Jump to content

[Pieczywo]Bułeczki maślane

Guest Gabi

Recommended Posts

Bułeczki maślane:

-4 szklanki mąki pszennej

-3 dag drożdży

-szklanka mleka

-2 jajka

-4 łyżki masła(roztopione)

-pół szklanki cukru

-sól

-2 jajka

Sposób wykonania:

Rozrabiamy drożdże z 1/2 szklanki mleka i łyżką cukru, zostawiamy do wyrośnięcia w cieple. Do mąki dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, jajka i stopione letnie masło, sól; odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiamy. Na wysmarowanej olejem blasze układamy uformowane bułeczki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(200°C) i pieczemy 20 minut.

Uwagi:

- proces powstawania bułeczek można przyspieszyć poprzez wyrobienie ciasta w automacie do pieczenia chleba an programie "ciasto"

- bułki mają słodki i delikatny smak więc idealnie smakują z masłem, miodem lub dżemem.

A tak oto się prezentują:

Smacznego! :wink:

• 1 year later...

Witam.

Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze strony

http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Bardzo-puszyste-buleczki.html

Jak się przyglądam to przepis prawie taki sam jak powyżej.

Z różnic to tylko kształt no i informacja, że można przygotować wcześniej ciasto.

Dałem dwie łyżki cukru i łyżkę miodu...gdybym dosłodził jeszcze bardziej smakowałyby jak sklepowe "bułeczki maślane" (sklepowe w sensie z piekarni :) ) .

Ciasto przygotowałem wieczorem, podzieliłem na porcje i wstawiłem na noc do lodówki.

Rano tylko wystawiłem na kilkanaście minut, żeby się ogrzało i do piekarnika.

Pozdrawiam

Dla lubiących cynamon ;)

Rozpuszczamy trochę masła, mieszamy łyżeczkę cynamonu z łyżką cukru i obtaczamy uformowane bułeczki, najpierw w masełku, później w cynamonowym cukrze, wyśmienite :thumbsup:

Na zachętę blacha takich "bułeczek" (wbrew pozorom pięknie dają się odrywać od siebie)

http://i47.tinypic.com/nqbb09.jpg

• 3 months later...
Piekłam te bułeczki już kilkakrotnie, a dla ułatwienia wszystko mieszałam 20 minut w maszynie / nie robiłam rozczynu ,drożdże świeże- 20g dodałam na końcu/. a potem do wyrośnięcia na blaszkę.Piszę ten post po to, żeby potwierdzić że są naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia.