Jump to content

Białko na wędzonkach


Guest pedro

Recommended Posts

Wędziłem dziś szynki i polędwice. Maksymalna temperatura wędzenia wyniosła 60°C. Mimo to na szynkach pojawiły się brzydkie zacieki w postaci plam białka, które "wylazły" ze środka i oszpeciły wedzonki. Co ciekawe polędwice wyszły jak malowane bez żadnych zacieków. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.
Link to comment
Share on other sites

Czy mięso pochodziło z tej samej sztuki? Chyba nie.

Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec.

Przyczyna-wada mięsa. Zapobiec można poprzez selekcjonowanie elementów na wędzonki, czyli kupujemy mięso, które posiada bardziej ciemny kolor lub przesuwamy pH mięsa do bardziej zasadowego (w warunkach domowych nie stosowane).

Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.

Pisał o tym Dziadek w relacjach z wiejskiego wędzenia.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...