miro Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Jeśli nie chcecie stracić pracy kupujcie Polskie produkty rodacy Może warto ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 To chyba jasneKupując Polski produkt dajesz pracę "sasiadowi" dzieki temu dostaje on pensje i może kupić Twój produkt i Ty dostajesz pensje. Natomiast Kupując przykładowo "chinszczyzne" dajesz pracę i pensje Panu Jonk Chan z prowincji Chu Puk Pank, ale On nic nie kupi Twojego i Ty nie dostajesz pensji więc Cię zwalniają z pracy. :grin: :grin: :grin: :!: :!: :!: :!: :!: PSTo był przykład, więc nie odbieraj tego osobiście. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 ...kupujcie Polskie produkty rodacy... Był swego czasu popularny plakat: "Kupuj polskie produkty w polskich sklepach". Z innymi poglądami partii go propagującej można się zgadzać lub nie, ale ten jest akurat jak najbardziej uzasadniony. Niestety, do powszechnej świadomości to on chyba nie dotarł. Ja oczywiście zawsze staram się kupować polskie produkty w polskich sklepach, no chyba że znacznie odbiegają jakością od importowanych albo odpowiedniego polskiego produktu po prostu nie ma. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2009 Author Report Share Posted February 3, 2009 To chyba jasne Kupując Polski produkt dajesz pracę "sasiadowi" dzieki temu dostaje on pensje i może kupić Twój produkt i Ty dostajesz pensje. O to właśnie chodzi Ty komuś on tobie.Może to jest szansa dla naszej gospodarki. Wymyśliłem lepsze hasełko Jeśli nie chcesz mojej zguby Polski produkt kup mi luby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Właśnie zareklamowałam nasze, przecudnej urody wyroby, w formie kalendarza.Został powieszony w Gryfinie w sklepie mięsnym. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Miro, pozwoliłem sobie trochę zmienić tytuł tematu, "co by" nie "dżaźnić" lwów. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 3, 2009 Author Report Share Posted February 3, 2009 Dobrze zrobiłeś Maxelu lwy są czujne Za Onetem: Sposób na kryzys w Rosji: darmowa krowa i 4 tony siana (IAR, dd/03.02.2009, godz. 09:18) W oryginalny sposób walczą z kryzysem władze rosyjskiego obwodu kemerowskiego na Syberii. Gubernator obwodu Aman Tulejew zaproponował wszystkim mieszkańcom - którym pozwala na to zdrowie - sadzenie na wiosnę ziemniaków. Władze obwodu obiecały ludności wydzielenie działek i dofinansowanie kupna ziemniaków do posadzenia. Każda wiejska rodzina, która ma co najmniej troje dzieci, dostanie bezpłatnie krowę i 4 tony siana. Miejscowi myśliwi i rybacy zobowiązali się natomiast dostarczyć paczki z wyrobami rybnymi i mięsnymi dla tysiąca biednych i wielodzietnych rodzin. Nie mam nic przeciwko darmowej krowie siano też przyjmę zawsze to coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 U nas kiedyś też była podobna akcja tylko, :smile: że kozy dawali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Witam staram się kupować polskie produkty bo sam pracuje w małej firmie produkującej akwaria i juz odczułem na własnej skórze kryzys, szef ograniczył nadgodziny i twierdzi ze może być gorzej bo pojawiły się chińskie akwaria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Witam szef ograniczył nadgodziny i twierdzi ze może być gorzej bo pojawiły się chińskie akwaria. I to jeszcze pewnie o połowę ceny tańsze . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 A ja pracuję w energetyce. Ciekawy jestem, czy kiedyś dotrze do nas chiński prąd ? Bo wszystko inne juz mamy chińskie albo w niedługim czasie mieć będziemy :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Witam Ciekawy jestem, czy kiedyś dotrze do nas chiński prąd Jeżeli nie będziemy budować nowych elektrowni względnie rozbudowywać istniejących , no to myślę że się doczekamy tego bardzo szybko . Albo wrócimy do świeczek . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 A ja pracuję w energetyce. Ciekawy jestem, czy kiedyś dotrze do nas chiński prąd ?W roku 2012 i tak już będie problem z prądem w Polsce. Obyś tego prądu chnskiego nie przepraszał, ale skoro pracujesz w energetyce,, to doskonale o tym wiesz. Chociaż szybciej będzie to prąd przesyłany przez RWE, czyli wiesz z skąd :lol: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Biorąc pod uwagę stan naszych sieci przesyłowych, to obawiam się, że jednak przyjdzie taki dzień, w którym świeczki i nafta będą w cenie. Chociaż szybciej będzie to prąd przesyłany przez RWE, czyli wiesz z skąd Od Ciebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Biorąc pod uwagę stan naszych sieci przesyłowych, To i nawet chińskiego prądu nie będzie . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Od Ciebie? Moim zdaniem z Francji, tylko oni zainwestowali w elektrownie atomowe (bo mieli wszelkie przepisy w d…e) i mają nadmiar prądu. To i nawet chińskiego prądu nie będzie .90 % sieci do remontu Pozostałe 10 % to niedawno postawione maszty i przede wszystkim efekt kradzieży kątowników i ich uzupełnienie. Ale w sumie jest OK :shock: :lol: :wink: Natomiast Niemcy do 2020 całkowicie uniezależnią się od dostaw gazu w takim stopniu że będą mogli go jeszcze exportowa. Niestety w Polsce się tylko dyskutuje o wielu sprawach i nic nie robi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 tylko oni zainwestowali w elektrownie atomoweSłyszałem,że te elektrownie nie są takie różowe, jak się o nich pisze. Są nieekonomiczne, szkodliwe i nie mają dłuższych perspektyw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Słyszałem,że te elektrownie nie są takie różowe, jak się o nich pisze. Są nieekonomiczne, szkodliwe i nie mają dłuższych perspektyw. Różowe czy czerwone :lol: działają i będą działać, a na modernizacje znajdzie siękasa przy ciągle rosnących cenach. :!: :sad: Liczą sięsztuki, a oni je mają i nikt w 5 lat nie wybuduje elektrowni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 działają i będą działać, a na modernizacje znajdzie siękasa przy ciągle rosnących cenachco innego czytałem: będą zamykane właśnie z powodów ekonomicznych i zdrowotnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 Tak polskie kosztują 0,60 zł za litr a chińskie 0,35 zł za litr ale mogą świecić w nocy :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 A jak naprzyklad kupie Polski produkt czy mam gwarancjie ze niezostal on zrobiony z chinskiej swinki ? i znowu zamyka sie kolo bo polski chodowca niemoze sprzedac po dobrej cenie swojego a odbiorca churtownik sprowadzI :wink: z???Tak ze kupujac polskie produkty jestesmy tylko jeden krok od Polskiego producenta wyrobow a z czego jest to wytwarzane tego niewiemy.Tak czy inaczej kupuj Polskie a gospodarka sie podniesie za 1000lat :???: A i tak masz wideo lub telewizor z chin ....kup polski krajowy albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co??? podniesiemy gospodarke ::JAKA To tylko takie moje przemyslenia i niechce nikogo urazic :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 5, 2009 Author Report Share Posted February 5, 2009 Raczej nie ma takiej możliwości aby kupić w całości produkt Polski ale już sam fakt że np jest składany lub produkowany w Polsce daje szansę na pracę dla każdego z nas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Witam albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co??? Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale mam znajomego który jeździ fiatami począwszy od "malucha" teraz ma to nowe Punto i jest bardzo zadowolony . Kupuje na raty , po czterech lub pięciu latach nowe autko itd . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Witam albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co??? Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale mam znajomego który jeździ fiatami począwszy od "malucha" teraz ma to nowe Punto i jest bardzo zadowolony . Kupuje na raty , po czterech lub pięciu latach nowe autko itd . Teraz nie ma polskie czy nie polskie. Ważne gdzie produkowane, sporo koncernów samochodowych i nie tylko ma fabryki w Polsce dając "nam" pracę. Zaczyna się od ograniczania produkcji, mniej godzin pracy - mniejsze zarobki - mniejsza siła nabywcza - i już dalej leci lawinowo.Dlatego nie ważne jest co kupujemy -bosch, moulinex, zelmer - ważne jest aby było produkowane w Polsce. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 Witam albo jakim autkiem jezdzimy kup polskie ..ale co??? Nie wiem jak to wytłumaczyć , ale mam znajomego który jeździ fiatami począwszy od "malucha" teraz ma to nowe Punto i jest bardzo zadowolony . Kupuje na raty , po czterech lub pięciu latach nowe autko itd . Pozdrawiam Fiat to nie nasz produkt tak jak i inne marki sa u nas produkowane tansza sila robocza . Niestety tak juz jest ze wynagrodzenia w fabryce samochodow w Polsce troche roznia sie od zachodnich . Kazda firma szuka ,jeleni do roboty, ze to tak nazwe i jak juz u nas bedzie za drogo to wywioza i fiata i opla do chin i bezrobocie wzrosnie chociaz bedziemy kupowac fiata nic nato nieporadzimy . To dotyczy nie tylko Polski bo przeciez w Niemczech zrobili takie redukcjie pracownikow ze to naprawde porazka samochodowa. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts