Jump to content

Mój pierwszy ser topiony

lesniak

Recommended Posts

Witam i stało się pierwszy serek topiony z kminkiem i bez , z przepisu mojej mamy wykonany z sera kupionego w sklepie w piątkowe popołudnie. Wyszedł pyszny mamie i znajomym smakował.

Przepis mojej mamy

Składniki :

Twaróg półtłusty - 1 kg

Jaja – sztuk 2

Masło śmietankowe – ½ kostki

Sól - ½ łyżeczki do herbaty

Soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki do herbaty

Kminek – ½ łyżeczki do herbaty

Wykonanie:

Ser twarogowy włożyć do miski metalowej rozkruszyć ,posypać solą, sodą oczyszczoną wymieszać przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Pozostawić tak na 2 – 3 godzin, w trakcie kilka krotnie przemieszać . Jak większość sera jest już rozpuszczona zagotować w garnku wodę na garnek postawić miskę i cały czas mieszać aż, do rozpuszczenia sera , następnie dodać masło a gdy się rozpuści dodać roztrzepane delikatnie jaja ,szybko mieszając odczekać chwilkę dodać kminek zamieszać kilkakrotnie i wylać serek bo przygotowanych wcześniej naczyń.

Witam bo ser powinien byś suchy a nie mokry jeśli jest za mokry to trzeba go odcisnąć lub osuszyć jak ser będzie maziowaty to potrzeba więcej czasu na gliwienie tak twierdzi moja mama. Ser z jakiego robiłem to ser z OSM Osowa góra. Ja też na spodzie miałem parę grudek. Tak Gabi do pracy :grin: i to szybko ale teraz postaram się sam zrobić twaróg z mleka.

Jak jest za mokry to ser gnije a nie gliwieje.

Ja rozsypuje go na tacach wyłożonych papierem – warstwa około 2 do 3 cm – celem odparowania wody – na jakieś 2 dni. Oczywiści już posypany sodą i solą – latem dobrze go nakryć ręcznikiem papierowym żeby much się nie zlatywali i nie robiły sobie uczty.

Po tym czasie widać jak wszystko nabiera masy gliwiacej, wsypuje do gara i nakrywam papierem, a po tygodniu już zaczyna fajnie śmierdzieć.

Oczywiście potem piekę go z kminkiem na patelni, tylko tak można jeszcze bardziej uwydatnić swojski smrodek i smak :lol:

ja lubie tez te bardzo smierdzace

Jest jeszcze wersja dla „wytrwałych” do skruszonego sera dodaje się skruszony FOURME DAMBERT (ten niebieski z pleśnią w środku) żeby go było mocna czuć, około 20 dkg na 1 kg białego. Reszta tak samo jak w oryginale.

Po 2 tygodniach dojrzewania, to normalnie wali jak cholera, ale po upieczenie na patelni z kminkiem i czosnkiem to tak wali o glebę że normalnie zabija :lol:

TOSHIBA,

Witaj powiedz mi gdzie dostane ten FOURME DAMBERT bo ten tekst... ale po upieczenie na patelni z kminkiem i czosnkiem to tak wali o glebę że normalnie zabija ...mobilizuje mnie do zrobiena czegos wybuchowego .jak bys umial to daj caly przepis i dla kogo to robisz ...tak z ciekawosci .

MFG

marcus

Nie jestem tak dosiadczony jak koledzy ktorzy to wypowiadaja sie na tym forum. Nie pisze tez zbyt czesto a raczej siegam do porad z tego forum. Udalo mi sie zrobic pare serkow. "baza serowa " jest zawsze ta sama. Dodatki to kwestia gustu i smaku. Ser zawsze wyrabiam w mikserze.Niezaleznie od rodzaju sera. Tlosty , poltlosty badz inny miksuje do konsystencji serka homogenizowanego. Jezeli jest nieco za suchy dodaje mleka badz tez odtluszczonej smietany. Efekt jest ten sam. Pozatym stosuje sie do przepisow i porad kolegow.

Bazę sera masz w pierwszym poście, Kolega Leśniak, napisał przepis i odwalił całą ‘czarną robotę” zrobił reportaż zdjęciowy więc wszystko nawet widać.

Modyfikacja polega tylko na tym że:

Dodaje inny ser jako „starter”

Przedłużam czas dojrzewania do 14 dni.

I na koniec smażę na patelni, a nie gotuję na „kuchni wodnej”, na koniec jajko 1 szt na 0,5 kg sera

Dodatki smakowe – kminek, czosnek, papryka, szynka, boczek i inne wg własnego oczekiwania smakowego (mogą być nawet zioła prowansalskie). Dla mnie sam serek jest mało wyrazisty, więc dodaje różności i sprawdzam efekt

Efekt murowany, trawi odbyt, jeżeli nie pracujesz na wolnym powietrzu to następnego dnia weź wolne – rzuć palenie, może okazać się niebezpieczne.

Ja lubię taki ser z kalafiorem (parzonym ! nie gotowanym) lub jako dodatek do kiełbasy – zamiast musztardy lub innych mięs, a jako dodatek do pizzy to już poemat.

Jak na koniec dodasz odrobinę (maksymalnie 0,1 g na 1 kg sera) glutamianu, to przegniesz pałkę tak jak ja to robię. Lub użyj do solenia jakieś gotowej mieszanki typu – warzywko, szczypta smaku itd., wyjdzie na to samo.

Sam ser pleśniowy kupisz w każdym dużym sklepie na stoisku serowym, lub poszukaj w chłodniach.

Jeżeli szukasz wymienionego sera przeze mnie, to jest to powiedzmy biały ser, z silnie widocznymi szarymi pleśniami w jego przekroju, owijka niebieska sugeruje że jest to silniejszy smakowo ser (te słabsze to zielony i żółty kolor). Wszystkie pakowane są w folię aluminiową (oryginalnie).

Ale proponuje próbować z różnymi serami „zpleśniałymi” od najsłabszego np. Brie

PS

Nie trzymaj się kurczowo przepisów, sam wprowadzaj modyfikacje, własne przeczucie jest najlepszym doradcą.

Dziękuje koledze TOSHIBA za uznanie.Ja też lubię te śmierdzące i najlepiej Szwajcarskie ale moi domownicy wolą łagodne. A jakby ktoś chciał poczytać troszke o serach to polecam książke T. Obrusiewicz ,,Mleczarstwo,, cz 2

lesniak, dzięki wielkie za przepis podany na początku tematu. Na jego podstawie zrobiłem serek. Wszystko odbyło się bez żadnych komplikacji. Masa wyszła bez żadnych grudek. Przed dodaniem masła, jajek i przypraw potraktowałem gorący, płynny ser blenderem. Potem dodałem pozostałe składniki. Jako przyprawy użyłem "Przyprawy do masła" produkcji KOTANYI.