nie urwałeś. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Witam.Tak, tylko inaczej się dokręca jak jest wszystko na wierzchu i widać efekt dokręcania.A w tej "tubie" nic nie widać i kręcisz i kręcisz bo lekko idzie. :shock: Pozdrawiam :wink: P.S. Z tą siłą to tak jak ze złotówką silną - legenda :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 A jeszcze spójrz na tehttp://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.htmlmam ten najtańszy, i jak dla mnie działa bez zarzutu. Chociaż zamierzam kupić praskę, w przekroju kwadrat lub prostokąt, ale to tylko ze względów wizualnych ( no i trochę praktycznych też, lepiej się niektóre rzeczy układa :lol: ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 No i ważna jest wielkość, ile chcesz i ile jesteś w stanie skonsumować na raz? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Do Gonza. Trzeba troche poznać urządzenie, jego siłę docisku itp. jak wspomniałem, praski szynkowe także sa wykonane z odlewów i nie widać wsadu.Co do wyboru sposobu docisku, korba i docisk śrubowy, poza tym, że jest precyzyjniejszy, ma także dużo większy zakres regulacji niż spręzyna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Prponuję Ci zakup http://www.wyroby-domowe.pl/sz01-szynkowar-p-214.htmlna początek zupełnie wystarczy. Jak tak się przyuczałem. I weź ten tańszy-wszystko zawsze wychodzi smaczne i ładne z wyglądu.pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Witam.Nie chciało mi się eksperymentować dalej ze śrubą i kupiłem czeskie ze sprężyną, te też mnie wkurzyły i zrobiłem sobie coś w podobie do tych, które Miro sprzedaje. http://www.wyroby-domowe.pl/sz03-praska-stal-3kg-p-286.htmlJest sprężyna i można regulować docisk. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Witam Prponuję Ci zakup http://www.wyroby-domowe....raski-c-33.html Nie otwiera się strona Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 A jeszcze spójrz na te http://www.wyroby-domowe....raski-c-33.html mam ten najtańszy, i jak dla mnie działa bez zarzutu. Chociaż zamierzam kupić praskę, w przekroju kwadrat lub prostokąt, ale to tylko ze względów wizualnych ( no i trochę praktycznych też, lepiej się niektóre rzeczy układa ).Patrząc na początek i końcówkę adresu, to jest to samo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Dziwne, bo jak sprawdziłem z mojego posta, kilka wyżej, to się otwiera bez problemu, ale z wklejki do poprzedniego, to nie działa... Ciekawostka.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Poprawa linka- Andrzeju K. :wink: http://www.wyroby-domowe.pl/sz01-szynkowar-p-214.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 No wiedziałem, że to ten sam :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
many Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 To nie ten sam, tylko podobny. :wink: Zresztą ja nikomu nie pożyczam szynkowarki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Faktycznie, wkleiłem link do wszystkich szynkowarów, ale chodziło mi właśnie o ten pierwszy, za 56 zł, okrągły.... I też go nikomu nie pożyczam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 WitamWszystkim dziekuje za podpowiedzi Widze, ze jednak przewage ma tradycyjny... i chyba na poczatek taki wybiore - jeszcze raz dzieki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziuta Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 dokleje sie, zeby nie powielac tematu na pierwszy rzut chce kupic szynkowar pytanie ktory z tych: http://www.hausschlachtbedarf.de/images/schinkenmaker.jpg http://www.aromarauch.com/images/8643_19466.jpg jest jakas istotna roznica, czy tak naprawde sprzet ma umiarkowanie istotne znaczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Ja bym brał ten drugi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Ja też bym wybrałam ten drugi ,głównie ze względu na kształt wyrobu i łatwość wyciągnięcia z szynkowara i wygodę krojenia gotowego produktu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Zobacz ten http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziuta Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 łał, jestescie szybsi od wiatru bardziej chodzi mi o ogolnie o nakierowanie na model, w linkowanym sklepie ogladam, ale nie kupie, bo wysylka do niemiec mnie zezre czyli szukac raczej praski drugiego typu, ok aluminium czy stal? czy rybka? pozwole sobie podlinkowac potem konkretniejsze modele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 w linkowanym sklepie ogladam, ale nie kupie, bo wysylka do niemiec mnie zezre Może ktoś będzie na IV OZWB z twoich okolic i Ci weźmie z Polski? Napisz ogólnie że jest taka potrzeba i po drodze się spikniecie, na jakieś kawce ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 Ja mam jeden aluminiowy a drugi ze stali ale i tak wkładam najpierw w osłonkę ( nota bene termokurczliwą więc mogłabym parzyć bez użycia szynkowaru ale wolę prostokątny niż okrągły kształt bo jest poręczniejszy do krojenia) a dopiero potem do szynkowara więc uważam ,że nie ma to znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziuta Posted August 12, 2009 Report Share Posted August 12, 2009 dam sobie tydzien na znalezienie czegos tutaj, a jesli sie nie uda faktycznie sprobuje poprosic kogos o posrednictwo - rozumiem, ze ktos z niemiec sie wybiera? po przejrzeniu oferty w necie nie ma za duzego wyboru niestety na ebayu jest sporo uzywek adelmanna, bywaja tez prostokatne praski - czy to jest sprzet malopsujacy i mozna bezpiecznie uzywke kupic? "chodza" po 20-30 euro, niektore wygladaja super, inne maja sprezyny podrdzewiale - to chyba nie za dobrze? w sklepie online znalazlam za 85 euro, ale na 4-5 kilo, to ogromne jak na nasze potrzebybede szukac dalej, dzieki za wszelkie sugestie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.