marcus Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 :blush: Jako ze przerabialem juz pare razy kielbasy i inne wyroby oczywiscie dzieki forum zawsze udane chcialbym zrobic kielbaski cienkie z jelit 18-20 nurtuje mnie jednak czas wedzenia i parzenia .Kielbasa bedzie wykonana z miesa wieprzowego w skladzie I 1,5kg z szynkiII 1,6 z szynki0,9 boczek chudy0,5 golonka pozdrawiam i bylbym wdzieczny za rade :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Spójrz na ten przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28&page= Nie wiem czy jest sens parzenia takich "sznurówek" :grin: . Lepiej chyba podpiec w wędzarni. Osobiście wędziłem nieco dłużej jak w wymienionym przepisie, około 2 godzin. Musisz obserwować wyrób jak złapie odpowiedni kolor to później tylko podpiec i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted January 25, 2009 Author Report Share Posted January 25, 2009 Przed napisaniem tego tematu czytalem to i wiele innych ale nigdzie nieznalazlem parzonych zato pytam jak by to wygladalo poniewaz niechce miec zbytnio podsuszonych tylko ladne soczyste.Ostatnio bedac w Polsce kupilem nazwa ,,Frankfurterki Zywieckie,,bardzo dobre poza paroma niespodziankami w srodku :grin: wiec postanowilem cos podobnego wykonac . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Tutaj znajdziesz przepisy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=31Frankfurterki należą do kiełbas trwałych wędzonych i podczas ich produkcji etap parzenia jest pomijany na rzecz samego wędzenia lub wędzenia i podpiekania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Poszedłbym za radą PEDRO tylko dobrze obserwować wędzenie a parzenie nigdy nie zaszkodzi w takim przypadku 20 minut w zupełności wystarczy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts