Guest pedro Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Wędziłem dziś szynki i polędwice. Maksymalna temperatura wędzenia wyniosła 60°C. Mimo to na szynkach pojawiły się brzydkie zacieki w postaci plam białka, które "wylazły" ze środka i oszpeciły wedzonki. Co ciekawe polędwice wyszły jak malowane bez żadnych zacieków. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Czy mięso pochodziło z tej samej sztuki? Chyba nie. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Przyczyna-wada mięsa. Zapobiec można poprzez selekcjonowanie elementów na wędzonki, czyli kupujemy mięso, które posiada bardziej ciemny kolor lub przesuwamy pH mięsa do bardziej zasadowego (w warunkach domowych nie stosowane). Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.Pisał o tym Dziadek w relacjach z wiejskiego wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.