abratek Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 ...zdradziłbyś jeszcze sztuczek parę ze swojego podwórka, np. przepis na biszkopt, wszystkie jakie spotykam to istne wariacje. 1. do sernika na zimno z owocami i galaretką 2. do masy budyniowej z kawałkami ananasa 3. do seromakowca 4. do sernika z gotowanego sera Chyba lepiej będzie jak podasz przepisy i do czego się nadają, wtedy każdy dobierze sobie od potrzeb.Prostota może czasem zadziwić... :wink: , biszkopt z jakiego korzystałem/korzystam to półprodukt uzyskany bez zbędnych "udziwnień", robię je metodą "na zimno" czyli : 1. rozdzielamy dokładnie żółtko od białka (białko nie może być "zanieczyszczone" żółtkiem) 2. ubijamy białko - kiedy zaczyna się "bałwanić" dosypujemy cukier i wlewamy żółtka, po czym ubijamy jeszcze troszkę 3. wsypując mąkę mieszamy delikatnie w zależności od przeznaczenia biszkoptu: a. jeśli na tort to mieszamy aż masa zacznie opadać b. inne i rolady mieszamy delikatnie tylko do rozprowadzenia składników maka powinna być przesiana no i oczywiście odpowiedniego typu - do 500 jeśli chcemy otrzymać biszkopt ciemny dosypujemy kakao zastępując część mąki i razem przesiewamy Generalnie zasadą jest określenie ilości składników w stosunku do jajka o średniej wielkości (średnia wielkość to 10 szt jaj = pół litra, czyli ok 50g/jajko, a prawidłowa proporcja jajka to żółtko do białka = 1:2) Biszkopt na torty: 1 jajko - 20g cukru i 30g mąki Biszkopt na rolady: 1 jajko - 15g cukru i 20g mąki Biszkopt biały od wszelakie masy: 1 jajko - 17g cukru i 31,5g mąki Biszkopt na WZ: 1 jajko - 15g cukru i 26-27g mąki + 3-4g kakao=30g ilość jaj zależy oczywiście od wielkości formy, np. na tort o średnicy 23cm potrzeba będzie ok. 8 jaj, Nie muszę chyba przypominać o szczególnej czystości naczyń - wszelkie ślady tłuszczu zniweczą ubijanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 :blush: Ja od kilku lat stosuje jeden najprostrzy sposób i jak na razie w 100% skuteczny !. 1/3 wagi - jaja1/3 wagi - cukier1/3 wagi - mąka+ 1 płaska łyżeczka proszku do piczenia na 3 szt jajek Teraz wiem, że nie jest to zgodne z recepturami ale biszkopt zawsze wychodził :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2009 Author Report Share Posted February 19, 2009 Teraz wiem, że nie jest to zgodne z recepturami ale biszkopt zawsze wychodził :grin:To nie tak że niezgodne - jeśli wychodził i smakował to znaczy że sama receptura i sposób wykonania są OK. - przynajmniej dla Ciebie Ważne jest też co się z takim biszkoptem zrobi - są tacy którzy uważają że biszkopt musi być wilgotny i nawet się z nimi zgadzam tyle że ja go nasączam a oni robią już biszkoptowo-tłuszczowe aby nie było suche :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Próbowałam piec biszkopty z różnych przepisów , ostatnio sprawdza mi się taki :4 jajkaszklanka maki 3/4 szklanki cukru4 łyżki oleju4 łyżki wody mineralnej1 łyżeczka proszku do pieczeniajeśli ma być kakaowy to część maki zastępuję kakao.Sposób wykonania taki sam jak arbatek napisał , gdy ubije jaja z cukrem to dodaje płyny i na koniec mąka z proszkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2009 Author Report Share Posted February 19, 2009 Pomijając szczegóły to prawie przepis na "Zebrę" - i należy to ciasto już do grupy biszkoptowo-tłuszczowej :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Do ''Zebry '' dodaje się więcej oleju i wody. A to jest biszkopt z ''Metrowca'' który doskonale sprawdza się w tortach i nie tylko. :grin: Skoro tu w temacie taki "koncert życzeń" na przepisy na ciasta to poproszę przepis na ciasto ,które ja znam pod nazwą "Ambasador" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Wydrukował i podziękował. Prosto jasno i na temat :-) Dziękuję jak nie wiem co :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted February 19, 2009 Author Report Share Posted February 19, 2009 kaszubka33, niestety nie mam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waga Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Kaszubka, popatrz na tę stronkę, może któryś przepis będzie tym, co szukasz http://www.google.pl/search?q=ciasto+Ambasador&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo66 Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 "Ambasador"Wdaje mi się,ze tu coś znajdziesz. http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Dzięki za podpowiedź , tez już te strony przejrzałam . Jadłam kiedyś to ciasto u kogoś i sama też robiłam na podstawie tych przepisów z internetu. Ale krem wychodzi inny niż ten co jadłam. Dlatego pomyślałam że ktoś podzieli się przepisem innym niż w necie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paolodoro Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 witam ,może ktoś skorzysta z mojego przepisu ,Biszkopt 2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru8 jaj łyżeczka proszku do pieczeniaubić same białka do białości na gęstą piane ,dodać żółtka i kilka razy trzepnąć trzepaczką ,aby je połączyć ,stopniowo dodawać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia ,całość delikatnie wymieszać drewniana łyżka .Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tarta ,upiec ,dodać krem z ponczem i jest super .Przepis na krem mogę też zapodać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Przepis na krem mogę też zapodaćI dopiero wtedy przepis będzie kompletny Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tegwoj Posted February 20, 2009 Report Share Posted February 20, 2009 Bardzo dziękuję za przepis, wydrukowałem i poszło do wykonania. Pozdrawiam Tegwoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paolodoro Posted February 20, 2009 Report Share Posted February 20, 2009 witam ,skoro jest biszkopt to potrzeba jeszcze krem ,3 szklanki cukru2 jajka + 1 żółtko szklanka mleka3 kostki (paczki) dobrego masła (pewnie będzie że bomba ,ale dobra )mleko z jajkami i cukrem zagrzać ,aż puści trzy /cztery bąbelki (prawie zagotować ),następnie bardzo dobrze wystudzić ,aby było dość mocno zimne.Rozetrzeć masło i powoli rozcierając dodawać wystudzoną masę z mleka ,cukru i jajek do uzyskania jednolitej masy.Taką masę ja dzielę na trzy części i dodaję do jednej sok z cytryny ,druga kakao,trzecia kawa i po wymieszaniu otrzymuje bardzo kaloryczne kremy do tortu i nie tylko.Teraz tylko pociąć biszkopt ,nasączyć ponczem ,posmarować kremem i przyozdobić .A teraz to nic tylko jeść ,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 Witam ! Moze ktos pokusi sie na moj przepis na biszkopt i krem do tortu.Byc moze ze komus przypadnie do gustu.Zapewniam jest to przepis sprawdzony a czy smaczny??hmmm zachecam do wyprobowania. Biszkopt 5 JAJ1 SZKL CUKRU1 SZKL MĄKI2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ2 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA MASA - KREM 3 CALE JAJKA1/2 SZKL CUKRU1 BUDYN SMIETANKOWY1 SZKL. MLEKA1 KOSTKA KASI WYKONANIE BISZKOPTUBIALKA UBIC ZE SZCZYPTĄ SOLI, DODAC CUKIER,NASTEONIE ŻÓŁTKA . DO TEGO WSYPAC PRZESIANE SYPKIE PRODUKTY I WYMIESZAC ŁYZKĄ, WLEWAMY DO SREDNIEJ TORTOWNICY I PIECZEMY OKOLO 30 MIN WYKONANIE KREMU. MLEKO WLAC DO GARNKA I ZAGOTOWAC, DO TEGO DODAC POLACZONE ZE SOBA JAJKA. CUKIER I BUDYN- ZAGOTOWAC I ZOSTAWIC DO OSTYGNIECIA.GDY BUDYN WYSTYGNIE OTRZEC KASIE I DODAWAC PO ŁYZE BUDYNIU. JA ROBIE KREM SMIETANKOWU - KAKAOWY WIEC DO JEDNEJ CZESCI DODAJE KAKAO.UPIECZONY BISZKOPT PRZEKRWAMY NA 3 CZESCI I PONCZUJEMY. PRZEKLADAMY KREMEM.NA WIERZCH UDEKOROWAC SMIETANA 30% KTORA UBIJAM , DODAJE TROSZKE CUKRU PUDRU I ABY BYLA BARDZIEJ SZTYWNA DODAJE ŻELATYNE.DEKORACJA WEDLUG UZNANIA. TORCIK JEST NAPRAWDE PRZEPYSZNY-M POLECAMSMACZNEGO! Jesli macie chwile czasu to podsylam link strony na ktorej sa moje dzieła. Aby zobaczyc fotki nalezy sie zarejestrowac. http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=1881&st=60Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkniepremier Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Proponuję przepis na biszkopt z książki Jadwigi Kowalskiej „Obiady u Kowalskich” Warszawa 1987 wyd. V. Z przepisu korzystam od 1987 i nie zdarzyło się, żeby biszkopt nie wyszedł.Składniki:Mąka pszenna 12,5 dag;Mąka ziemniaczana 7,5 dag;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 6 jajek,20 dag cukru (ja używam puder);½ płaskiej łyżeczki soli;Skórka otarta i sok z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej);Tłuszcz do wysmarowania tortownicy i tarta bułka (ja przesiewam przez sitko).Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temp. 180*C. Boki i spód tortownicy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Oddzielone białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier porcjami. Potem żółtka. I tu odkładamy mikser i dalej wszystko delikatnie mieszamy, dodając wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (warto je trochę napowietrzyć np. przesiewając) sok i skórkę z cytryny. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Bywa, że jest takie gęste że trzeba je wybierać łyżką. Ale to dobrze.Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch ( można delikatnie stuknąć tortownicą o blat stołu) i włożyć ciasto do piekarnika na 20 minut. Przez ten czas nie otwierać piekarnika. Po 20 minutach sprawdzić czy biszkopt zaczyna się rumienić. Jeśli nie, to podnieść temperaturę. Po kolejnych 20 minutach biszkopt jest upieczony. Należy wyłączyć piekarnik i w otwartym piekarniku studzić ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i tortownicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Upiekłam wczoraj taki ''torcik'' Miał wyglądać troszkę inaczej,ale galaretki stężały za szybko,więc musiałam wykombinować coś innego :blush: Masę zrobiłam z kostki miękkiego masła,0,5 szkl.cukru pudru, 4 łyżek śmietany 18% i kilku kropel olejku migdałowego :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Trochę odkopie . Mam pytanie do Naszych biegłych w ciastach. Prawda czy mit ? "po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i uderzyć blachą o podłogę (z wysokości 40-50cm) "Niby dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opada (lub opadnie mniej) Czy to jakaś bajka jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 (edited) Halusia - biszkoptowa mistrzyni pisze, że to prawda - nie bajka : Tutaj wkleję Twoją fotkę by był przykładem na to że przepis na biszkopt i ''rzucanie' nim o podłogę daje rewelacyjne winiki... Tutaj masz trochę o tym :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-kazdym-razem-opada/page-2?do=findComment&comment=218766 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-kazdym-razem-opada/?p=218692 Edited December 9, 2018 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 (edited) Czy to jakaś bajka jest? nie bajka[Dodano: 09 gru 2018 - 13:26]Możesz też odwrócić do góry nogami - ale jak nie przerośniety - to nie ma potrzeby - rzucanie jest to sprawdzony sposób Edited December 9, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Prawda czy mit ? "po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i uderzyć blachą o podłogę (z wysokości 40-50cm) " Niby dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opada (lub opadnie mniej) Ja od la t'' rzucam '' i kilka kolegów z forum. Sprawdza się jak najbardziej.Binio, nie bój się tego myku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 No dzisiaj walnąłem pierwszy raz , bo żonka się bała - biszkopt nie opadł , ale do tej pory bez uderzenia też nie opadał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 (edited) biszkopt nie opadł , ale do tej pory bez uderzenia też nie opadałWg mnie w tym jest sęk!Piekę ciasto o rozroście ok. 600% i muszę je studzić w bocznej pozycji na puchowej poduszce, obracając o 45% co 10 minut..Gdybym takim ciastem walnęła o podłogę, to zostałby placuszek.Wielokrotnie czytałam o tym myku, stosowanym przez Halusię i powiem, zastosuję do halusiowego biszkopta .Do mojego raczej nie Halinko Edited December 9, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 9, 2018 Report Share Posted December 9, 2018 Wielokrotnie czytałam o tym myku, stosowanym przez Halusię i powiem, zastosuję do halusiowego biszkopta . Do mojego raczej nie Aniu kochana proszę zdradzić przepis na swój biszkopt. Chociaż powiem Wam, że ostatnio piekłam tort na Andrzeja urodziny i postanowiłam poszukać czegoś innego. Konkretnie szukałam przepis na tort czekoladowy. Na blogu Moje wypieki wpadł mi przepis na biszkopt z dodatkiem roztopionego masła.Byłam mile zaskoczona, upieczony biszkopt mniej delikatny , ale po przełożeniu i nasączeniu , efekt końcowy był rewelacyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts