Jump to content

Kiełbasa w słoikach

TOSHIBA

Recommended Posts

Tak jak w temacie, kto wie jak to zrobić?

Fotka jest specjalnie 'nie ostra" aby nie doszukiwać się składu i nie komentować co w tym jest.

Założenia:

1. Produkt – kiełbasa średnio lub grubo mielona, NIE ma to być produkt kutrowany „parówkowaty”

2. Ma byś do wykonania domowymi sposobami – użyte narzędzia, sprzęt + dodatki mają być ogólnodostępnymi.

3. Przechowywanie – powiedzmy od 3 do 6 miesiecy.

4. Produkt ma być „jadalny” i jego smak jak i konsystencja nie ma poważnie odbiegać od produktu przed zamknięciem w słoik.

Dotychczasowe moje eksperymenty:

Kiełbasa musi być bardzo zbita! Wyrabianie w maszynie trwało 60 min, poniżej tego czasu kiełbasa nasiąkała woda (już po 7 dniach) i jadło się ją jak „gąbkę mięsną”.

Dodatek Izo-askorbinianu sodu (E 316), zmniejszył chłonność wody podczas przechowywania. Przez co produkt był mniej gąbczasty od dokładnie takiego samego bez dodatku.

Skład zalewy (wody) musi być taki aby smakował tak jak sama kiełbasa (chodzi o przyprawy), w przeciwnym przypadku smak kiełbasy zmienia się w trakcie przechowywania.

Najgorsza jest pasteryzacja – kiełbaski wsadzałem surowe i zalewałem, po tym pasteryzacja i tu są schody. Kiełbasa jeżeli ma więcej tłuszczu to puchnie w słoiku i przy dużym upakowaniu rozsadza się. Jak ma za mało to się nie skleja w ‘monolit” i robi się gąbka.

Skład / rodzaj mięsa ma wpływ na to czy produkt po pasteryzacji skurczy się czy nadyma i tu jest największy problem żeby uzyskać konstans pomiędzy tymi uwarunkowaniami.

No, to by było na tyle.

Do takich wniosków doszedłem robiąc 4 kolejne próby, walczę dalej, składu nie mam (jak na razie to większe lub mniejsze niepowodzenia) więc o tym nie pisze.

PS

Jeżeli kogoś nie interesuje ten temat, to proszę tego nie pisać, sam fakt że nic nie piszę wystarczająco wskazuje na brak zainteresowania tym produktem.

1. Odczuwalny efekt obniżenia chłonności kiełbasek uzyskuje się już od 0,1 g/1kg, przy 0,5g/1kg było lepiej, sprawdzałem do 3 g/1kg i zwiększanie już nie przynosi. zwiększenia tego efektu.

2. Kiełbasa była przyprawiona, dodatek E316 zwiększał efekt przypraw.

Maxell, Szukałem na forum i nic nie znalazłem, więc swym pierwszym postem o probach Kolegi Papcia "zastrzelileś mnie", pamietalem że było coś podobnego bo natrafiłem na to jakiś czas temu, ale o samych kielbaskach nic nie znalazlem.

Nawiasem mówiąc, jest to nisza produktowa w Polsce.

Oprócz importu, nie widziałem żadnego podobnego produktu Polskiego - parówek ani kiełbasek. W Niemczech w każdym sklepie jest minimum parę do wyboru – w słoikach lub puszkach, więc albo jest to nie możliwe do wykonania, lub …. hmm nie przychodzi mi nic do głowy :grin: .

Popracujemy nad tym, gdyz zaczyna być ciekawe.

Na stronie głównej www.wedlinydomowe.pl wpisz w wyszukiwarke "utopency"

I wyskakuje mi coś takiego :cry:

szukaj

Wszędzie ------------------ Artykuły Newsy Informacje Linki Pliki

--------------------------------------------------------------------------------

niestety nie znaleziono niczego co pasowałoby do podanego wyrazu...

--------------------------------------------------------------------------------

Na stonach dotyczących "Utopenców' w gogglach piszą ,że najważniejsze są te kiełbaski-" spekaczki " z kawałeczkami słoniny w masie mięsnej/ nigdzie nie ma przepisu/ a sama zalewa to juz sprawa gustu / ilość octu , z kapustą ,papryką czy innymi dodatkami/ a o gustach sie nie dyskutuje :wink:

• 2 weeks later...