Jump to content

Ligawa wołowa- co z tego mozna zrobić


Podlasiak

Recommended Posts

Guest Anonymous

Z ligawy wyjdzie cuudny tatar... do tego kieliszeczek zmrożonej okowity i świat jest nasz :grin: ...

Myślę, że świetnie nadawałaby się też do przyżądzenia jej po chińsku z pędami bambusa i grzybami shitake.

 

Pozdrówka

Link to comment
Share on other sites

Proponuję przeznaczyć na wędliny długodojrzewajace np. basturma,

Wybiorę chyba sztufadę wołową

Wprawdzie już wybrałeś, ale chcę poświadczyć, że basturma, to jest to :!:

Doskonała jest też pieczeń zakrawana z chrzanem. Ponieważ chrzan powinien być świeży, bardzo ostry, można użyc dostępnego w marketach chrzanu wasabi. Jest sprzedawany w zielonych tubkach. To bardzo ostry chrzan, idealnie nadaje się do tej wykwintnej pieczeni. Szukaj na stoiskach orientalnych.

Link to comment
Share on other sites

Ja polecam z wołowiny dwie potrawy:

 

- wołowina z zielonym pieprzem w sosie, danie na ciepło

- Carpaccio, danie na zimno

 

Carpaccio po mojemu :grin:

 

Składniki:

 

Do peklowania polędwicy:

-polędwica wołowa ok1kg

-sól peklująca 2 łyżki stołowe

-pieprz ziarnisty

-oregano

-liść laurowy

-cukier

-maga

-czosnek świeży 2 ząbki

-angielskie ziele

 

Do przygotowania i podania

 

-sól

-olej lub oliwa z oliwek

-pieprz czarny mielony

-oregano

-czosnek granulowany

-czosnek świeży 1 ząbek

-parmezan

 

Etap 1- wywar do peklowania

 

Do małego garnka nalewamy szklankę wody,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień jak do rosołku.Dodajemy parę ziarenek pieprzu,troche oregano,1liść laurowy,pare kropel magi,pokrojony czosnek świeży 2 ząbki, kilka ziaren angielskiego ziela.

Parzymy ok 20 min,studzimy.

 

Etap 2 -peklowanie

 

Z mięsa usuwamy błony.Wkładamy do garnka dopasowanego do ilości mięsa i zalewamy zimną wodą tak, aby było przykryte.

Wyjmujemy mięso a w wodzie rozpuszczamy sól peklującą

Na każde dwa litry wody ok 2 płaskie łyżki stołowe soli peklującej

dodajemy szczyptę cukru oraz przygotowany wcześniej ZIMNY wywar.

Mięso wraca do garnka.

Nasz garnek wedruje do lodówki na dwa/trzy dni,pamiętajcie o przewracaniu i nakłuwaniu widelcem lub szpikulcem mięsa raz dziennie.

 

Etap 3 -mrożenie

 

Wyciągamy mięso z zalewy peklowej, dokładnie płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ściereczką.

Do miseczki wlewamy cztery łyżki oleju lub oliwy z oliwek,/jak kto woli/,dodajemy do tego łyżkę oregano,łyżke czosnku granulowanego,łyżeczke pieprzu czarnego mielonego dokładnie wszystko mieszamy.Powinna powstać konsystencja raczej gęsta,taka papka.

Osuszone mięso nacieramy z każdej strony naszą papką,następnie owijamy dokładnie folią aluminiową tak żeby powstał wałeczek.

Wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.

 

Etap 4 -podanie na talerz n

 

Wyciągamy mięso z lodówki,zdejmujemy folie i pozostawiamy na ok 15 min.Po lekkim rozmrożeniu kroimy jak najcieńsze plasterki i układamy na delikatnie posmarowanym olejem talerzu.

Poukładane miesko również delikatnie smarujemy olejem.

Następnie solimy/ nie za dużo- zawsze można dosolić/i pieprzymy. Pozostało nam posypać nasze danie czosnkiem granulowany,oreganem i parmezanem jednak w tym przypadku posypujemy tak jakbyśmy np.posypywali cukrem naleśniki,delikatnie pokrywając plastry mięsa.

 

Podane na talerzu danie powinno być jeszcze zimne, więc nie można się obijać przy robocie.

 

GOTOWE

 

Doskonałym dodatkiem jest bułka pokrojona na kromki posmarowana masełkiem i lekko podpieczona w piekarniku /górny palnik/.

Po wyjęciu bułki z piekarnika nacieramy ją ząbkiem czosnku.

 

SMACZNEGO

 

Ps. Jeśli komuś się wydaje, że to pracochłonne i trudne,to zaręczam, że to nie prawda.Wszystko jest rozłożone w czasie,jedyne, co może sprawić problemy to krojenie/ polecam krajalnice/ no i oczywiście żal, że tak mało tego na talerzu. Very Happy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 9 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...