Jump to content

[Pieczywo]Bułeczki maślane


Guest Gabi

Recommended Posts

Bułeczki maślane:

 

-4 szklanki mąki pszennej

-3 dag drożdży

-szklanka mleka

-2 jajka

-4 łyżki masła(roztopione)

-pół szklanki cukru

-sól

-2 jajka

Sposób wykonania:

Rozrabiamy drożdże z 1/2 szklanki mleka i łyżką cukru, zostawiamy do wyrośnięcia w cieple. Do mąki dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, jajka i stopione letnie masło, sól; odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiamy. Na wysmarowanej olejem blasze układamy uformowane bułeczki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(200°C) i pieczemy 20 minut.

 

 

Uwagi:

- proces powstawania bułeczek można przyspieszyć poprzez wyrobienie ciasta w automacie do pieczenia chleba an programie "ciasto"

- bułki mają słodki i delikatny smak więc idealnie smakują z masłem, miodem lub dżemem.

 

A tak oto się prezentują:

 

 

Smacznego! :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam.

Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze strony

http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Bardzo-puszyste-buleczki.html

Jak się przyglądam to przepis prawie taki sam jak powyżej.

Z różnic to tylko kształt no i informacja, że można przygotować wcześniej ciasto.

Dałem dwie łyżki cukru i łyżkę miodu...gdybym dosłodził jeszcze bardziej smakowałyby jak sklepowe "bułeczki maślane" (sklepowe w sensie z piekarni :) ) .

Ciasto przygotowałem wieczorem, podzieliłem na porcje i wstawiłem na noc do lodówki.

Rano tylko wystawiłem na kilkanaście minut, żeby się ogrzało i do piekarnika.

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dla lubiących cynamon ;)

Rozpuszczamy trochę masła, mieszamy łyżeczkę cynamonu z łyżką cukru i obtaczamy uformowane bułeczki, najpierw w masełku, później w cynamonowym cukrze, wyśmienite :thumbsup:

 

Na zachętę blacha takich "bułeczek" (wbrew pozorom pięknie dają się odrywać od siebie)

http://i47.tinypic.com/nqbb09.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Piekłam te bułeczki już kilkakrotnie, a dla ułatwienia wszystko mieszałam 20 minut w maszynie / nie robiłam rozczynu ,drożdże świeże- 20g dodałam na końcu/. a potem do wyrośnięcia na blaszkę.Piszę ten post po to, żeby potwierdzić że są naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...