Guest Gabi Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Bułeczki maślane: -4 szklanki mąki pszennej -3 dag drożdży -szklanka mleka -2 jajka -4 łyżki masła(roztopione) -pół szklanki cukru -sól -2 jajka Sposób wykonania: Rozrabiamy drożdże z 1/2 szklanki mleka i łyżką cukru, zostawiamy do wyrośnięcia w cieple. Do mąki dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, jajka i stopione letnie masło, sól; odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiamy. Na wysmarowanej olejem blasze układamy uformowane bułeczki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(200°C) i pieczemy 20 minut. Uwagi: - proces powstawania bułeczek można przyspieszyć poprzez wyrobienie ciasta w automacie do pieczenia chleba an programie "ciasto" - bułki mają słodki i delikatny smak więc idealnie smakują z masłem, miodem lub dżemem. A tak oto się prezentują: Smacznego! :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Jak do mąki dodamy rozczyn i reszte składników to tak zostawiamy bez wymieszania?Pytam bo narobiłaś mi apetytu:) Pozdrawiam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Jak do mąki dodamy rozczyn i reszte składników to tak zostawiamy bez wymieszania?Oczywiście że wszystkie składniki wyrabiamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 Witam. Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze strony http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Bardzo-puszyste-buleczki.html Jak się przyglądam to przepis prawie taki sam jak powyżej. Z różnic to tylko kształt no i informacja, że można przygotować wcześniej ciasto. Dałem dwie łyżki cukru i łyżkę miodu...gdybym dosłodził jeszcze bardziej smakowałyby jak sklepowe "bułeczki maślane" (sklepowe w sensie z piekarni ) . Ciasto przygotowałem wieczorem, podzieliłem na porcje i wstawiłem na noc do lodówki. Rano tylko wystawiłem na kilkanaście minut, żeby się ogrzało i do piekarnika. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harapug Posted March 24, 2010 Report Share Posted March 24, 2010 Dla lubiących cynamon Rozpuszczamy trochę masła, mieszamy łyżeczkę cynamonu z łyżką cukru i obtaczamy uformowane bułeczki, najpierw w masełku, później w cynamonowym cukrze, wyśmienite :thumbsup: Na zachętę blacha takich "bułeczek" (wbrew pozorom pięknie dają się odrywać od siebie)http://i47.tinypic.com/nqbb09.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted June 27, 2010 Report Share Posted June 27, 2010 Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze stronyPiekłam te bułeczki już kilkakrotnie. Zmieniłamtylko ilość cukru ,zamiast dwóch łyżek, dwie łyżeczki bo wydawały mi się za słodkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted June 29, 2010 Report Share Posted June 29, 2010 Piekłam te bułeczki już kilkakrotnie, a dla ułatwienia wszystko mieszałam 20 minut w maszynie / nie robiłam rozczynu ,drożdże świeże- 20g dodałam na końcu/. a potem do wyrośnięcia na blaszkę.Piszę ten post po to, żeby potwierdzić że są naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts