Jump to content

Kryzys gospodarczy

miro

Recommended Posts

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To chyba jasne

Kupując Polski produkt dajesz pracę "sasiadowi" dzieki temu dostaje on pensje i może kupić Twój produkt i Ty dostajesz pensje.

Natomiast

Kupując przykładowo "chinszczyzne" dajesz pracę i pensje Panu Jonk Chan z prowincji Chu Puk Pank, ale On nic nie kupi Twojego i Ty nie dostajesz pensji więc Cię zwalniają z pracy.

:grin: :grin: :grin: :!: :!: :!: :!: :!:

PS

To był przykład, więc nie odbieraj tego osobiście. :wink:

...kupujcie Polskie produkty rodacy...

Był swego czasu popularny plakat: "Kupuj polskie produkty w polskich sklepach".

Z innymi poglądami partii go propagującej można się zgadzać lub nie, ale ten jest akurat jak najbardziej uzasadniony. Niestety, do powszechnej świadomości to on chyba nie dotarł. Ja oczywiście zawsze staram się kupować polskie produkty w polskich sklepach, no chyba że znacznie odbiegają jakością od importowanych albo odpowiedniego polskiego produktu po prostu nie ma.

Pozdrawiam

To chyba jasne

Kupując Polski produkt dajesz pracę "sasiadowi" dzieki temu dostaje on pensje i może kupić Twój produkt i Ty dostajesz pensje.

O to właśnie chodzi Ty komuś on tobie.Może to jest szansa dla naszej gospodarki.

Wymyśliłem lepsze hasełko

Jeśli nie chcesz mojej zguby Polski produkt kup mi luby.

Dobrze zrobiłeś Maxelu lwy są czujne :)

Za Onetem:

Sposób na kryzys w Rosji: darmowa krowa i 4 tony siana

(IAR, dd/03.02.2009, godz. 09:18)

W oryginalny sposób walczą z kryzysem władze rosyjskiego obwodu kemerowskiego na Syberii. Gubernator obwodu Aman Tulejew zaproponował wszystkim mieszkańcom - którym pozwala na to zdrowie - sadzenie na wiosnę ziemniaków.

Władze obwodu obiecały ludności wydzielenie działek i dofinansowanie kupna ziemniaków do posadzenia. Każda wiejska rodzina, która ma co najmniej troje dzieci, dostanie bezpłatnie krowę i 4 tony siana. Miejscowi myśliwi i rybacy zobowiązali się natomiast dostarczyć paczki z wyrobami rybnymi i mięsnymi dla tysiąca biednych i wielodzietnych rodzin.

Nie mam nic przeciwko darmowej krowie siano też przyjmę zawsze to coś.

Witam staram się kupować polskie produkty bo sam pracuje w małej firmie produkującej akwaria i juz odczułem na własnej skórze kryzys, szef ograniczył nadgodziny i twierdzi ze może być gorzej bo pojawiły się chińskie akwaria.

A ja pracuję w energetyce. Ciekawy jestem, czy kiedyś dotrze do nas chiński prąd ?

W roku 2012 i tak już będie problem z prądem w Polsce.

Obyś tego prądu chnskiego nie przepraszał, ale skoro pracujesz w energetyce,, to doskonale o tym wiesz.

Chociaż szybciej będzie to prąd przesyłany przez RWE, czyli wiesz z skąd :lol: :wink:

Od Ciebie?

Moim zdaniem z Francji, tylko oni zainwestowali w elektrownie atomowe (bo mieli wszelkie przepisy w d…e) i mają nadmiar prądu.

To i nawet chińskiego prądu nie będzie .

90 % sieci do remontu

Pozostałe 10 % to niedawno postawione maszty i przede wszystkim efekt kradzieży kątowników i ich uzupełnienie.

Ale w sumie jest OK :shock: :lol: :wink:

Natomiast Niemcy do 2020 całkowicie uniezależnią się od dostaw gazu w takim stopniu że będą mogli go jeszcze exportowa.

Niestety w Polsce się tylko dyskutuje o wielu sprawach i nic nie robi.

Słyszałem,że te elektrownie nie są takie różowe, jak się o nich pisze. Są nieekonomiczne, szkodliwe i nie mają dłuższych perspektyw.

Różowe czy czerwone :lol: działają i będą działać, a na modernizacje znajdzie siękasa przy ciągle rosnących cenach. :!: :sad:

Liczą sięsztuki, a oni je mają i nikt w 5 lat nie wybuduje elektrowni.

A jak naprzyklad kupie Polski produkt czy mam gwarancjie ze niezostal on zrobiony z chinskiej swinki ? i znowu zamyka sie kolo bo polski chodowca niemoze sprzedac po dobrej cenie swojego a odbiorca churtownik sprowadzI :wink: z???

Tak ze kupujac polskie produkty jestesmy tylko jeden krok od Polskiego producenta wyrobow a z czego jest to wytwarzane tego niewiemy.

Tak czy inaczej kupuj Polskie a gospodarka sie podniesie za 1000lat :???:

A i tak masz wideo lub telewizor z chin ....kup polski krajowy albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co??? podniesiemy gospodarke ::JAKA

To tylko takie moje przemyslenia i niechce nikogo urazic :wink:

Witam

albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co???

Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale mam znajomego który jeździ fiatami począwszy od "malucha" teraz ma to nowe Punto i jest bardzo zadowolony . Kupuje na raty , po czterech lub pięciu latach nowe autko itd .

Pozdrawiam

Witam

Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale mam znajomego który jeździ fiatami począwszy od "malucha" teraz ma to nowe Punto i jest bardzo zadowolony . Kupuje na raty , po czterech lub pięciu latach nowe autko itd .

Teraz nie ma polskie czy nie polskie. Ważne gdzie produkowane, sporo koncernów samochodowych i nie tylko ma fabryki w Polsce dając "nam" pracę.

Zaczyna się od ograniczania produkcji, mniej godzin pracy - mniejsze zarobki - mniejsza siła nabywcza - i już dalej leci lawinowo.Dlatego nie ważne jest co kupujemy -bosch, moulinex, zelmer - ważne jest aby było produkowane w Polsce.

Pozdrawiam :wink:

Witam

Pozdrawiam

Fiat to nie nasz produkt tak jak i inne marki sa u nas produkowane tansza sila robocza .

Niestety tak juz jest ze wynagrodzenia w fabryce samochodow w Polsce troche roznia sie od zachodnich .

Kazda firma szuka ,jeleni do roboty, ze to tak nazwe i jak juz u nas bedzie za drogo to wywioza i fiata i opla do chin i bezrobocie wzrosnie chociaz bedziemy kupowac fiata nic nato nieporadzimy .

To dotyczy nie tylko Polski bo przeciez w Niemczech zrobili takie redukcjie pracownikow ze to naprawde porazka samochodowa.

Pozdrawiam :wink: