Podlasiak Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Trafiłem dziś na ładny kawałek ligawy wołowej ( 1,7 kg ). Nie mam pomysłu co z tego można zrobić - prosze pomocy !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Z ligawy wyjdzie cuudny tatar... do tego kieliszeczek zmrożonej okowity i świat jest nasz :grin: ...Myślę, że świetnie nadawałaby się też do przyżądzenia jej po chińsku z pędami bambusa i grzybami shitake. Pozdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Rolady śląskie do tego kluski i modro kapusta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Można zrobić sztufadę, zrazy zawijane lub Pieczeń belwederską. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma, wołowa odmiana specku i inne. Nie polecam na szynkę wołowa gotowaną, gdyż może się okazać po sparzeniu twarda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted February 18, 2009 Author Report Share Posted February 18, 2009 Dziekuję za pomoc . Wybiorę chyba sztufadę wołową - akurat będzie na kolacje w sobote. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma,Wybiorę chyba sztufadę wołowąWprawdzie już wybrałeś, ale chcę poświadczyć, że basturma, to jest to :!: Doskonała jest też pieczeń zakrawana z chrzanem. Ponieważ chrzan powinien być świeży, bardzo ostry, można użyc dostępnego w marketach chrzanu wasabi. Jest sprzedawany w zielonych tubkach. To bardzo ostry chrzan, idealnie nadaje się do tej wykwintnej pieczeni. Szukaj na stoiskach orientalnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Ja polecam z wołowiny dwie potrawy: - wołowina z zielonym pieprzem w sosie, danie na ciepło- Carpaccio, danie na zimno Carpaccio po mojemu :grin: Składniki: Do peklowania polędwicy:-polędwica wołowa ok1kg-sól peklująca 2 łyżki stołowe-pieprz ziarnisty-oregano-liść laurowy-cukier-maga-czosnek świeży 2 ząbki-angielskie ziele Do przygotowania i podania -sól-olej lub oliwa z oliwek-pieprz czarny mielony-oregano-czosnek granulowany-czosnek świeży 1 ząbek-parmezan Etap 1- wywar do peklowania Do małego garnka nalewamy szklankę wody,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień jak do rosołku.Dodajemy parę ziarenek pieprzu,troche oregano,1liść laurowy,pare kropel magi,pokrojony czosnek świeży 2 ząbki, kilka ziaren angielskiego ziela.Parzymy ok 20 min,studzimy. Etap 2 -peklowanie Z mięsa usuwamy błony.Wkładamy do garnka dopasowanego do ilości mięsa i zalewamy zimną wodą tak, aby było przykryte.Wyjmujemy mięso a w wodzie rozpuszczamy sól peklującąNa każde dwa litry wody ok 2 płaskie łyżki stołowe soli peklującejdodajemy szczyptę cukru oraz przygotowany wcześniej ZIMNY wywar.Mięso wraca do garnka.Nasz garnek wedruje do lodówki na dwa/trzy dni,pamiętajcie o przewracaniu i nakłuwaniu widelcem lub szpikulcem mięsa raz dziennie. Etap 3 -mrożenie Wyciągamy mięso z zalewy peklowej, dokładnie płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ściereczką.Do miseczki wlewamy cztery łyżki oleju lub oliwy z oliwek,/jak kto woli/,dodajemy do tego łyżkę oregano,łyżke czosnku granulowanego,łyżeczke pieprzu czarnego mielonego dokładnie wszystko mieszamy.Powinna powstać konsystencja raczej gęsta,taka papka.Osuszone mięso nacieramy z każdej strony naszą papką,następnie owijamy dokładnie folią aluminiową tak żeby powstał wałeczek.Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Etap 4 -podanie na talerz n Wyciągamy mięso z lodówki,zdejmujemy folie i pozostawiamy na ok 15 min.Po lekkim rozmrożeniu kroimy jak najcieńsze plasterki i układamy na delikatnie posmarowanym olejem talerzu.Poukładane miesko również delikatnie smarujemy olejem.Następnie solimy/ nie za dużo- zawsze można dosolić/i pieprzymy. Pozostało nam posypać nasze danie czosnkiem granulowany,oreganem i parmezanem jednak w tym przypadku posypujemy tak jakbyśmy np.posypywali cukrem naleśniki,delikatnie pokrywając plastry mięsa. Podane na talerzu danie powinno być jeszcze zimne, więc nie można się obijać przy robocie. GOTOWE Doskonałym dodatkiem jest bułka pokrojona na kromki posmarowana masełkiem i lekko podpieczona w piekarniku /górny palnik/.Po wyjęciu bułki z piekarnika nacieramy ją ząbkiem czosnku. SMACZNEGO Ps. Jeśli komuś się wydaje, że to pracochłonne i trudne,to zaręczam, że to nie prawda.Wszystko jest rozłożone w czasie,jedyne, co może sprawić problemy to krojenie/ polecam krajalnice/ no i oczywiście żal, że tak mało tego na talerzu. Very Happy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlasiak Posted February 18, 2009 Author Report Share Posted February 18, 2009 Dzękuję wszystkim - wiedziałem że mogę na Was liczyć. Musze sie jednak przespać z Waszymi propozycjami, aby cos wybrac. :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Etap 3 -mrożenie Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.Masz na myśli zamrażarkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Tak BonAir mrozimy na kość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Miro do tego kapary i zielony pieprz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 ... wprawdzie w brytwance to nie "ligawa", ale przygotował bym na ten sposób (Miro wspominał powyżej) http://www.chefpaul.net/inne/wolSP02.jpg wołowina w sosie pieprzowym pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Ale smaczności..już czuję Chefie ten aromat... :rolleyes: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 @ MiroLubię carpaccio i często go zamawiam jako zakąskę (raz nawet jako danie główne na kolację)Ale chodzi mi o to, że często podane mięso jest w kształcie kółek.Jak można osiągnąć taki efekt? Czy ktoś wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 arkdom Mięso na carpccio jest mrożone.Jak go przed mrożeniem uformujesz tak będzie wyglądało potem na talerzu.Można nawet trójkącik zrobić :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 mięso jest w kształcie kółekPo zapeklowaniu owiń polędwice w folie spożywcza nadając jej kształt kola(polędwica sama w sobie jest okrągła) i zamroź.Wydaje mi się ,ze tym sposobem osiągniesz zamierzony cel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkdom Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 No tak, macie rację. Ja się chyba tą ligawą zasugerowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Czy mrożona ligawa nadaje się na tatara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sound Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Dziękuję. Miro, pisałeś o carpaccio ale z polędwicy. Czy można użyć mrożoną ligawę ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Tylko że wołowina jest peklowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts