marcus Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 :blush: Jako ze przerabialem juz pare razy kielbasy i inne wyroby oczywiscie dzieki forum zawsze udane chcialbym zrobic kielbaski cienkie z jelit 18-20 nurtuje mnie jednak czas wedzenia i parzenia .Kielbasa bedzie wykonana z miesa wieprzowego w skladzie I 1,5kg z szynkiII 1,6 z szynki0,9 boczek chudy0,5 golonka pozdrawiam i bylbym wdzieczny za rade :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Spójrz na ten przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28&page= Nie wiem czy jest sens parzenia takich "sznurówek" :grin: . Lepiej chyba podpiec w wędzarni. Osobiście wędziłem nieco dłużej jak w wymienionym przepisie, około 2 godzin. Musisz obserwować wyrób jak złapie odpowiedni kolor to później tylko podpiec i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted January 25, 2009 Author Report Share Posted January 25, 2009 Przed napisaniem tego tematu czytalem to i wiele innych ale nigdzie nieznalazlem parzonych zato pytam jak by to wygladalo poniewaz niechce miec zbytnio podsuszonych tylko ladne soczyste.Ostatnio bedac w Polsce kupilem nazwa ,,Frankfurterki Zywieckie,,bardzo dobre poza paroma niespodziankami w srodku :grin: wiec postanowilem cos podobnego wykonac . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Tutaj znajdziesz przepisy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=31Frankfurterki należą do kiełbas trwałych wędzonych i podczas ich produkcji etap parzenia jest pomijany na rzecz samego wędzenia lub wędzenia i podpiekania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastisz Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Poszedłbym za radą PEDRO tylko dobrze obserwować wędzenie a parzenie nigdy nie zaszkodzi w takim przypadku 20 minut w zupełności wystarczy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.