Maxell Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 OKRES PRZECHOWYWANIA PÓŁPRODUKTÓW I GOTOWYCH WYROBÓW GARMAŻERYJNYCH Okres przechowywania półproduktów i wyrobów gotowych liczy się od chwili zakończenia procesu produkcyjnego do chwili zakupu przez konsumenta. Przechowywanie wyrobów garmażeryjnych powinno odbywać się w odpowiednich warunkach określonych dla wyrobów krótkotrwałych, tj. w temperaturze nie wyższej niż 8°C. Okres przechowywania w godzinach przedstawia się następująco: 1) półprodukty z mięsa nierozdrobnionego (kotlety, filety, steki itp.) do 24 2) półprodukty z mięsa zmiękczonego przez rozbijanie, nakłuwanie oraz z mięsa rozdrobnionego do 18 3) befsztyk tatarski do 14 4) półprodukty z dodatkiem bułki moczonej tartej oraz mąki do 12 5) wyroby gotowe mięsne do 24 6) wyroby gotowe mięsne, duszone z dodatkiem warzyw do 24 7) wyroby gotowe mięsne, duszone bez dodatku warzyw do 30 8 ) wyroby mięsne smażone z dodatkiem bułki, mąki do 30 9) wyroby mięsne smażone bez dodatku bułki, mąki do 36 10) wyroby mięsne pieczone z nadzieniem do 36 11) wyroby mięsne pieczone bez nadzienia do 48 12) półprodukty z drobiu do 18 13) wyroby gotowe z drobiu do 24 14) wyroby gotowe z drobiu, duszone z dodatkiem warzyw do 24 15) wyroby gotowe z drobiu, duszone bez dodatku warzyw do 30 16) wyroby gotowe z drobiu, smażone z dodatkiem bułki, mąki do 30 17) wyroby gotowe z drobiu, smażone bez dodatku bułki, mąki do 36 18) wyroby gotowe z drobiu, pieczone z nadzieniem do 36 19) wyroby gotowe z drobiu, pieczone bez nadzienia do 48 20) półprodukty rybne do 8 21) wyroby gotowe rybne do 8 22) wyroby gotowe rybne z galaretą do 12 23) wyroby gotowe rybne duszone do 8 24) wyroby gotowe rybne smażone do 12 25) wyroby gotowe rybne pieczone do 12 26) wyroby gotowe ze śledzi i ryb solonych do 24 27) wyroby gotowe ze śledzi lub ryb solonych w zalewie octowej do 48 28) półprodukty z warzyw obieranych i rozdrobnionych do 24 29) ziemniaki obierane do 12 30) wyroby gotowe — frytki do 5 dni 31) wyroby gotowe — kotlety z warzyw, ziemniaków itp. do 8 32) wyroby gotowe inne do 12 33) wyroby gotowe — bigosy do 2 dni Dla wyrobów utrwalonych (pasteryzowanych, odwadnianych) warunki i okres przechowywania powinny być zgodne z warunkami określonymi w normach przedmiotowych dla tych wyrobów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 16, 2009 Author Report Share Posted February 16, 2009 Myślę, że komuś się to przyda. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 O Królu Święty,Wieżo z Kości Słoniowej,wielkie dzięki,że jeszcze żyję.Tatara zawsze robię na 2 dni.Uff :rolleyes: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 16, 2009 Author Report Share Posted February 16, 2009 Chłopie, to są normy obowiązujące w placówkach garmażeryjnych, czyli bardziej obostrzone niż domowe. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 wielkie dzięki,że jeszcze żyję. Tatara zawsze robię na 2 dni.Jeżeli dysponujesz nowoczesną lodówką z komorą zerową, to możesz jeszcze dłużej tego tatara przetrzymać bez zagrozenia dla cennego życia :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.