Jump to content

Kiełbasa Smaczna Pedra

Guest pedro

Recommended Posts

Nawiązując do kiełbasy, którą robiła Ania Andy'ego podaję przepis:

KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

Surowiec na 5 kg farszu (ok. 4,5 kg gotowej kiełbasy).

wp I 0,6 kg,

wp II 2,6 kg,

podgardle 1,0 kg,

woł. II 0,8 kg.

Ja kupuję łopatkę i wykrawam najładniejsze mięso jako wp. I. Pozostałe kwalifikuję jako wp. II, a najgrubsze błony i ścięgna wrzucam do woł. II. Jako woł. II kupuję tzw. gulaszowe lub pręgę.

Mięso pokrojone na kawałki pekluję peklosolą 18-20 g/kg przez 2 dni w chłodzie.

Mielę:

wp.I sitko 13,

wp.II sitko 8,

podgardle sitko 4,5,

woł. II sitko 2-3 (dwa razy).

Przyprawy:

pieprz czarny 2g/kg,

gorczyca biała (w całości) 1g/kg,

kminek mielony 1g/kg,

majeranek 1g/kg,

kolendra mielona 1g/kg,

czosnek 2g/kg (niekiedy daję nawet 4g i nie czuć tak mocno jakbym chciał).

Do zmielonej wołowiny daję wodę w ilości 40 ml/kg farszu czyli na 5kg jakieś 2 setki, dodaję przyprawy i mieszam dokładnie. Wołowinę z przyprawami dodaję do reszty mięsa i wyrabiam porządnie aż puści klej (anielskie włosy).

Nadziewam w jelita kal. 28-30. Trzeba dobrze osuszyć przy otwartej wędzarni. Potem zamykam i wędzę 4 godziny w temp. 50-60°C. Jeszcze ciepłe wrzucam do wody i parzę w temp. 70-75°C przez 25 min. Po wyciągnięciu wieszam do wystygnięcia w chłodzie. Na drugi dzień spożywam. Część zawsze zostawiam na 5-7 dni do podsuszenia, a potem żeby nie skamieniała zamrażam.

SMACZNEGO

Jest to de facto przepis z Akademii Dziadka w moimi drobnymi modyfikacjami.

Cóż, o gustach się nie dyskutuje, każdy je to, co mu smakuje. :)

Ale warto zaznaczyć, że w większości przepisów takie przyprawy występują w ilościach o połowę mniejszych, ale niekoniecznie w tak bogatym zestawie.

Jest zresztą na stronie opracowanie Dziadka na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467

No wlasnie przypraw niejest za duzo ja daje 4 g czosnku i 2,5g pieprzu 2g majeranku + kolendra itp. i zawsze wszystkim smakuje nawet i szczegolnie mojej 2 letniej coreczce.

Tak ze przyprawy dodaje wedlug jednej reguly tylko miesko ruzne i wychodzi troszke inny smak .

Tak z malego doswiadczenia musze dodac ze kielbase mozna zrobic z kazdego mieska byle by zachowac reguly kturych nauczylem sie z forum i zawsze wszyscy chwala smak.

Mialem ostatnio mieso z okrawania lopatki i karczku do tego dodalem boczek i oslonki 20

Wyszlo ku memu zdziwieniu super tak ze wnioskuje ze ze pomysluw na kielbase jest nieskonczenie wiele karzdy robi z tego co ma :wink:

Jak dla mnie to przyprawy są dobrze zrównoważone.

Żadna z przypraw dominujących nie przekroczyła 0,5 g / 1kg mięsa, więc się nie wybije na tle innych.

Jeżeli są drobno zmielone (bardzo drobno) tworzą wspólny bukiet smakowy.

Natomiast przy mieleniu grubym np. w moździerzu każda przyprawa smakuje „oddzielnie”.

Pedro – napisz jakich przypraw użyłeś (jak mielonych)

robiłem kiełbasę z pieprzem rozbijanym w możdzierzu dawałem dużo pieprzu i był smak bardzo ostry. Później zrobiłem w tych samych proporcjach z pieprzu mielonego i wcale nie było ostre.

Czy pieprz mielony sam robiłeś, czy zastosowałeś "gotowy"?

Pedro – napisz jakich przypraw użyłeś (jak mielonych)

Czy pieprz mielony sam robiłeś, czy zastosowałeś "gotowy"?

Szczerze powiem, że z mieleniem przypraw jest różnie. Mam moździeż i jak mam chęć to w nim przyprawy utłukę na pył i przed dodaniem do farszu jeszcze przesieję przez drobne sitko. Jednak z tymi chęciami różnie bywa i częściej sypię przyprawy kupione, już mielone z wyjątkiem gorczycy, którą daję w całości i przeważnie więcej niż podałem w przepisie (lubię jak mi kuleczki w zębach strzelają). :grin:

Kiedyś poczęstowałem sąsiadkę tą kiełbasą i zapytała co to za żółte kulki w kiełbasie. Odpowiedziałem, że chyba muchy jaj naniosły. :lol: Była trochę zdezorientowana zanim wyjaśniłem, że to gorczyca. :grin:

Dodam jeszcze, że kupuję pieprz mielony w Czechach w opakowaniach 0,5 kg. Wychodzi tanio bo za opakowanie płacę ok. 11-12 zł po przeliczeniu. Pieprz jest bez żadnych dodatków typu E ........ .

Kiełbasa jest aromatyczna i dobra. Dziś miałem okazję spróbować (dzięki porajanie) i warto choć raz zrobić. Bardzo ciekawe zestawienie przypraw. Podsuszona będzie rewelacyjnie pasowała do wszelkich tostów i jako dodatek do np. pizzy. We wtorek zrobię z 5 kg, bo mojej żonie Wandzie również przypadła do gustu. Dzięki Pedro za przepis.

Żadna z przypraw dominujących nie przekroczyła 0,5 g / 1kg mięsa, więc się nie wybije na tle innych.

Pedro dał nie 0,5 tylko 1 g/kg. Dawka 0,5 była w oryginalnym przepisie Dziadka.

Moje zastrzeżenia do dawkowania przypraw wynikają z tego, że na Walentynki zrobiłem żonie oryginalny ;) prezent, parę kg kiełbasy Dziadka. Żonie smakuje, na ciepło, na zimno, jako dodatek do jajecznicy, znika w oczach. Znajomi degustatorzy też nie krytykowali, ale dla mnie jest jednak za mocna. Szczególnie majeranek daje się we znaki. Mimo że kupiony dość dawno, jest bardzo aromatyczny (dziękuję Miro :) )

Może wytłumaczeniem jest to, że zmienił mi się trochę smak. Od 2 miesięcy prawie nie jadam chleba, makaronu i słodyczy. Nie piję soczków, coli i innych słodzonych napojów, generalnie bardzo ograniczyłem węglowodany. Najbardziej wyczulony jestem teraz właśnie na smak słodki. Kawałeczek gorzkiej czekolady jem parę minut, a ptasiego mleczka nie przełknę - jest za słodkie! Węch też jest wyraźniejszy, dlatego wszystko bardziej smakuje. Więc nie dziwcie się, ale widocznie wolę dolne granice normy dawkowania ;)

Niestety na literaturę też się wyczuliłem. Mała dawka klasyki farmaceutycznej wywołuje zawrót głowy :blush:

Przyprawy:

pieprz czarny 2g/kg,

kminek mielony 1g/kg,

majeranek 1g/kg,

kolendra mielona 1g/kg,

czosnek 2g/kg (niekiedy daję nawet 4g i nie czuć tak mocno jakbym chciał).

Pedro dał nie 0,5 tylko 1 g/kg.

Nie widzę tu żadnej przyprawy w tej ilości :smile:

Ale może dlatego że ja już jestem po paru wersetach porannych :lol:

Jak dla mnie to przyprawy są dobrze zrównoważone.

pieprz czarny 2g/kg,

kminek mielony 1g/kg,

majeranek 1g/kg,

kolendra mielona 1g/kg,

czosnek 2g/kg

To jak to w końcu jest zdominowało czy nie - przekroczyło czy nie :tongue: :wink: :cool:

To jak to w końcu jest zdominowało czy nie - przekroczyło czy nie

Ja wiem jedno :lol: , wszystkim domownikom i gościom kiełbasa smakuje :tongue: .

Nie słyszałam żeby ktoś powiedział ,że jest przeprawiona.

Przecież cały czas "wałkujemy" temat indywidualnych upodobań smakowych. A większość z nas ma już swoje dopracowane przepisy. Smacznego :wink: :tongue:

O Q...a pomrocznośc jasna, nie wiem jak ale teraz widzę 2g/kg :shock:

Chyba odstawie czytanie na godzinke może dwie :rolleyes:

No cóż ilość przypraw to sprawa gustu i w ten temat nie wchodze, jednak i tak ważny jest stosunek wzajemny i to dalej pasuje.

PS

Ja daje 0,8 max 1 g/ kg i już mi nażekają że za ostra, ale to sprawa kubków smakowych. :lol: :lol: :lol: