Jump to content

jaki czas wedzenia kielbasek w jelitach 18-20 ?


marcus

Recommended Posts

:blush: Jako ze przerabialem juz pare razy kielbasy i inne wyroby oczywiscie dzieki forum zawsze udane chcialbym zrobic kielbaski cienkie z jelit 18-20 nurtuje mnie jednak czas wedzenia i parzenia .

Kielbasa bedzie wykonana z miesa wieprzowego w skladzie

I 1,5kg z szynki

II 1,6 z szynki

0,9 boczek chudy

0,5 golonka

 

pozdrawiam i bylbym wdzieczny za rade :wink:

Link to comment
Share on other sites

Spójrz na ten przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28&page=

 

Nie wiem czy jest sens parzenia takich "sznurówek" :grin: . Lepiej chyba podpiec w wędzarni. Osobiście wędziłem nieco dłużej jak w wymienionym przepisie, około 2 godzin. Musisz obserwować wyrób jak złapie odpowiedni kolor to później tylko podpiec i gotowe.

Link to comment
Share on other sites

Przed napisaniem tego tematu czytalem to i wiele innych ale nigdzie nieznalazlem parzonych zato pytam jak by to wygladalo poniewaz niechce miec zbytnio podsuszonych tylko ladne soczyste.

Ostatnio bedac w Polsce kupilem nazwa ,,Frankfurterki Zywieckie,,bardzo dobre poza paroma niespodziankami w srodku :grin: wiec postanowilem cos podobnego wykonac .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...