Jump to content

Czasokres przechowywania wyrobów garmażeryjnych


Maxell

Recommended Posts

OKRES PRZECHOWYWANIA PÓŁPRODUKTÓW I GOTOWYCH WYROBÓW GARMAŻERYJNYCH

 

Okres przechowywania półproduktów i wyrobów gotowych liczy się od chwili zakończenia procesu produkcyjnego do chwili zakupu przez konsumenta. Przechowywanie wyrobów garmażeryjnych powinno odbywać się w odpowiednich warunkach określonych dla wyrobów krótkotrwałych, tj. w temperaturze nie wyższej niż 8°C. Okres przechowywania w godzinach przedstawia się następująco:

1) półprodukty z mięsa nierozdrobnionego (kotlety, filety, steki itp.) do 24

2) półprodukty z mięsa zmiękczonego przez rozbijanie, nakłuwanie oraz z mięsa rozdrobnionego do 18

3) befsztyk tatarski do 14

4) półprodukty z dodatkiem bułki moczonej tartej oraz mąki do 12

5) wyroby gotowe mięsne do 24

6) wyroby gotowe mięsne, duszone z dodatkiem warzyw do 24

7) wyroby gotowe mięsne, duszone bez dodatku warzyw do 30

8 ) wyroby mięsne smażone z dodatkiem bułki, mąki do 30

9) wyroby mięsne smażone bez dodatku bułki, mąki do 36

10) wyroby mięsne pieczone z nadzieniem do 36

11) wyroby mięsne pieczone bez nadzienia do 48

12) półprodukty z drobiu do 18

13) wyroby gotowe z drobiu do 24

14) wyroby gotowe z drobiu, duszone z dodatkiem warzyw do 24

15) wyroby gotowe z drobiu, duszone bez dodatku warzyw do 30

16) wyroby gotowe z drobiu, smażone z dodatkiem bułki, mąki do 30

17) wyroby gotowe z drobiu, smażone bez dodatku bułki, mąki do 36

18) wyroby gotowe z drobiu, pieczone z nadzieniem do 36

19) wyroby gotowe z drobiu, pieczone bez nadzienia do 48

20) półprodukty rybne do 8

21) wyroby gotowe rybne do 8

22) wyroby gotowe rybne z galaretą do 12

23) wyroby gotowe rybne duszone do 8

24) wyroby gotowe rybne smażone do 12

25) wyroby gotowe rybne pieczone do 12

26) wyroby gotowe ze śledzi i ryb solonych do 24

27) wyroby gotowe ze śledzi lub ryb solonych w zalewie octowej do 48

28) półprodukty z warzyw obieranych i rozdrobnionych do 24

29) ziemniaki obierane do 12

30) wyroby gotowe — frytki do 5 dni

31) wyroby gotowe — kotlety z warzyw, ziemniaków itp. do 8

32) wyroby gotowe inne do 12

33) wyroby gotowe — bigosy do 2 dni

Dla wyrobów utrwalonych (pasteryzowanych, odwadnianych)

warunki i okres przechowywania powinny być zgodne z warunkami określonymi w normach przedmiotowych dla tych wyrobów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...