BonAir Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Z racji posiadania odpowiedniej formy do nadawania kształtu, wyroby "szynkowarowe" robię przeważnie w osłonce barierowej fi 95mm. Jako że trudno jest w takiej sytuacji mierzyć temperaturę wewnątrz wyrobu przedstawię sposób, w jaki parzę tego typu wyroby o przekroju kwadratowym (z zaokrąglonymi rogami ) o boku ok. 8,5cm. 1. Formę wkładam do wody o temperaturze 50st.C. i trzymam w niej 2 godziny. 2. Zwiększam temperaturę do 72st.C. - trwa to 6 minut. 3. Od momentu osiągnięcia 72st.C. parzę jeszcze tylko 50 minut (temperatura oscyluje w okolicach 72-73st.C.) 4. Po wystudzeniu na noc do lodówki. Wyciek znikomy, wyrób jest soczysty i daje się kroić na cienkie plasterki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 To jest to. :grin: Aż ślinka leci. Dzieki Tomku, że zdradziłes czasokresy parzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Bardzo apetycznie to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Z racji posiadania odpowiedniej formy do nadawania kształtu, wyroby "szynkowarowe" robię przeważnie w osłonce barierowej fi 95mm. Jako że trudno jest w takiej sytuacji mierzyć temperaturę wewnątrz wyrobu przedstawię sposób, w jaki parzę tego typu wyroby o przekroju kwadratowym (z zaokrąglonymi rogami ) o boku 9cm. 1. Formę wkładam do wody o temperaturze 50st.C. i trzymam w niej 2 godziny. 2. Zwiększam temperaturę do 72st.C. - trwa to 6 minut. 3. Od momentu osiągnięcia 72st.C. parzę jeszcze tylko 50 minut (temperatura oscyluje w okolicach 72-73st.C.) 4. Po wystudzeniu na noc do lodówki. Wyciek znikomy, wyrób jest soczysty i daje się kroić na cienkie plasterki. Obrazek podaj przepis na tą mieloneczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 Nie ma przepisu :grin: Napiszę jak zrobiłem SKŁADNIKI: - WP IIA peklowane (przez niedopatrzenie 9 dni - dało radę ) PRZYPRAWY: - pieprz czarny 1,5g - pieprz biały 0,5g - czosnek granulowany 0,6g - gałka muszkatołowa 0,6g SPOSÓB WYKONANIA: Po peklowaniu decyduję się na karkołomny wyczyn - zapeklowaną WPII dzielę na chudziutką WPI i tłuszcz. WPI mielę na siatce 13mm, a tłuszcz na 4mm. WPI wymieszałem z dodatkiem przypraw i 3-5% wody do uzyskania kleistości. Na koniec dodałem tłuszcz i wymieszałem dokładnie. Pozostało jedynie jeszcze nabić farsz w osłonkę i parzyć sposobem podanym wyżej. Do nabijania w osłonki barierowe wykorzystuję górę od podobnego malaksera: http://agdmuzeum.republika.pl/images/malakser876.gif PS. Zmierzyłem dokładnie - wyrób ma przekrój nieco mniejszy, ok. 8.5cmx8,5cm Dzięki pedro :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Jak sprawdza się ta forma bo przymierzam się kupić cena nie jest wygórowana a wygląda solidnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 Forma ta tylko nadaje quasi-kwadratowy kształt wyrobom w osłonkach barierowych.Bez niej mielonka miałaby taki sam smak, tylko byłaby okrągła :smile: I jeszcze jedno - wadą tej formy jest to, że musisz mieć odpowienio duży garnek do parzenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 wiem o tym to nie jest aż taki problem .Powiedz mi jeszcze jakiego rozmiaru osłonek używasz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 Z racji posiadania odpowiedniej formy [...] robię przeważnie w osłonce barierowej fi 95mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Ups chyba mi oczy zaćmą zaszły :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Witam SKŁADNIKI: - WP IIA peklowane (przez niedopatrzenie 9 dni - dało radę ) Ile tej wieprzowinki było :question: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 Wieprzowiny było 1,5 kg.Dałem 20g peklosoli na 1kg (wyroby szynkowarowe wolimy bardziej słone, lepiej smakują cienko pokrojone na kanapce)Temperatura 4st.C. (najniższa półka w lodówce)I nie było jakichkolwiek niepokojących objawów po tak długim okresie peklowania suchego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Witam Wieprzowiny było 1,5 kg. Serdeczne dzięki :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROJLEREK Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 mam pytanie czy w prasce bedzie dokladnie tak samo. Praska od Mira :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 12, 2009 Author Report Share Posted March 12, 2009 BROJLEREK, ale o co konkretnie pytasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 ale o co konkretnie pytasz?Witam Jak się domyślam, BROJLEREK chodzi o porównanie technologii parzenia w Twoim szynkowarze-formie do nadawania kształtu z kupioną u Miro praską (jest większa). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 31, 2009 Report Share Posted March 31, 2009 Wieprzowiny było 1,5 kg. Dałem 20g peklosoli na 1kg (wyroby szynkowarowe wolimy bardziej słone, lepiej smakują cienko pokrojone na kanapce) i drugi przepis ,.www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=203.W związku z tymi dwoma przepisami mam pytanie: ile tej peksoli na 1kg mięsa.Ja zrobiłem 3dkg peksoli na 1kg mięsa i wyszła bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted April 20, 2009 Author Report Share Posted April 20, 2009 No to udało się w końcu zjeść wszystko, co pozostało po świętach, tak więc wczoraj zrobiliśmy mielonkę z piersi i podudzia (80/20) indyka z curry oraz mielonkę wieprzową grubomieloną. Całość parzona wg sposobu podanego na początku tego wątku. Wyciek był minimalny, a produkty soczyste. Dwa wsady w woreczkach poliamidowych. 1200g indyka i 750g mielonki wieprzowej: Batony w formie do nadawania kształtu: Przekrój: PS. Dla ew. osób, które chciałyby spróbować takiego sposobu parzenia zaznaczę wyraźnie, że nie zmierzyłem jeszcze, czy temperatura wewnątrz batonu osiąga wymagane wartości. Po drugie, proszę przestrzegać warunków sanitarnych podczas całego procesu przygotowania wyrobu, gdyż w temp. 50st.C. bakterie mogą namnażać się szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Podpowidzcie proszę , gdzie można taką formę nabyć . Pozdrawiam zuberek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 zuberek, Kiedyś oferował nasz kolega z forum wdw. Napisz do nie go. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 zuberek, jeśli posiadasz chociaż kawałek warsztatu, to w bardzo prosty sposób sam ją możesz sobie zrobić: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265&page= W podanym artykule, Dziadek w bardzo przystępny sposób opisuje poszczególne etapy budowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Podpowidzcie proszę , gdzie można taką formę nabyć . Pozdrawiam zuberek Prosisz - masz http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=625718445 Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuberek Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Dzięki Kolegom za tak szybką reakcję . Własnie dzisiaj zacząłem szukać nierdzewki i coś zamierzam stworzyć . Na razie z powodzenim służą mi dwie keksówki z dorobionym deklem obciążonym kamieniem . Czas jednak na wyższą półkę . zuberek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.