Jump to content

Wędzarni z grilla elektrycznego ciąg dlszy...

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

No i wędzarnia wg pomysłu marcusa skończona

Moja jest troszkę większa 100x60x40 cm. Działanie w warunkach bojowych przeszło moje najśmielsze oczekiwania

Po próbach, stwierdziłem, że zrębki muszą być sypane tak, żeby przykrywały grzałkę,

Po rozpaleniu termostat grzałki śmiało można ustawić na bardzo niską wartość

A i tak się pali nieźle, można temperaturę regulować szyberkiem na dachu, albo wysunięciem dolnej szuflady z grillem.

Efekt 4 godzinnego wędzenia

No i oczywiście były jeszcze 2 szyneczki i boczek, ale na zdjęcia się nie załapały :lol:

a udka z kurczaka zniknęły szybciej niż ulatniał się dym...

I proszę o wybaczenie wykonania wędzarki, ale stolarzem nie jestem, więc wyrzynarka cięła tak, jak sama chciała... :grin:

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Anonymous

Szufladkę krzywo wyciąłem, ale okazało się, że to na zdrowie dla cugu wyszło :lol:

Dzięki many.

Bo koszt tego ustrojstwa, jak ktoś się trochę zna, totylko koszt zakupu grilla elektrycznego, a ja za niego zapłaciłem 45 zł + koszty wysyłki....

Guest Anonymous

A boczuś i szyneczkę też widać

No widać, ale małe ilości zrobiłem, w razie, jakby coś nie wyszło :wink:

Teraz żałuję, bo już prawie zjedzone.... Jutro to już będzie tylko wspomnienie....

ale dałeś dymu... GRATULUJĘ !!!!

Dzięki :grin: Dym jest fajny...

Guest Anonymous

radzio, Żory to takie specyficzne miasteczko, że pojechałem 2 km od miejsca gdzie mieszkam, do miejsca zamieszkania siostry mojej żony, a oni za domem mają już las.... No i stąd te widoki :lol: Bo po próbie zadymiania stwierdziłem, że na balkonie ni cholery...

A wędzarka naprawdę sprawuje się zaje...cie. ale to marcus wymyślił, ja tylko zmodyfikowałem. A tak poza tym, to pracuję już nad możliwością wędzenia na zimno, i raczej na pewno się uda :grin: Tyle, że potrzebuję trochę czasu....

• 2 weeks later...
Guest Anonymous

Moja już prawie gotowa.

Wersja szpiegowska z podglądem :lol: Gratulacje :!: Fajnie wyszła: Pamiętaj tylko o kominku z szyberkiem, jest naprawdę nieodzowny!

No i foto z pierwszego zadymiania koniecznie!

Muszę porobić fotki ze srodka, bo jest inaczej. Mam grzałkę i tremoregulator. Cały dół w środku wyłożony blachą, "dymogenerator" z lutownicy wsadzonej w nierdzewną tarkę.

Wygrzewałem do 90*C - jest dobrze. Przy niższych temp są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp.

"Dymogenerator" dymił próbnie sam na balkonie - więc chyba i w wędzarce potrafi.

Mam już ramki z naciągniętą siatką, mam drążki. Muszę jeszcze kilka otworów /technologicznych/ zaślepić i pomalować z wierzchu.

Zastosowałem zameczki magnetyczne w tworzywie sztucznym, plasikową zaślepkę dolnych drzwiczek i lutownica jest z rączką z tworzywa - ciekawe, czy to szlag trafi? Ale jak dotykałem po rozgrzaniu do 90* C - nie było źle.

Szyber jest, oczywista sprawa, a przekrój kominka 6x10 cm, prócz tego podnoszone wieko, a na dole zaślepka z regulacją + całkowite wyjącie drzwiczek na dole.

Mam też lampkę - kontrolka grzania.

No i nie Bradley, tylko raczej Brat -Lej, bo piwo ładnie na fotce świeci.

Może trochę za mała - ma w środku 36,5 x 30 cm, a wysokość 80 + komin

Na parę pstrągów,udek z kurczaka czy pojedyńczego boczku będzie akurat,przy kręceniu kiełbachy będziesz musiał robic dłuższe batony.Pochwal sie jak wędzi-pozdrawiam...

...są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp. ...

Aby wahania temperatury były minimalne, musisz czyjnik termoregulatora umieścić jak najbliżej grzałki. U mnie to jest mniej więdej na grubość palca i wahania temperatury nie przekraczają +/- 3 st od średniej (opis przy temacie sprzęt|/dymogenerator Jasia str.3).

Pozdrawiam

Guest Anonymous

muszę coś takiego wykombinować na zimę na balkon

Oj, próbowałem... Trzeba by bardzo rzadkim dymem wędzić. A że okno lekko uchylone było, coby prąd kabelkiem podać, po 3 minutach dymienia żona stwierdziła, że firanki należy bezwględnie zmienić. No to się wprosiłem do szwagra do lasu.

Guest Anonymous

sokoz napisał/a:

...są duże wahania temperatury - może pomoże zmiana miejsca czujnika temp. ...

Aby wahania temperatury były minimalne, musisz czyjnik termoregulatora umieścić jak najbliżej grzałki. U mnie to jest mniej więdej na grubość palca i wahania temperatury nie przekraczają +/- 3 st od średniej

Otóż to! U mnie termoregulator jest w samym grillu, i jak już ustawiłem, wachała się w zakresie od 50 do 55 stopni. No i trzeba pamiętać, że zrębki, które u mnie tlą się na grzałce też swój wpływ na temperaturę mają, a w takim przypadku termostat reaguje bardzo szybko i precyzyjnie.

Dodałem kilka fotek do albumu, są szczegóły:

http://jigt.fotosik.pl/albumy/584241.html

Grzałka ma 385W - kupiona w Liroju -przeznaczona do rozpalania grilla. Ta grzałka nie żarzy się na czerwono - to dobrze.

Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki. Trzeba samemu pilnować temperatury i ustawiać na regulatorze co innego, a uzyskiwać inną. To mnie nie cieszy.

Mam Regulator wyskalowany do 90*C i powinien on działać tak, żeby niezależnie od szybra, wentylacji dolnej, temp na zewnątrz, ilości kiełbasy utrzymywał w miarę stałą temp wędzenia. Wg opisu ma on histerezę 3*C. Byłoby znakomicie.

Ale pojemność cieplna grzałki jest za duża - stąd duże wzrosty temp ponad nastawioną.

Gdy ustawię 40*C - temp waha się od 37* do 48*C

Możliwe, że w naszych beczkach i działkowych konstrukcjach skoki temp są jeszcze większe i to nie szkodzi. Muszę wypróbować.

Temp może być stabilniejsza, gdy naładuję towaru.

Jest o wiele stabilniejsza przy ok 90*C.

Pozdrawiam!

Anetko! Jeśli będziesz chciała robić coś takiego - pytaj śmiało. Materiał, to płyty klejone z litego drewna: grub 18 mm, format 400x800 i 300x800. /trochę drogie, ale bez heblarki i innych prawdziwych stolarskich obrabiarek, bardzo ułatwiają robotę/.

Guest Anonymous

Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki.

Zgadza się. Ale ja jeszcze mam termometr umieszczony tak, że bagnet jest mniej więcej w połowie długości wędzonek. Więc jak tam mam odpowiednią temperaturę, to wiadomo, że przy grzałce jest trochę większa, ale ja właśnie wtedy skręcam termostat, drobna korekta po chwili, i już nie muszę się martwić. A czujnik, który jest blisko grzałki szybciej reaguje na zmianę temperatury i według mnie skoki są mniejsze. Ja jak robiłem próby na sucho, to "trzymało" mi temperaturę w przedziale od 40 do 110 stopni. Tyle, że moja grzałka ma 2000 W, i jest zmontowana fabrycznie z termoregulatorem. I tak mi się wydaje, że każde urządzenie trzeba po prostu wyczuć.

Guest Anonymous
Próbuj! Bo oglądając zdjęcia twojej produkcji właśnie wpadłem na pomysł, jak praktycznie rozwiązać problem wędzeniem na zimno. Bo jakiś zarys planu miałem, a teraz mi się skrystalizowało. :lol: :lol: :lol:

...Jeśli czujnik temperatury jest blisko grzałki, to regulator stabilizuje temp grzałki, a nie wędzarki...

Żeby temperatura w komorze była stabilna, stabilna musi być temperatura źródła ciepła, w tym przypadku grzałki. Dalej to już jak pawelk333 pisze.

Pozdrawiam

Guest Anonymous

Żeby temperatura w komorze była stabilna, stabilna musi być temperatura źródła ciepła, w tym przypadku grzałki.

Właśnie o to mi chodziło, tylko nie potrafiłem tego tak naukowo ująć jak frapio :lol:

Ale to nie jest całkiem tak. Do stabilizacji potrzebna jest grzałka z nadmiarem mocy, okresowo włączana, by szybko podnieść temp do nastawionej. Mierzyć trzeba temperaturę obiektu, bo ta ma być określona i stabilna.

Kłopot u nas w tym, że grzałka ma ma dużą pojemność cieplną tzn.: sama grzałka nagrzewa się mocno i magazynuje dużo ciepła, które oddaje nawet gdy już jest wyłączona. Wtedy temperatura w komorze rośnie, mimo wyłączenia grzałki. Stąd duże wahania temperatury. Lepiej będzie, gdy w wędzarni będzie mięsko, bo wtedy pojemność cieplna wędzarni wzrośnie, a także gdy temperatura na zewnątrz wędzarki będzie niska i ta będzie szybciej traciła ciepło. Już wybadałem, że gdy wędzarka stoi w mieszkaniu trudno jest ustabilizować temp 30*C, a dużo łatwiej 50*. pewnie gdybym prowadził próby na balkonie, byłoby łatwiej stabilizować te 30*C.